Rodica Lucia Burciu, membru al Partidului Poporului Dan Diaconescu, supleant pe lista de consilieri locali PP-DD la alegerile locale din anul 2012, îl acuză pe primarul comunei Frătăuţii Noi, Gheorghe Ştreangă, că tergiversează de un an validarea sa în calitate de consilier local, în condiţiile în care consilierul Victor Rusu a fost exclus din PP-DD încă de la sfârşitul lunii octombrie 2013. Rodica Lucia Burciu îl mai acuză pe primarul Ştreangă de rea-voinţă şi nu înțelege din ce motiv Prefectura Suceava nu a luat nici o măsură împotriva acestuia, deşi primarul de Frătăuţii Noi a fost atenţionat în două rânduri, în această perioadă, de reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul de Suceava Florin Sinescu.
Victor Rusu a fost exclus din partid de Biroul Naţional de Coordonare
Rodica Lucia Burciu, în vârstă de 48 de ani, a candidat în anul 2012 la alegerile locale, atât pentru calitatea de primar, dar şi pe lista de consilieri locali a Partidului Poporului Dan Diaconescu. Pentru că nu a avut succes în nici una din cele două candidaturi, Rodica Burciu a rămas pe lista de supleanţi a partidului pentru consilieri locali. În aceste condiţii, în data de 4 noiembrie 2013, Organizaţia Judeţeană Suceava a Partidului Poporului Dan Diaconescu a înştiinţat în scris Primăria comunei Frătăuţii Noi că Victor Rusu, consilier PP-DD, a fost exclus din partid prin Hotărârea nr.228/ 30.10.2013 a Biroului Naţional de Coordonare şi că, întrucât Ioan Burciu, cel care ocupa locul următor pe lista de supleanţi, a renunţat la această calitate, „următorul supleant care va fi validat consilier local este dna Burciu Rodica Lucia”, se arată în adresa semnată de preşedintele, de la acea dată, a Organizaţiei Judeţene PP-DD Suceava, senatoarea Vasilica Steliana Miron. Consilierul Victor Rusu a contestat decizia Biroului Naţional de Coordonare PP-DD la Comisia Naţională pentru Statut Etică şi Litigii a partidului, însă contestaţia a fost respinsă.
„Prin lege competenţa de a face propunerea de constatare a încetării de drept a mandatului de consilier a fost dată în sarcina primarului în mod expres”
Pentru că trecuseră mai multe luni de la momentul când deliberativul local de la Frătăuţii Noi ar fi trebuit să ia act de încetarea mandatului lui Rusu şi să îl valideze pe înlocuitorul acestuia, Rodica Burciu s-a adresat primarului comunei. „Am fost în mai multe rânduri la domnul primar să mă lămurească, să-mi explice din ce motiv nu sunt validată în calitate de consilier local, însă de fiecare dată am fost ignorată”, spune Rodica Burciu. În luna iunie s-a adresat printr-o petiţie Prefecturii Suceava, în care a expus situaţia care persista de mai bine de jumătate de an, condiţii în care Prefectura a trimis Consiliului Local al comunei Frătăuţii Noi, la 23 iunie, o adresă prin care atenţiona „cu privire la competenţa de a face propunerea de constatare a încetării de drept a mandatului de consilier” şi asupra faptului că „prin lege competenţa de a face propunerea de constatare a încetării de drept a mandatului de consilier a fost dată în sarcina primarului în mod expres”. După ce au mai trecut încă două luni, perioadă în care administraţia frătăuţeană a ignorat în continuare solicitările Rodicăi Burciu, dar şi atenţionarea Prefecturii, femeia s-a adresat încă o dată reprezentantului Guvernului la Suceava, prefectului Florin Sinescu. Pe 25 august, Instituţia Prefectului - Judeţul Suceava a emis o nouă adresă către administraţia locală de la Frătăuţii Noi în care i-a atenţionat din nou despre acest caz şi le-a reamintit: „Consiliul Local are obligaţia de a constata încetarea de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, prin act administrativ...”. De atunci au mai trecut mai bine de 40 de zile şi solicitările Rodicăi Burciu au rămas, ca şi până acum, fără nici un răspuns, condiţii în care femeia s-a adresat redacţiei noastre.
Primarul Ştreangă: Consider că am îndeplinit toate formalităţile legale privind constatarea încetării de drept a mandatului de consilier
La finele săptămânii trecute l-am contactat pe primarul comunei Frătăuţii Noi, Gheorghe Ştreangă, care consideră că nu a făcut nici un fel de abuz şi care ne-a spus că așteaptă un răspuns de la Prefectură vizavi de situaţia din Consiliul Local: „Consider că am îndeplinit toate formalităţile legale privind constatarea încetării de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului de consilier, în ceea ce-l priveşte de consilierul PP-DD Rusu Victor. În şedinţa de Consiliu Local din luna august, proiectul de hotărâre pe această temă nu a fost avizat pozitiv de consilierii locali, care au votat prin vot secret. Apoi, după ce acest proiect a fost contestat, Prefectura a decis ca să fie din nou pus în discuţie la viitoarea şedinţă, cea din luna septembrie. În septembrie a apărut Ordonanţa de Urgenţă cu privire la migraţia aleşilor locali, pe data de 16 septembrie am înaintat către Prefectură un document în care solicitam lămuriri, dacă consilierul Rusu beneficiază sau nu de prevederile Ordonanţei. Dacă nu beneficiază de aceste prevederi, în şedinţa Consiliului Local din octombrie iniţiez proiect de hotărâre, îl supun votului, şi atunci vom vedea rezultatul votului secret al consilierilor”, a declarat primarul comunei, Gheorghe Ştreangă.
Rodica Burciu: Primarul nu a ţinut cont nici măcar de atenţionările Prefecturii şi de aceea am decis să-l acţionez în instanţă
De partea cealaltă, Rodica Burciu spune că nu a existat nici un fel de proiect de hotărâre pe această temă la şedinţa deliberativului local din luna august şi că a decis să facă o plângere penală împotriva primarului Gheorghe Ştreangă. „Mă consider nedreptăţită de atitudinea primarului, care, de un an de zile, ignoră toate deciziile şi încearcă să găsească tot felul de subterfugii pentru ca eu să nu fiu validată în calitate de consilier local. Nu înţeleg ce se întâmplă, observ că primarul nu a ţinut cont nici măcar de atenţionările Prefecturii şi de aceea am decis să-l acţionez în instanţă”, a precizat Rodica Burciu.