Apa caldă nu mai curge de astăzi la robinetele sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat de termoficare. Locuitorii a peste 20.000 de apartamente şi sute de agenţi economici sunt afectaţi de măsura de oprire a centralei termice pe biomasă, construită de Adrem Invest în lunca Sucevei, printr-o investiţie de 87,3 milioane de euro.
Cauza opririi producţiei la una din cele mai moderne şi performante centrale termice pe biomasă din ţară este una strict economică – pentru că nu li s-a plătit pentru energia termică livrată, nu au bani pentru biomasă.
Preşedintele companiei Adrem Invest, Adrian Bodea, prezent ieri la Suceava, a spus că, din cauza datoriilor neîncasate, Bioenergy Suceava, societatea care gestionează activitatea noii centrale termice, a intrat în blocaj financiar:
„Dintr-un total de 28 de milioane de lei facturaţi, s-au încasat doar 12 milioane de lei şi sunt restante 16 milioane de lei. Suntem în etapa de aprovizionare cu biomasă şi principalul nostru furnizor a sistat livrările din cauza facturilor neplătite. Ne aflăm în imposibilitatea de a mai livra energie termică oraşului Suceava în următorul sezon rece”.
Deşi în curtea Bioenergy Suceava se află peste 10.000 de metri cubi de masă lemnoasă, cu care ar putea funcţiona cam o lună de zile, respectivul lemn nu îi aparţine şi nu se poate atinge de el decât după ce îl achită către furnizori, care au încetat livrările, după ce nu au fost plătiţi o perioadă de timp.
„Mâine oprim centrala, complet. Mai avem o cantitate foarte mică de biomasă, care ne poate asigura pornirea centralei şi începerea furnizării”, a spus Adrian Bodea, care a şi indicat un mic morman de lemne, singura rezervă pe care o mai are centrala, care ajunge doar pentru o zi de funcţionare.
Reluarea apei calde, la mâna celor de la Termica
Reluarea furnizării apei calde către cei peste 60.000 de suceveni care sunt forţaţi să revină la vremurile când stăteau cu oalele pline cu apă pe aragaz şi se spălau la lighean depinde acum de decizia pe care o vor lua cei de la Termica.
„Am pus pe masa Termica o propunere realistă, nu una în care îi cerem să plătească mâine toată suma restantă, ci una prin care solicităm ca din sumele pe care le încasează începând cu luna octombrie, să încasăm 42%.
Ne asumăm o anumită infuzie de capital şi suntem pregătiţi să o facem, pentru a suporta încă o iarnă încălzirea oraşului, aşa cum am făcut iarna trecută, dar trebuie să avem certitudinea că măcar o parte din bani ajung la noi”, a precizat preşedintele Adrem Invest, Adrian Bodea.
Până ieri după-amiază, respectivul document nu a fost semnat, aşa cum nici ceea ce au stabilit cu cei din conducerea Termica, la nivel verbal, nu a fost respectat.
„Deocamdată nu au onorat această înţelegere – au încasat o sumă, fără a ne vira şi nouă partea cuvenită”, a spus Bodea, completat de către directorul Bioenergy Suceava, Vasile Ilie, care a adăugat că din ultima plată înregistrată la Termica, din partea Primăriei Suceava, de 500.000 lei, la Bioenergy au ajuns doar 100.000 lei.
„În momentul în care semnăm acest contract cu Termica, pe care trebuie să-l agreeze şi primăria, în calitate de garant, reluăm furnizarea de energie termică”, a concluzionat Adrian Bodea, preşedintele Adrem Invest.
Directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu, s-a declarat de acord cu încheierea unui astfel de contract, prin care să se deblocheze situaţia creată, spunând că aşteaptă să ajungă la el. Numai că, pentru luarea unei decizii, la Termica, este nevoie şi de acordul administratorilor juridici ai firmei aflate în insolvenţă, precum şi al creditorilor societăţii, în principal Unicom, care are de recuperat cele mai mari datorii, în contul cărbunelui din care a fost produsă căldura până în iarna anului trecut.
„Lucrurile au scăpat de sub control”
Încheierea unui contract ferm cu Termica, pentru a se asigura că banii care vor veni de la populaţie ajung şi la noua centrală, este considerată absolut necesară în condiţiile în care, iarna aceasta, operatorul de transport şi distribuţie a energiei termice va fi tot Termica Suceava.
Chiar de Thermonet, firma înfiinţată de Adrem Invest în colaborare cu Elsaco Botoşani, ar fi declarată câştigătoare a licitaţiei organizate de Primăria Suceava pentru prestarea serviciului de transport şi distribuţie a energiei termice, preluarea efectivă nu se va putea face în plină iarnă. Drept urmare, tot Termica va asigura acest serviciu, iar tot ce se încasează de la populaţie şi de la primărie, ca subvenţii, ajunge la Termica.
„Când am decis să investim aici, aveam pe de o parte o societate de termoficare gestionată de municipalitate, care a semnat un contract şi şi-a asumat obligaţii.
Acum Termica este în insolvenţă, controlul a fost luat de o terţă parte şi lucrurile au scăpat de sub control, iar noi suntem victime”, consideră Adrian Bodea, care a precizat că intrarea în insolvenţă a Termica a afectat inclusiv creditul bancar prin care s-a realizat noua centrală, prin elementul de nesiguranţă apărut prin faptul că principalul beneficiar al energiei termice produse „a dispărut”.
„Ne dorim ca în termenul cel mai scurt să repornim, dar numai dacă avem o perspectivă de a încasa bani pentru energia pe care o livrăm”, a mai spus preşedintele Adrem Invest.
Ultima factură achitată de Termica, parţial, este cea pentru energia termică furnizată în ianuarie 2014.
Efort financiar de 15 miliarde de lei vechi, pentru deblocarea situaţiei
Confruntată cu o situaţie gravă – oprirea apei calde în tot oraşul şi chiar riscul de a nu fi asigurată căldură în iarna care e tot mai aproape, municipalitatea suceveană acţionează pe mai multe fronturi pentru deblocarea situaţiei.
„Primăria Suceava a mai achitat vineri 500.000 lei şi va mai da săptămâna aceasta încă 500.000 lei, astfel încât să ajungă la zero cu datoriile în contul subvenţiilor acordate pentru energia termică consumată de populaţie”, a declarat primarul Ion Lungu, care, la începutul săptămânii trecute, a mai aprobat virarea altor 500.000 de lei în conturile Termica, cu rugămintea ca măcar o parte din bani să ajungă şi la Bioenergy, pentru achiziţia de masă lemnoasă. Lungu consideră că Termica va accepta propunerea celor de la Bioenergy, pentru că depind una de cealaltă pentru a avea activitate.
Dar cea mai mare datorie pe care Termica o are de recuperat, la rândul ei, este cea a populaţiei, care trebuie să achite restanţe de aproape patru milioane de euro pentru energia termică de care a beneficiat.
Tocmai de aceea, în şedinţa de astăzi, cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, pe lângă distribuirea formularelor pentru acordarea ajutoarelor de încălzire a locuinţelor, va fi discutată şi problema datoriilor imense, pentru recuperarea cărora trebuie făcute eforturi de către toate părţile implicate.
Pentru că nu va fi de ajuns ca doar Termica şi Bioenergy să semneze o hârtie pentru a fi bani pentru achiziţia de masă lemnoasă, trebuie să se mai şi încaseze ceea ce populaţia consumă.
( 7 oct 2014, 13:00:15
Au sperat sa se imbogateasca peste masura in timp record si sa ne arda mii de hectare de padure.