Poliţiştii de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Suceava, în colaborare cu Romanian Children's Humanitarian Foundation, au lansat, ieri, primul manual de pregătire juridică şi antivictimală a copiilor, lucrarea fiind destinată elevilor de clasa 0 şi de clasa I. Manualul este o premieră la nivel naţional, iar costurile de tipărire au fost suportate integral de fundaţia umanitară.
Ce conţine cartea şi ce rol are
Lucrarea a fost realizată de poliţiştii suceveni şi este împărţită în nouă capitole, cu titluri sugestive: “De cele rele mă feresc... semnele rutiere”, „Ce ţie nu-ţi place altuia nu-i face” sau „Nu te ştiu - Nu te primesc”. Prin imagini sugestive şi text adaptat înţelegerii unui copil, cartea îşi propune să îi ajute pe micuţi să facă primii paşi în cunoaşterea regulilor de circulaţie, prevenirea furturilor şi adoptarea unui comportament antivictimal în general.
Într-o conferinţă de presă organizată ieri, subcomisarul Ionuţ Epureanu, coordonatorul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, a explicat că „a fost o muncă laborioasă, iar pe parcurs am înţeles că cel mai greu este să scrii pentru copii cu vârste de 5-8 ani. Să spunem poveşti ne pricepem mai toţi, dar când este vorba să pui o latură preventivă într-o manieră accesibilă copiilor este destul de dificil”.
Patru manuale în 13.000 de exemplare pentru elevii suceveni
Alături de manualul realizat de poliţişti, reprezentanţii fundaţiei au adus la Suceava şi alte manuale de învăţare uşoară pentru micuţi. În total este vorba de patru manuale care vor fi distribuite în judeţ într-un tiraj de 13.000 de exemplare. Cele mai multe manuale, 5.000, sunt cele realizate de poliţiştii suceveni.
Primele manuale au fost împărţite chiar ieri elevilor din clasele I de la Şcoala Gimnazială „Ion Creangă” Suceava. În zilele următoare poliţiştii vor distribui manualele la grădiniţe şi şcoli din Vama, Ciocăneşti şi Marginea.
Subcomisarul Epureanu a arătat că planul este ca manualele să ajungă în fiecare grădiniţă din judeţ şi în cât mai multe şcoli.
La conferinţa de presă de ieri au fost prezenţi şi trei dintre reprezentanţii Romanian Children's Humanitarian Foundation, cei cărora li se datorează în principal concretizarea acestei acţiuni lăudabile.
Printre ei, Brian Douglas, directorul fundaţiei în România, şi Miriam Charmant, care a realizat grafica şi ilustraţiile cărţilor.
Oaspeţii s-au declarat încrezători că aceste manuale vor fi un sprijin real pentru copii din Suceava dar nu numai, intenţionând că extindă proiectul în mai multe judeţe din estul României, dar şi în Republica Moldova.