Alegerile organizate anul trecut, în luna septembrie, pentru constituirea comitetului de conducere al Colegiului Judeţean al Camerei Agricole Suceava s-au dovedit a fi o cheltuială absolut inutilă. Mandatul celor aleşi în urma alegerilor de atunci a expirat după un an de zile, fără ca instituţia să fi existat efectiv în vreun moment. Camera Agricolă Suceava nu are sediu şi nu a avut vreo activitate, fiind doar înscrisă oficial la Tribunal.
La alegerile organizate pe 8 septembrie 2013 au participat 13.906 agricultori, care au reprezentat 12,57% din numărul total de suceveni care au avut drept de vot. Chiar dacă prezenţa a fost scăzută, au fost deschise secţii de vot în fiecare localitate, ceea ce a presupus mobilizarea a sute de oameni, funcţionari publici care au făcut muncă voluntară la aceste alegeri.
Preşedintele ales al Colegiului Judeţean al Camerei Agricole Suceava a fost Sorin Arcadie Popescu, fost prefect al Sucevei, în timp ce vicepreşedinte a fost ales Mircea Nicolae Mîrza. În total, au fost aleşi 24 de membri ai Camerei Agricole Suceava, cu mandate de un an de zile.
Sorin Arcadie Popescu a admis eşecul total al acestui proiect deşi, a subliniat el, pe plan local s-au făcut eforturi pentru ca această nouă instituţie să existe.
„Conform prevederilor legale, Camera Agricolă Judeţeană Suceava poate deveni funcţională abia atunci când se fac alegeri în fiecare judeţ şi se constituie o Cameră Agricolă la nivel naţional. Din păcate, până acum alegeri s-au organizat în doar nouă judeţe”, a explicat Sorin Popescu. El a subliniat că instituţia nu a fost funcţională din cauza situaţiei de la nivel naţional.
Noile camere agricole judeţene au fost gândite ca organizaţii ale fermierilor, care să se autofinanţeze prin cotizaţii ale membrilor şi care să aibă personal specializat care să ofere sprijin concret agricultorilor şi să faciliteze accesarea cât mai multor fonduri.
Inclusiv costurile alegerilor trebuiau suportate tot de membri ai Colegiului Judeţean al Camerei Agricole Suceava, ceea ce s-a şi întâmplat parţial.
„Marea majoritate a costurilor au fost suportate de noi”, a mai spus Sorin Popescu.
În condiţiile în care aceste camere agricole au rămas doar în faza de înregistrare la Tribunal, despre noi alegeri, pentru mandate complete, pentru patru ani de zile, nici nu poate fi vorba deocamdată.