Primul caz de boala limbii albastre din judeţul Suceava a fost confirmat oficial, la o vacă dintr-o gospodărie din comuna Ostra. Ieri dimineaţă, animalul bolnav a murit, iar autorităţile sanitar-veterinare au luat măsurile necesare pentru incinerarea cadavrului, după ce au prelevat capul pentru a efectua şi testele pentru ESB („boala vacii nebune”).
Conform uzanţelor, ieri s-a întrunit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru a se stabili măsurile de prevenire a răspândirii bolii. Astfel, pe o rază de 20 de kilometri în jurul gospodăriei în care a fost diagnosticată boala, autorităţile au instituit carantina de gradul I, ceea ce înseamnă că sunt închise toate târgurile de animale din Ostra, Stulpicani, Găineşti - comuna Slatina, Văleni – Stânișoara, comuna Mălini, Cotârgaşi - comuna Broşteni, Broşteni - comuna Broşteni, Holda, Crucea, Chiril şi Sunători - comuna Dorna Arini.
În comuna Ostra, toate animalele din speciile receptive - vaci, oi, capre trebuie să rămână în grajduri, păşunatul fiind strict interzis. Este vorba despre aproximativ 780 de bovine, 1.300 de oi şi 30 de capre.
Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a cerut poliţiei şi jandarmeriei să acorde tot sprijinul medicilor veterinari şi autorităţilor locale din comuna Ostra pentru a se asigura respectarea interdicţiei de păşunat.
Animalele bolnave nu se ucid
Animalele receptive din toate cele zece localităţi din zona de carantină vor fi monitorizate zilnic pentru depistarea imediată a eventualelor cazuri de boală. Pentru gospodăria cu cazul de boală confirmat, medicii veterinari trebuie să asigure stârpirea insectelor. Aceeaşi sarcină îi revine primarului de Ostra pentru restul comunei. În cazul în care apar şi alte cazuri, animalele bolnave se tratează şi se încearcă salvarea lor. Acolo unde va fi necesar, administraţia judeţeană poate asigura suport financiar pentru tratamentul medicamentos, dezinfecţie şi dezinsecţie. Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava, dr. Leon Postolache, a precizat că în focarele de boală nu se aplică măsura uciderii animalelor.
Ţânţarii din Ostra sunt vânaţi şi trimişi la analize
În paralel cu supravegherea rumegătoarelor domestice, Direcţia Silvică şi Inspectoratul de Regim Silvic şi Vânătoare, împreună cu DSV trebuie să monitorizeze şi speciile sălbatice receptive, din zona de carantină.
De asemenea, la Ostra medicii veterinari au amplasat o capcană cu ultraviolete pentru ţânţari. Insectele capturate în timpul nopţii vor fi testate la DSV pentru a se vedea dacă sunt purtătoare de virus.
Prefectul Sinescu a cerut tuturor şefilor de instituţii care fac parte din Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă să trateze cu maximă responsabilitate aplicarea măsurilor de prevenire a răspândirii bolii limbii albastre pe raza judeţului.
Mai precizăm că, de ieri, restricţia de mişcare a animalelor, inclusiv cea pentru mutarea stânelor, a fost ridicată. Singura zonă în care se menţine este cea a localităţilor aflate în carantină.