Senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu a declarat ieri că Senatul României a adoptat Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care persoanele fizice beneficiază de o deducere specială lunară pentru creditele restructurate. Ovidiu Donţu a explicat că în acest fel contribuabilii vor primi o facilitate fiscală din partea statului român, astfel încât efortul de plată a datoriilor către instituţiile bancare şi nebancare, în creştere ca urmare a necesităţii restituirii sumelor amânate la plată, să se diminueze.
Donţu a spus că aceasta este a treia măsură „gândită în sprijinul oamenilor care au fost lăsaţi singuri în lupta cu băncile”, alături de conversia în lei a creditelor în valută şi a legii insolvenţei persoanelor fizice. „Sperăm să avem cât mai mulţi oameni care ies din zona de executare silită şi intră în zona de restructurare a creditelor”, a spus senatorul PSD de Suceava.
Facilitatea fiscală se va acorda pe cel mult doi ani, atâta timp cât debitorul îşi onorează corespunzător serviciul datoriei. Donţu a adăugat că potrivit expunerii de motive, prin acest proiect se propune revizuirea sistemului de acordare a deducerilor pentru persoanele fizice care desfăşoară o activitate dependentă şi care realizează venituri din salarii, la funcţia de bază, în sensul acordării unei deduceri speciale lunare pentru credite restructurate ce va fi luată în calcul la stabilirea bazei impozabile.
Senatorul sucevean a spus că prin acest act normativ se stabilesc şi condiţiile pe care contribuabilii trebuie să le îndeplinească în cazul restructurării creditelor, în vederea acordării deducerii speciale. Astfel, contribuabilii care beneficiază de deducerea specială lunară pentru creditele restructurate trebuie să realizeze venituri la funcţia de bază sau venituri din pensii de până la 2.200 lei, inclusiv, în fiecare lună a perioadei impozabile în care se acordă deducerea. Deducerea se acordă pentru o singură sursă de venit şi reprezintă rata creditului de după încheierea perioadei de diminuare a ratei, dar nu mai mult de 900 lei.
Ovidiu Donţu a subliniat faptul că această facilitate fiscală propusă are mai multe scopuri, printre care stimularea creşterii economice, prin majorarea consumului populaţiei în cadrul formării Produsului Intern Brut şi majorarea venitului disponibil pe o perioadă limitată pentru populaţia cu venituri aflate sub nivelul salariului mediu pe economie, dar şi diminuarea pentru această categorie a efortului cu plata serviciului datoriei la instituţii bancare.
De precizat că după aprobarea de către Senat, Proiectul de lege cu privire la adoptarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.46/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal prin care se introduce această facilitate va fi dezbătut în Camera Deputaţilor.