În numai două zile, sute de agenţi economici din judeţul Suceava nu vor mai putea să îşi desfăşoare activităţile pe care le prestează în domeniul exploatării şi prelucrării masei lemnoase. Acest lucru se va întâmpla deoarece doar jumătate din cei care fac afaceri cu lemn în judeţ s-au prezentat la ITRSV Suceava pentru a obţine acordul de distribuire şi utilizare a documentelor cu regim special, impuse prin noua legislaţie, odată cu punerea în funcţiune a „Radarului pădurilor”.
Noul program informatic de urmărire a circuitului masei lemnoase, „Wood-tracking”, devine obligatoriu din 8 octombrie, iar tot de atunci, vechile documente cu regim special nu mai pot fi utilizate, pentru că se trece la folosirea altora, a căror emitere şi utilizare este evidenţiată clar în programul SUMAL.
„Până acum, agenţii economici au depus solicitări pentru credenţiale, au primit user şi parolă pentru a accesa noul program SUMAL, dar pentru a funcţiona au nevoie să depună şi cererile şi documentaţia aferentă pentru eliberarea acordurilor pentru documente cu regim special”, a declarat şeful Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Suceava, Daniel Constantin Coroamă.
În baza acestui acord, agenţii economici pot da comandă pentru obţinerea documentelor cu regim special, care se tipăresc la Imprimeria Naţională şi sunt distribuite prin diverse societăţi cu care instituţia are încheiate contracte.
„Toţi agenţii economici sunt obligaţi să aibă aceste documente, începând cu 8 octombrie, pentru a-şi putea desfăşura activitatea. Documentele se eliberează în funcţie de dovada activităţii lor, pe care o depun la ITRSV”, a precizat Daniel Coroamă.
Cu toate că toţi agenţii economici din judeţ au fost înştiinţaţi din timp de aceste schimbări legislative şi de faptul că de pe 8 octombrie nu mai sunt valabile vechile avize, până vineri inclusiv, la ITRSV s-au prezentat aproximativ 350 de agenţi economici, din cei peste 700 înregistraţi la nivelul judeţului Suceava.
„Este posibil ca mulţi dintre cei care lucrează cu lemn să nu aibă contracte, să nu aibă ce lucra şi atunci nu au încă nevoie de aceste documente cu regim special. După ce va avea loc licitaţia de exploatare masă lemnoasă pentru anul viitor şi vor avea contracte, vor veni şi alţii să obţină aceste acorduri”, consideră şeful ITRSV, care, pentru a face faţă numărului mare de solicitări venite în ultimele zile, a sporit numărul angajaţilor care se ocupă de primirea şi aprobarea dosarelor pentru acordul de distribuire şi utilizare a documentelor cu regim special, astfel încât solicitanţii să obţină totul în aceeaşi zi în care au depus actele.
Documente eliberate proporţional cu cantitatea de masă lemnoasă contractată
Principalul element de noutate în privinţa documentelor cu regim special care se emit în baza acordului obţinut de la ITRSV este că toate sunt înscrise automat în programul SUMAL şi că nu au acces la aceste documente decât cei care fac legal afaceri cu masă lemnoasă.
„Procedurile s-au schimbat, înainte nu era nevoie de actele de punere în valoare, de autorizaţie de exploatare, ca să primeşti documente. Acum faci dovada că ai de lucru, primeşti documentele necesare. În acest mod nu mai ajung documente la oricine, ci se eliberează doar proporţional cu volumul de lucru. Când termină aceste documente, vin din nou să facă dovada că au ce lucra şi primesc alte documente cu regim special”, a explicat şeful ITRSV Suceava, Daniel Coroamă.
Suceava se numără printre cele nouă judeţe din ţară în care programul a fost testat, printr-o perioadă-pilot, înainte ca utilizarea acestuia să devină obligatorie la nivelul întregii ţări, de pe 8 octombrie. În urma utilizării sale la Suceava, ca urmare a sugestiilor transmise de către ITRSV, programul şi legislaţia în baza căruia funcţionează au fost îmbunătăţite, în numeroase privinţe.