DirectoareaLiceului Tehnologic „Tomşa Vodă” din Solca, Georgeta Păstrăv, va fi demisă, după ce un elev de 16 ani a fost bătut de trei colegi în curtea unităţii de învăţământ în primele zile ale acestui an şcolar. Decizia a fost anunţată ieri de şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Gheorghe Lazăr, el precizând că directoarea liceului din Solca va fi demisă începând cu data de 1 octombrie 2014. La solicitarea prefectului Florin Sinescu, Gheorghe Lazăr a spus în şedinţa Colegiului Prefectural că la Liceul Tehnologic „Tomşa Vodă” din Solca a fost efectuată o anchetă în cadrul căreia doi inspectori şcolari au verificat documentele care au stat la baza activităţilor educative şi de prevenire a infracțiunilor „şi a evenimentelor neplăcute”, fiind constatate deficienţe din acest punct de vedere.
Reamintim că la câteva zile după începerea noului an şcolar, un tânăr în vârstă de 16 ani, elev în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic „Tomşa Vodă” din Solca, a ajuns la Spitalul Judeţean Suceava cu un traumatism cranio-cerebral sever după ce a fost implicat într-o altercaţie, în curtea unităţii de învăţământ, cu alţi trei elevi. Adolescentul a fost operat de urgenţă, el rămânând internat în secţia de Neurochirurgie a Spitalului Judeţean. În urma anchetei poliţiei a rezultat faptul că minorul a suferit leziunea de la cap în timp ce fugea de cei trei agresori. La vremea respectivă, directoarea liceului, Georgeta Păstrăv, a explicat că elevii se aflau în pauză în curtea şcolii, s-au împins, iar elevul rănit a fugit de cei trei agresori spre poarta şcolii, iar la un moment dat s-a lovit cu capul în stâlpul de la poartă.
Mai trebuie spus că în anul 2012, tot la Liceul Tehnologic „Tomşa Vodă” din Solca, un elev în vârstă de 17 ani şi-a înjunghiat în zona inimii un coleg. Agresiunea a avut loc chiar în faţa unităţii şcolare.
Cele mai multe infracţiuni în care au fost implicaţi elevi au avut loc în Suceava
Tot în şedinţa de ieri a Colegiului Prefectural, adjunctul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, comisarul-şef Viorel Onea, a declarat că în perioada 16 septembrie 2013 – 20 iunie 2014, în judeţ au fost înregistrate 31 de infracţiuni în şcoli şi în zona acestora în care au fost implicaţi elevi. Viorel Onea a spus că dintre acestea, 22 de infracţiuni au fost comise în mediul urban şi nouă în mediul rural. De asemenea, din totalul sesizărilor, 18 infracțiuni au fost înregistrate în incinta unităților de învățământ, iar 13 infracțiuni în afara acestora. Adjunctul IPJ Suceava a arătat că 27 de elevi au participat ca autori ai acestor infracţiuni, iar alţi 26 de elevi au fost victime. Ponderea principală o deţin infracţiunile de lovire sau alte violenţe, urmate de furturi, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice şi vătămare corporală.
Viorel Onea a mai spus că din cele 31 de infracţiuni în care au fost implicaţi elevi, cele mai multe au fost înregistrate în municipiul Suceava.