Bobocii Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) au primit invitaţia de a participa la un dialog cu cei din conducerea instituţiei, o întâlnire informală în cadrul căreia cei care au dobândit, din această toamnă, statutul de student, să discute de la egal la egal cu reprezentanții USV.
Cu toate că întâlnirea s-ar fi putut dovedi un bun prilej pentru boboci şi colegii lor de a pune pe tapet probleme studenţeşti, propuneri sau nemulţumiri, aceştia s-au arătat dezinteresaţi de dialog, numărul celor prezenţi fiind unul extrem de mic.
Puţin peste zece studenţi şi doar un singur boboc au răspuns afirmativ invitaţiei la eveniment, cu toate că acesta a fost popularizat din timp în universitate.
Chiar şi aşa, rectorul USV, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, şi prorectorul instituţiei, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, au răspuns întrebărilor tinerilor şi i-au lămurit pe aceştia în ceea ce priveşte unele probleme studenţeşti.
Urmare a sesiunilor de admitere din iulie și septembrie, din această toamnă, aproximativ 2.200 de studenți au început studiile de licență la cele 43 de programe de studii, iar peste 1.000 de studenți au fost admişi la programele de masterat. Acestor boboci li s-au mai alăturat 124 de etnici români din Republica Moldova și Ucraina.
Bursele studenţeşti, subiectul fierbinte al întâlnirii
Participanţii au discutat despre rolul studenţilor reprezentanţi în Consiliul de Adminstraţie al USV, al studenţilor senatori, despre votul şi responsabilitatea acestora, despre spaţiile de cazare ale USV, însă subiectul fierbinte al întâlnirii a fost reprezentat de bursele studenţeşti. Rectorul USV a menţionat că fondul de burse al instituţiei este de trei milioane de lei, sumă pe care studenţii o preferă distribuită cât mai multor beneficiari, în cuantumuri mai mici.
De cealaltă parte, conducerea instituţiei susţine recompensarea cu burse doar a studenţilor merituoşi, a celor performanţi, dar şi a cazurilor sociale, şi nu aplatizarea acestora pentru un număr cât mai mare de beneficiari.
„E greu să accepte marea masă că trebuie premiaţi cu burse un anumit număr de studenţi. Ei nu pot vota asta. Aţi primit din partea mea o propunere oficială ca bursa minimă să fie 250 de lei, iar bursa integrală şi de merit să depăşească 450”, a spus Valentin Popa.
Tot în cadrul evenimentului, un student a propus conducerii Universităţii să le vină de hac trişorilor şi să doteze Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică cu aparatură de depistare a aparatelor de tip hands free.
„Sunt anumiţi profesori care semnalează acest lucru şi nu iau nici o măsură”, a explicat studentul.
Întâlnirea cu reprezentanţii universității se circumscrie seriei de evenimente din Săptămâna Bobocului.