Poliţiştii de la Rutieră au luat ieri oficial în primire cel mai avansat şi compact echipament radar, TruCAM - un „pistol” cu laser de măsurare a vitezei, care îndeplineşte simultan funcţii de cameră video şi aparat foto digital, aparat care, tot ieri, a fost testat pentru prima oară pe DN 17, la ieşirea din municipiul Suceava.
Primii şoferi traşi pe dreapta cu noul dispozitiv. „Am văzut doar în filme”
De pe pilonul viitoarei şosele de centură care se intersectează cu DN 17, cunoscut drept „Zidul morţii”, după ce în acel colos de piatră ridicat în mijlocul drumului s-au izbit două autovehicule, rezultând patru persoane decedate, poliţiştii Serviciului Rutier şi-au testat noul dispozitiv, care poate măsura viteza autoturismelor până la o distanţă de 1,2 kilometri.
Rezultatele nu au întârziat să apară. Într-o zonă în care restricţiile de viteză sunt de 50, respectiv 30 de kilometri la oră, „pistolul radar” a făcut în câteva minute mai multe victime, şoferi care circulau cu mult peste viteza legală fiind traşi pe dreapta câteva sute de metri mai încolo, de un alt echipaj de poliţie, în zona hipermarketului Real.
Unul dintre conducătorii auto „împuşcaţi” cu noua tehnologie conducea autoturismul cu nu mai puţin de 117 kilometri la oră, în zona în care limita de viteză era de 50 de km/h.
„Acum aud prima oară de aşa ceva”, a ridicat din umeri şoferul în cauză.
„Nu am mai văzut... doar în filme”, explică un alt conducător auto, prins de noul radar cu 91 de kilometri la oră într-o zonă de restricţie a vitezei la 30 de km/h.
Din fericire pentru toţi conducătorii auto traşi pe dreapta, ieri s-au făcut doar teste, aceştia scăpând doar cu un avertisment verbal din partea poliţiştilor.
Poliţia nu are bani să-l cumpere. Dispozitivul este dat în comodat pentru o lună de zile
„Pistolul radar” nu va putea fi folosit în următoarele două-trei săptămâni, până când nu se vor finaliza documentele dintre distribuitorul acestor tehnologii şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, dispozitivul fiind dat poliţiei judeţene în comodat pentru o lună de zile, cu posibilitatea prelungirii perioadei.
Costul unui astfel de „pistol radar” este de aproximativ 10.000-11.000 de euro, însă poliţia judeţeană nu dispune de fondurile necesare, sperând ca autorităţile judeţene să aloce bani pentru achiziţionarea a cel puţin un astfel de dispozitiv.
De altfel, prezent ieri la conferinţa de presă prilejuită de prezentarea aparatului, la sediul IPJ Suceava, consilierul judeţean Gheorghe Iacob, preşedinte al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Suceava, a declarat că se vor căuta soluţii pentru ca noua „jucărie” a Poliţiei Rutiere să fie achiziţionată.
Are doar 1,1 kilograme şi, susţin specialiştii, nu poate fi detectat
Aparate de acest gen sunt doar câteva în ţară, în condiţiile în care în multe alte ţări sunt de ordinul sutelor, fiind considerate o soluţie revoluţionară pe piaţa dispozitivelor care vizează îmbunătăţirea siguranţei rutiere.
De exemplu, a explicat chiar reprezentantul firmei distribuitoare, Sandu Buglea, Austria ar fi comandat recent 700 astfel de dispozitive de măsurare a vitezei cu ajutorul laserului.
Sandu Buglea a explicat şi câteva avantaje ale acestui „pistol radar”: este cel mai compact şi mai uşor aparat de măsurare a vitezei (are 1,1 kilograme), nu poate fi detectat şi este echipat cu sisteme antibruiere, poate fi folosit indiferent de locaţia şi densitatea traficului şi nici un şofer nu a câştigat în instanţă contestaţia făcută împotriva măsurătorilor aparatului.
„Numărul de radare pe care le avem în judeţul Suceava nu este suficient”
Şeful Serviciului Rutier, comisarul Petrică Jucan, a explicat că un alt avantaj al folosirii unui astfel de aparat este, pe lângă eficacitate, reducerea costurilor cu carburantul pentru deplasarea autospecialelor de poliţie cu radare.
„Numărul de radare pe care le avem în judeţul Suceava nu este suficient, avem 10 MCV-uri şi încă patru autospeciale dotate cu aparatură radar, model vechi. Câteodată se mai strică o maşină, altădată are probleme aparatura radar... Cu aparatul ăsta, un singur poliţist este de ajuns... dacă şoferii vor şti că folosim dispozitivul pe DN 17, drumul cu cele mai grave accidente, cu siguranţă vor circula mai prudent”, a declarat comisarul Jucan, subliniind utilitatea achiziționării a cel puţin un astfel de aparat.
Dispozitivul primit ieri de poliţiştii de la Circulaţie, care este de provenienţă americană, nu face doar măsurători în ceea ce priveşte viteza, ci înregistrează, totodată, şi alte infracţiuni care au loc pe drumuri, inclusiv distanţa dintre autovehicule. De asemenea, este destinat vizualizării şi reconstituirii oricărui tip de eveniment în format 2D/3D (coliziuni şi accidente rutiere, crime, intrări prin efracţie, incendii, atentate teroriste etc.).
TruCAM poate prezenta un set complet de elemente de probă înregistrate cu ajutorul camerei video. Imaginea de înaltă rezoluţie permite identificarea mărcii vehiculului, a numărului de înmatriculare şi, în condiţiile favorabile, a feţei conducătorului auto.
Aparatul are şi opţiunea transmiterii fişierelor cu încălcări ale legislaţiei rutiere altor patrule de la Circulaţie, prin telefonul mobil.
( 1 oct 2014, 11:23:15