59 de unităţi şcolare din judeţ vor primi, în acest an şcolar, vizita inspectorilor Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP). Grădiniţe, şcoli gimnaziale şi licee, din mediul urban şi rural, vor fi inspectate în ceea ce priveşte standardul şi performanţa educaţională. În urma vizitelor, comisia trebuie să acorde calificative care să evidenţieze calitatea actul educaţional în respectivele şcoli: Nesatisfăcător, Satisfăcător, Bine, Foarte bine şi Excelent.
Potrivit insp. Mariana Drumea, responsabil de relaţia cu presa din partea Inspectoratului Şcolar Suceava, o dată la cinci ani, fiecare unitate de învăţământ primeşte vizita unei comisii ARACIP, care verifică dacă aceasta are toate datele necesare funcţionării.
În agenda vizitelor de evaluare sunt cuprinse activităţi ca: asistenţe la ore, studierea documentelor şcolare, vizitarea spaţiilor şcolare, interviuri cu părinţi, elevi, cadre didactice, aplicarea unor chestionare, studierea rezultatelor elevilor etc.
Corpul de control al ARACIP este format din cel puţin doi membri, verificările urmând să aibă loc în semestrul al II-lea.
Mariana Drumea a mai povestit că Inspectoratul Şcolar Suceava va sprijini şcolile selectate în vederea verificărilor ARACIP: „Parte dintre şcolile în care vor fi controale nu au mai primit vizita ARACIP. Vom organiza şedinţe de îndrumare, le vom explica modul de desfăşurare a unei vizite, proceduri, exemple de bune practici etc”.
Şcolile vor fi evaluate din perspectiva a 24 de indicatori de performanţă, pentru fiecare din cei 24 de indicatori fiind propuse calificative. Nivelul minim pentru acreditare a unei şcoli este S (Satisfăcător), calificativ care denotă că respectiva şcoală funcţionează în condiţii normale, conform legii. Calificativele B şi FB se acordă pentru îndeplinirea unuia sau mai multor descriptori din standardul de calitate, iar calificativul Excelent se acordă doar în cazul în care şcoala depăşeşte standardul, defineşte şi aplică propriii descriptori. În cazul în care calificativele obţinute de şcolile din judeţ sunt nesatisfăcătoare, acestea vor fi obligate să elaboreze un plan de măsuri de îmbunătăţire a calităţii, pentru un an de zile.
În anul şcolar 2013-2014, doar două unităţi şcolare (Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Sf. Andrei” Gura Humorului şi Şcoala Creştină Natanael Suceava) au primit vizita ARACIP.
Despre ARACIP
Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) este organismul a cărui sarcină este de a supraveghea ca fiecare instituţie de învăţământ din ţară să îndeplinească cerinţele minime obligatorii care să-i permită desfăşurarea activităţii de furnizare a educaţiei. Întregul proces de evaluare îşi propune constatarea unor eventuale probleme şi deficite în şcoli în scopul de a găsi cel mai bun mod de a fi remediate sau îmbunătăţite. Comisia de evaluare întocmeşte practic nişte rapoarte de evaluare, iar apoi Consiliul ARICIP eliberează un atestat din care să reiasă nivelul de calitate existent în cadrul unităţii de învăţământ.
ARACIP are puterea de a autoriza sau acredita anumite specializări din cadrul şcolilor.
( 8 oct 2014, 11:53:56
1.De ce nu primim integral si la timp diferentele salariale obtinute in instanta?
2.De ce ISJ instiga directorii sa nu puna in aplicare noile hotarari judecatoresti referitoare la conditiile de munca periculoase si vatamatoare.
Se "aude" ca directorii care vor pune in aplicare aceste sentinte isi vor pierde "scaunul". Acum inteleg si eu de ce nu se scot la concurs posturile de conducere din scoli.