Compania care le-a dat în comodat lucrătorilor Serviciului Rutier Suceava „pistolul” radar cu laser, timp de o lună, interval în care oamenii legii speră că se vor găsi fonduri pentru achiziționarea acestui dispozitiv (costul lui este de aproximativ 11.000 de euro), i-a mai tentat pe poliţişti şi cu un sistem video digital „in-car”, tot de producţie americană, care este folosit de colegii lor din alte state, integrat într-o oglindă retrovizoare.
Sandu Buglea, reprezentantul societăţii care a prezentat în urmă cu două zile la sediul IPJ Suceava „pistolul” radar, a venit şi cu un sistem „in-car”, pentru a-l arăta reprezentanților poliției județene, care-l văzuseră până atunci doar în filme.
Costul unui astfel de dispozitiv este de aproximativ 3.000-4.000 de dolari americani şi, potrivit lui Sandu Buglea, zece astfel de sisteme, care înregistrează atât în exteriorul, cât şi în interiorul autovehiculului, sunt instalate în cadrul unui proiect pilot pe zece autospeciale ale Poliţiei Rutiere care monitorizează traficul rutier pe autostrada A 1, dar şi în județele care sunt tranzitate de DN7.
Cum IPJ Suceava nu are fonduri nici măcar pentru achiziționarea „pistolului” radar, e greu de crezut că în viitorul apropiat pe mașinile de poliție din județ va fi instalat un astfel de sistem.
Tehnologia folosită este atât de avansată şi de compactă încât îi permite sistemului să fie integrat complet într-o oglindă retrovizoare, indiferent de marca sau modelul autovehiculului, şi fără a interfera cu alte echipamente existente (se înlocuiește practic oglinda retrovizoare venită din fabrică).
Monitorul este complet invizibil șoferului când acesta nu este în funcțiune şi, printre opțiuni, are şi înregistrarea „pre-event”. De exemplu, dacă poliţistul coboară din maşină, pentru a legitima şoferul unei maşini, iar acesta devine recalcitrant şi este activată înregistrarea, aceasta va stoca imaginile preluate cu un minut înainte de momentul în care agentul a declanşat opţiunea de înregistrare.
Toată discuția dintre polițist şi șofer este înregistrată audio-video, la o calitate foarte bună, fişierele fiind stocate pe un card.
Două cazuri recente în care polițiștilor suceveni le-ar fi folosit noul dispozitiv: ultrajul de la Straja şi urmărirea bătăușilor din Burdujeni
În urmă cu aproximativ două săptămâni, la Straja, doi agenți ai Politiei Rutiere au fost agresaţi de un tânăr conducător auto care a fost urmărit în trafic aproape cinci kilometri. Unul dintre poliţişti a fost lovit cu o piatră de către suspectul care a fost ulterior arestat, în faţa judecătorilor fiind depuse şi probe video. Deşi susţinea că nu a avut nici o piatră, radarul de pe maşina poliţiştilor l-a surprins pe suspect cu bolovanul în mână, precum şi momentul în care respectivul a vrut să-i lovească pe cei doi agenţi cu o bucată de lemn, fiind oprit de rudele sale.
Faptul că radarul a surprins imagini care au putut fi folosite ca probă a fost doar un caz fericit, însă de multe ori oamenii legii nu au putut proba contravenții sau infracțiuni pe care le-au constatat în trafic. Or, dacă ar fi avut instalat acest sistem video digital „in-car”, cu totul altfel ar fi stat lucrurile.
Un alt argument în favoarea acestei tehnologii este şi o opţiune care permite marcarea evenimentelor importante, cum ar fi aruncarea unei arme sau bunuri din vehiculul urmărit, afișând coordonatele exacte de latitudine/longitudine.
Tot în urmă cu câteva săptămâni -un alt exemplu - mai multe maşini de poliţie au urmărit două autoturisme în care se aflau mai mulţi tineri din Burdujeni, despre care existau informaţii că s-au înarmat şi intenţionau să-i bată pe alţi tineri din Obcini.
Poliţiştii au reuşit să-i blocheze în trafic, însă în timpul urmăririi, din maşinile fugarilor au fost aruncate mai multe obiecte contondente (bâte), dar şi un pistol.
Suspecţii au ridicat din umeri, susţinând că nu sunt ale lor, iar acum poliţiştii trebuie să dovedească faptul că obiectele respective au fost într-adevăr aruncate din cele două autoturisme în timpul urmăririi.
Sistemul „in-car” înregistrează şi afişează continuu coordonatele GPS, arătând exact locaţia vehiculului. Mai mult, există pe piaţă şi un accesoriu care permite înregistrarea audio chiar dacă poliţistul a ieşit din raza de acţiune a camerei, cu un buton de urgenţă în cazul în care i s-a întâmplat ceva (se află în pericol), buton care odată apăsat trimite mesaje şi locaţia GPS înapoi la maşină.
S-ar putea scrie pagini întregi cu tehnologiile ultra-moderne folosite de poliţiştii din alte state, tehnologii pe care poliţiştii noştri le văd doar prin filme.