Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 3 oct 2014 - Anul XIX, nr. 230 (5739)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

După îndelungi aşteptări

Profesorii din municipiul Suceava îşi vor primi integral restanţele salariale câştigate în instanţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De la începutul acestui an, angajaţii din învăţământul sucevean, în speţă cei din unităţile şcolare din municipiul Suceava, au primit cu ţârâita sumele aferente datoriilor salariale pe care le-au câştigat în instanţă.

După ce au tras numeroase semnale de alarmă referitoare la faptul că oamenii şcolii nu-şi primesc o serie de drepturi băneşti, sindicaliştii din învăţământul preuniversitar vin cu o veste bună.

Aceştia au anunţat că în cadrul comisiei de dialog social din cadrul Prefecturii Suceava s-au identificat o serie de soluţii pentru ca profesorii să-şi primească banii datoraţi de stat.

Potrivit prof. Giani Leonte, liderul Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, “problema achitării diferențelor pentru hotărâri judecătorești la tranșele pentru trimestrele II și III în municipiul Suceava a fost rezolvată. Cum bine se știe, repartiția fondurilor pentru achitarea hotărârilor judecătorești pentru municipiul Suceava a fost în cuantum de 40%.Pe lângă acest inconvenient s-au mai adăugat și fondurile inegale prin repartiția pe trimestre (mai puțin în trimestrele I, II, III și mai mult în trimestrul IV)”.

Salariaţii din învăţământul preuniversitar sucevean care şi-au câştigat o serie de drepturi salariale în instanţă trebuie să primească, în 2014, 25% din banii pe care Ministerul Educaţiei este obligat să îi plătească acestora (câte 6,25% în patru trimestre).

„În urma demersurilor noastre, cu sprijinul conducerii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, s-a concretizat înțelegerea din Comisia de dialog social de pe lângă Prefectura Suceava (subcomisia de învățământ), în sensul că, începând cu luna octombrie, când se intră în trimestrul IV, se pot accesa sume ce au fost repartizate pentru acest trimestru pentru a achita restanțele prevăzute pentru trimestrele I, II, III în municipiul Suceava”, a mai adăugat Leonte.

Liderul sindical a mai arătat că, începând cu 1 octombrie, se vor produce modificări în aplicația EduSal, schimbări cu care a fost de acord și Ministerul Educației Naționale printr-o adresă trimisă miercuri în școli.

“Se adeverește că dialogul este cea mai bună cale de rezolvare a oricăror probleme ce apar în sistemul de învățământ, atunci când factorii implicați sunt dispuși la dialog”, a conchis Leonte.

 

Profesorii vor primi sume frumuşele în 2016

Plata restanţelor către profesori se face în cinci tranşe, tocmai până în 2016. Concret, este vorba despre o serie de măriri salariale de care angajaţii din învăţământ trebuiau să beneficieze de ani buni şi pe care dascălii le-au câştigat în instanţă, obţinând hotărâri judecătoreşti definitive.

În 2012, profesorii care au hotărâri judecătoreşti irevocabile, executorii şi definitive au primit doar 5% din totalul datoriilor, plătiţi în patru tranşe semestriale a câte 1,25%, astfel că sumele primite au fost derizorii. În 2013, dascălii au primit 10% din banii ce li se cuvin. În 2014, profesorii trebuie să primească 25% din totalul datoriei pe care statul o are.

În 2015 profesorii vor primi 25% din suma restantă, iar în 2016 vor fi restituite 35% din sumele câştigate în instanţă în perioada octombrie 2008 – octombrie 2010 (în baza legilor 221/2008 şi 330/2009).

Legea 221/2008 prevede o creştere salarială pentru profesori de circa 33% din venituri.

Pentru că nu şi-au primit creşterile salariale prevăzute, profesorii au deschis mii de procese în toată ţara, iar neplata salariilor conform Legii 221 a generat o serie de proteste, inclusiv la Suceava, în primul trimestru al anului 2011.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Profesorii din municipiul Suceava îşi vor primi integral restanţele salariale câştigate în instanţă.
 Vizualizări articol: 9665 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.71/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.7 din 7 voturi
Profesorii din municipiul Suceava îşi vor primi integral restanţele salariale câştigate în instanţă2.757

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Aceleasi promisiuni desarte trimis de
( 3 oct 2014, 20:51:07
Daca nu ar fi prima zi de campanie electorala, poate ca s-ar putea crede ca s-au gasit solutii si pentru respectarea legii. Dar ceea ce spune d-nul Giani Leonte sunt pure "informatii electorale". In ce sume sa se intre incepand cu luna octombrie, daca sunt ZERO lei alocati pentru trim.III si trim.IV ? Ca poate nu-si aduce aminte domnul Giani, dar in iunie, tot prin comisie de dialog social s-a aprobat sa se intre in fondurile pentru trim. III si IV, ca sa ne amageasca, sa se poata da bacalaureatul. Chiar cred liderii ca daca prostesc lumea, profesorii chiar vor strange randurile in jurul conducatorul iubit in frunte cu floarea ce vestita a liderilor, aprigi sustinatori ai cauzei...Continuarea se stie din vremurile zicem noi, apuse.
2.   Iubesc crizantemele, trimis de
( 4 oct 2014, 09:16:29
Au trecut iubirele de odinioară:tinereţe,relax etc.
Ce vieaţă,ce trai ?Nimeni nu ştie cum se căleşte fericirea cu bani puţini şi ideii multe.
Acum cauţi urma paşilor pierduţi prin negura apusă,cauţi banii restanţilor fiscale,urlii în deşert şi nimeni nu te aude,ceri să fie respectată legea.
Ce lege?A cui?Cine s-o respecte?
Era vremea lui Ceaşcă,ne cumpărasem ceva aur sârbesc,colegii erau fericiţi,nechezolul şi carpaţiul erau la modă,dar a sosit ziua când am trebuit să dăm toţi declaraţie;atunci tristeţe.Cine era colegul informator? Sau colega?Nimeni ştie.
Poveste de adormit copiii.
(va urma)
3.   Ce cauta politicul in viata scolii?! trimis de
( 5 oct 2014, 09:11:15
Unde mama huciului sa scriu ca poate a citi vreunul ?!
Care este motivul pentru care ati schimbat directorul adjunct de la Dolhasca?! Ati facut consiliu profesoral pentru a discuta aceasta problema inlocuirii acestei profesoare?! Consiliul Profesoral Dolhasca trebuia sa aiba primul cuvantul, nu voi.Ce motiv ati avut? Pentru ca munceste prea mult si cu responsabilitate?! Iar isi baga nasul politicul in viata scolii? Aveti nevoie de executanti ori de oameni dedicati binelui invatamantului? Nu va este rusine ?! Cadrele didactice sunt numai bune ca sa va execute ordinele?!!!!!~!
4.   Ce cauta politicul in viata scolii?! trimis de
( 5 oct 2014, 09:13:13
Unde mama huciului sa scriu ca poate a citi vreunul ?!
Care este motivul pentru care ati schimbat directorul adjunct de la Dolhasca?! Ati facut consiliu profesoral pentru a discuta problema inlocuirii acestei profesoare?! Consiliul Profesoral Dolhasca trebuia sa aiba primul cuvantul, nu voi.Ce motiv ati avut? Pentru ca munceste prea mult si cu responsabilitate?! Iar isi baga nasul politicul in viata scolii? Aveti nevoie de executanti ori de oameni dedicati binelui invatamantului? Nu va este rusine ?! Cadrele didactice sunt numai bune ca sa va execute ordinele?!!!!!~!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Muşchi de vită Centru Vechi Porţii:1Timp de preparare:20–25 minuteCalorii:800 calorii / porţieIngrediente:Muşchi de vită - 250 gBacon - 150 gCartofi - 150 gGorgonzola - 30 gSos brun - 7 mlSmântână dulce - 30 gVin roşu sec - 30 mlPere - 1 bucatăDovlecel - 30... Citeşte