Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 3 oct 2014 - Anul XIX, nr. 230 (5739)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Triaj epidemiologic

Aproape 400 de copii depistaţi cu păduchi şi râie în şcolile sucevene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Controlul medical al preşcolarilor şi elevilor efectuat la fiecare început de an şcolar arată că râia şi păduchii încă există în şcolile şi grădiniţele din judeţul Suceava. Vestea bună este că procentul cazurilor depistate, de aproximativ 0,4 la sută, este sub cel din ţările industrializate, care este între 1 şi 3 la sută.

Triajul epidemiologic a fost efectuat în 652 de unităţi de învăţământ - creşe, grădiniţe, şcoli gimnaziale, şcoli profesionale, unităţi speciale de învăţământ şi licee, unde au fost examinaţi 96.010 copii. Potrivit situaţiei centralizate furnizate de Direcţia de Sănătate Publică Suceava, s-au înregistrat 336 de cazuri de copii cu păduchi (pediculoză), 53 de râie (scabie), un copil a fost depistat cu varicelă, iar cele mai multe cazuri, 538, au fost de angine. Cele mai multe cazuri de copii cu păduchi s-au înregistrat în şcoli gimnaziale, 251 de elevi, apoi la grădiniţe - 45 de cazuri, dar supărătoarele insecte au fost descoperite şi în părul a 22 de elevi de liceu.

La zece zile după prima examinare s-a efectuat din nou un control pentru păduchi şi râie, ocazie cu care medicii au constatat că 22 de copii nu scăpaseră de păduchi.

Faţă de anul trecut, la ultimul triaj epidemiologic în şcoli, numărul cazurilor a crescut. Atunci au fost descoperite 201 cazuri cu păduchi şi 17 cu râie.

Medicul de familie din una dintre localităţile în care au fost descoperiţi copii cu păduchi, dr. Adrian Popescu, ne-a declarat că este vorba despre cazuri izolate, la copii din aceeaşi familie şi că părinţii au luat toate măsurile pentru a-i scăpa pe cei mici de insecte, respectiv utilizarea de substanţe antiparazitare şi o igienă personală riguroasă. Pe lângă neplăcerea cauzată de paraziţi, din păcate copiii ajunşi în astfel de situaţii sunt expuşi şi stigmatizării. Dr. Popescu a arătat că, dacă la fetiţe substanţa antiparazitară este administrată pe şuviţele de păr, în cazul băieţilor părinţii recurg aproape întotdeauna la tunsul chilug. Asta face ca identificarea copilului contaminat să se facă imediat, ceea ce atrage ironii din partea colegilor şi izolarea.

 

Păduchii altora

În alte ţări, ca Germania, de exemplu, în situaţii similare părinţii sunt notificaţi că în clasa copilului lor au fost descoperiţi păduchi, fără a li se spune numele copiilor afectaţi. Apoi primesc prin poştă pliante despre ce sunt păduchii, cum arată (descriere şi fotografii), cum pot fi descoperiţi („controlând părul copilului cu pieptenele şi cu lupa”), cum se poate scăpa de ei. Astfel de pliante se transmit însă părinţilor şi dacă nu există cazuri de păduchi la şcoala sau grădiniţa unde merge copilul lor, cel puţin o dată pe an. Li se spune că între 1 şi 3% dintre copiii din ţările industrializate au păduchi, menţionându-se că „orice om poate lua păduchi” şi sunt rugaţi să controleze temeinic părul copiilor. De asemenea, li se explică faptul că nu este suficient să scape copiii de insecte, ci că decontaminarea trebuie făcută şi pentru obiecte din casă - saltele, canapele, haine, perne, pături, prosoape, animale de pluş, covoare etc. Acestea trebuie spălate, dacă este posibil, la 60 de grade Celsius, iar lucrurile pentru care această metodă nu este posibilă vor fi puse la îngheţat, la minus 18 grade Celsius, acestea fiind temperaturile la care mor paraziţii. Lucrurile pot fi lăsate şi la temperatura camerei (20-22 grade C), dar în saci de plastic închişi foarte bine, timp de trei zile. În acest răstimp, păduchii ar urma să moară de foame, se mai arată în pliantele de educare a părinţilor din Germania. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 400 de copii depistaţi cu păduchi şi râie în şcolile sucevene.
 Vizualizări articol: 3314 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Aproape 400 de copii depistaţi cu păduchi şi râie în şcolile sucevene4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Muşchi de vită Centru Vechi Porţii:1Timp de preparare:20–25 minuteCalorii:800 calorii / porţieIngrediente:Muşchi de vită - 250 gBacon - 150 gCartofi - 150 gGorgonzola - 30 gSos brun - 7 mlSmântână dulce - 30 gVin roşu sec - 30 mlPere - 1 bucatăDovlecel - 30... Citeşte