Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava au demarat ieri o campanie de prevenire a furturilor din case în construcţie pe raza comunei Şcheia, localitate în care în ultimele luni s-au înregistrat zeci de astfel de fapte.
Potrivit purtătorului de cuvânt al poliţiei judeţene, subcomisarul Ionuţ Epureanu, în perioada ianuarie-august a.c., la nivelul poliţiei comunale Şcheia au fost sesizate 37 de furturi din locuinţe şi 12 tentative de furt din case în construcţie, case nelocuite, anexe şi curţi.
„Cele mai multe furturi şi tentative de furt s-au comis pe raza satului Şcheia – 44 la număr”, a explicat subcomisarul Epureanu, precizând că în ceea ce priveşte modul de operare cele mai multe furturi s-au comis prin efracţie (21) şi escaladare (17 fapte).
În 31 de cazuri casele erau nelocuite sau în construcţie, iar majoritatea faptelor s-au comis pe timpul nopţii.
Reprezentanţii comunităţii de romi, convocaţi la o întâlnire cu poliţiştii, jandarmii şi autorităţile locale
Proiectul poliţiei a demarat cu o întâlnire la sediul Primăriei Şcheia, unde a fost organizat un grup de lucru la care au participat reprezentanţi ai IPJ Suceava, ai autorităţilor locale, ai Jandarmeriei, dar şi ai comunităţii rome şi paznicii comunali.
În cadrul întâlnirii au fost prezentate analize privind starea infracţională, dar şi măsuri propuse pentru prevenirea infracţiunilor de furt, în special cu privire la furturile din casele aflate în construcţie.
„Proiectul punctual de prevenire a furturilor are ca scop în primul rând creşterea gradului de informare a cetăţenilor cu privire la măsurile preventive minime ce trebuie luate pentru a nu deveni victime ale unor astfel de infracţiuni, în sensul asigurării cu sisteme de închidere şi sisteme de alarmare a caselor în construcţie şi a celor izolate. Demersul este unul cât se poate de necesar în condiţiile în care multe persoane aflate la muncă în străinătate au revenit pe perioada verii, investind sume importante în ridicarea unor locuinţe, iar odată cu luna septembrie s-au întors în ţările din vestul Europei, de multe ori fără a-şi asigura corespunzător casele lăsate în diferite faze de construcţie. Mai mult, sunt destui cetăţeni care depozitează în astfel de case bunuri de valoare – mobilier, centrale termice, elemente de instalație, bunuri electronice şi electrocasnice. De multe ori astfel de bunuri sunt chiar vizibile în interiorul caselor datorită neasigurării uşilor şi ferestrelor, devenind adevărate <tentaţii>pentru hoţi”, a mai arătat purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava.
Epureanu a mai arătat că proiectul se va desfăşura până la sfârşitul acestui an, fiind reconfigurate itinerariile de patrulare ale poliţiştilor şi fiind dispuse măsuri de monitorizare şi iluminare suplimentară a zonelor identificate cu risc.
Tot ieri, poliţiştii de prevenire au distribuit materiale informative (peste 200 de pliante şi scrisori preventive) şi au purtat discuții cu peste 80 de cetăţeni de pe străzile Dimitrie Păcurariu, Aramei şi Aeroportului, dar şi din zona Sălişte.
( 2 oct 2014, 22:00:58