Dacă sucevenii nu fac eforturi să achite cât mai mult din datoria de patru milioane de euro pe care o au către societatea de termoficare, există riscul să nu beneficieze de căldură în această iarnă.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a confirmat faptul că principalul furnizor de biomasă al noii centrale termice a municipiului Suceava, Holzindustrie Schweighofer, a stopat toate livrările de masă lemnoasă, din cauza datoriilor neplătite, ceea ce ar putea duce la oprirea furnizării de energie termică către consumatorii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare.
„Am spus mereu că există acest pericol, să nu mai fie făcută furnizarea de masă lemnoasă, pentru că nu este plătită. În măsura în care populaţia nu va înţelege că trebuie să plătească cele patru milioane de euro datorii către Termica, nu vom avea căldură. Primăria face tot ce poate, azi am mai dat cinci miliarde de lei vechi la Termica, unde mai avem de achitat doar zece miliarde lei vechi, dar sunt aproape patru milioane de euro care trebuie plătite de către populaţie”, a declarat edilul sucevean.
Lungu consideră că problema operatorului care se va ocupa de transportul şi distribuţia energiei termice în Suceava se va lămuri curând, dar grija populaţiei este să îşi achite datoriile restante.
„Noi, ca primărie, am făcut tot ce s-a putut pentru a le asigura un serviciu la un preţ suportabil şi am menţinut costul la 185 de lei pe gigacalorie. Dar populaţia trebuie să înţeleagă să achite ceea ce consumă”, a adăugat Lungu, care le-a cerut celor de la Termica să meargă pe teren, să bată la uşile oamenilor, să încaseze sumele restante.
Masă lemnoasă de 1,7 milioane de euro, arsă, dar neplătită
Datoriile populaţiei către Termica sunt de aproximativ 170 de miliarde de lei vechi, adică aproape patru milioane de euro, cam tot atâta având de achitat şi cei de la Termica către Bioenergy, actualul producător de energie termică.
Cam jumătate din această datorie trebuia achitată de către Bioenergy către Schweighofer, în contul masei lemnoase arse pentru a asigura căldură sucevenilor în iarna trecută.
În condiţiile în care cel mai mare furnizor de biomasă al Bioenergy a stopat toate transporturile de o săptămână, asigurarea căldurii şi chiar a apei calde e sub semnul întrebării, dacă nu vor fi făcute plăţi către furnizorii de biomasă.
„Sunt ceva stocuri de masă lemnoasă în curte la Bioenergy, dar o mare parte sunt sub sechestru, nu au acces la ea dacă nu se plăteşte. Practic, li se dă lemn cu linguriţa.
Totul se învârte în jurul banilor. Orice consum trebuie plătit”, consideră Ion Lungu, care a făcut ieri încă o dată apel la consumatori să plătească facturile restante la termoficare, dacă vor să beneficieze de căldură şi apă caldă.
Imposibilitatea producătorului de energie termică de a mai funcţiona ameninţă să lase în frig nu doar cele 21.000 de familii care sunt racordate la sistemul centralizat, ci şi majoritatea unităţilor şcolare din municipiul Suceava, doar o mică parte fiind dotate cu centrale proprii, pe gaz metan.
( 2 oct 2014, 12:55:20