Zeci de suceveni cercetaţi penal pentru diferite infracțiuni și-au „negociat” pedepsele direct în birourile procurorilor care îi cercetau, în prezenţa avocaţilor, fiind încheiate până în prezent nu mai puțin de 40 de acorduri de recunoaștere a vinovăției, de la intrarea în vigoare a Noului Cod Penal (februarie 2014), prin care a fost introdusă această procedură.
Primul „beneficiar”: un bătăuș, condamnat anterior pentru omor
Petrică Cornea, un tânăr în vârstă de 22 de ani, din oraşul Liteni, a fost primul inculpat din judeţ care a încheiat un astfel de acord.
În luna ianuarie a acestui an, l-a bătut pe un tânăr din aceeaşi localitate, acesta din urmă ajungând la spital cu mandibula fracturată.
Cornea, care era recidivist, fiind eliberat din penitenciar în noiembrie 2013, după ce a executat o pedeapsă pentru omor, a fost cercetat pentru loviri sau alte violențe, iar înainte ca dosarul să ajungă în instanţă, printr-un acord semnat în faţa procurorului, şi-a acceptat pedeapsa: trei ani şi patru luni de executare.
Patru luni de închisoare, după ce a tras un foc de armă
Un alt caz este cel al unui tânăr în vârstă de 27 de ani, Răzvan Iordăchescu, care, în vara anului trecut, a tras cu un pistol în apropierea unui bar din Dolhasca, după care a fugit cu un autoturism. A fost prins de poliţişti în zona gării din localitate, iar asupra acestuia a fost găsit un pistol cu aer comprimat şi o cutie cu 210 bile din plumb. Pedeapsa: patru luni de închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei.
Prins la volan fără permis, de două ori. A acceptat să meargă la închisoare
Un individ din municipiul Suceava, Marius Mateeş, prins de două ori la volan, fără permis de conducere, a acceptat şi el să încheie un acord de recunoaștere a vinovăției, prin care i s-a stabilit pedeapsa de un an şi două luni de închisoare, cu executare.
Toader Moroşan a fost prins într-o noapte din luna martie a acestui an, conducând un BMW neînmatriculat, cu numere false. A fost pedepsit cu un an și patru luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de doi ani.
Alţi doi indivizi, cercetaţi pentru infracţiuni la regimul rutier, Liviu Pavăl şi Costică Tătar, figurează pe lista celor care au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei. Primul a fost implicat într-un accident, la Cajvana, şi a refuzat să sufle în alcooltest sau să i se recolteze probe de sânge, acceptând o pedeapsă cu închisoarea de un an şi patru luni, cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de doi ani. În cazul celui de-al doilea, acesta a fost prins băut la volan (alcoolemie de aproape 2,70 la mie în sânge) şi s-a ales cu opt luni de închisoare, cu suspendare, şi un termen de încercare de doi ani şi opt luni.
Ce pedepse au primit o femeie cercetată pentru moartea propriului copil şi un şofer care a comis un accident mortal
Printre persoanele care au acceptat încheierea acordurilor de recunoaștere a vinovăţiei se numără şi o femeie din satul Bărăşti, comuna Boroaia, cercetată pentru ucidere din culpă.
În noiembrie 2012, Luminiţa Săftianu a plecat de acasă cu unul dintre copiii săi, pe care îl ducea la tuns, la o vecină, lăsându-l încuiat în casă pe celălalt copil al ei, un băieţel de numai doi ani şi zece luni.
„Copilul cel mic era singur acasă. Am legat uşa cu un şnur, c-am zis să nu iasă afară. Că dacă nu era aşa, poate ieşea. Am lăsat un lemn mai lung (în sobă) şi nu s-a închis portiţa. Am zis că nu lipsesc decât jumătate de oră, doar cât îmi lua să-l tund pe băiat”, povestea la vremea respectivă femeia.
Când s-a întors, locuinţa îi era mistuită de flăcări, iar copilul lăsat în casă nu a mai avut nici o şansă, fiind găsit carbonizat.
„Prin acordul încheiat s-a stabilit pedeapsa închisorii de un an şi şase luni, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de trei ani şi şase luni”, explică purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, procurorul Cristina Ciornei.
În luna mai a anului trecut, Cristian Grănişteanu se afla la volanul unei autoutilitare, iar pe DN 2, în afara localităţii Fântâna Mare, a accidentat mortal un bărbat în vârstă de 53 de ani, din municipiul Fălticeni, care se deplasa pe bicicletă din sens opus.
În acest dosar, inculpatul a acceptat să-şi primească pedeapsa direct de la procuror: un an şi patru de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.
Pentru ce infracţiuni s-au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăţiei
Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, procurorul Cristina Ciornei, cele mai multe astfel de acorduri au fost încheiate pentru infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanțe, 17 inculpați alegând să-şi recunoască vina şi să-şi accepte pedeapsa cuvenită încă din biroul procurorului, înainte ca dosarul să fie trimis în instanţă.
Alte patru acorduri din cele 40 încheiate la nivelul unităţilor de parchet din judeţ au fost pentru infracţiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere.
Câte trei acorduri de recunoaștere a vinovăției au fost încheiate pentru infracțiuni de ucidere din culpă, lovire sau alte violențe şi punerea în circulație şi conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare.
Patru persoane cercetate pentru violare de domiciliu şi tăiere fără drept şi furt de arbori și-au recunoscut fapta în fața procurorilor, acceptând pedeapsa stabilită de comun acord.
Diferența de până la 40 de acorduri este completată de câte un astfel de document încheiat între procurori şi persoane cercetate pentru vătămare corporală din culpă, distrugere, tulburare de posesie, refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, fals intelectual şi deţinere fără drept de armă neletală din categoria celor supuse autorizării.
Judecătorii pot respinge acordul dacă pedeapsa este prea blândă
Procedura acordului de recunoaştere a vinovăţiei este menită să asigure soluţionarea cauzelor într-un timp cât mai scurt.
Practic, este un acord între procuror şi inculpat, după punerea în mişcare a acţiunii penale, prin care cel acuzat îşi recunoaşte vinovăţia, obligatoriu de faţă cu un avocat, şi acceptă încadrarea faptei făcută de către procuror, precum şi cuantumul pedepsei şi forma de executare a acesteia.
Potrivit noului Cod de procedură penală, numai inculpaţii majori pot încheia acorduri de recunoaştere a vinovăției şi doar acei inculpaţi cercetaţi pentru infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau a închisorii de cel mult 7 ani.
Această procedură se poate lua în discuţie atunci când, din probele administrate, rezultă suficiente date cu privire la existenţa faptei pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală şi cu privire la vinovăţia inculpatului.
Acordul de recunoaştere a vinovăţiei se încheie în formă scrisă, iar procurorul nu mai întocmeşte rechizitoriu cu privire la inculpaţii care au acceptat această soluţie.
După încheierea acordului, procurorul sesizează instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în fond şi îi trimite acesteia acordul de recunoaştere a vinovăţiei.
În cazul în care instanţa constată că acordul nu a fost întocmit corespunzător, judecătorii dispun acoperirea omisiunilor în cel mult cinci zile şi sesizează în acest sens conducătorul Parchetului care a emis acordul.
Trebuie precizat că instanţa de judecată poate respinge acordul de recunoaştere a vinovăţiei dacă constată că nu sunt îndeplinite toate condiţiile cerute de lege sau dacă apreciază că soluţia acordului (pedeapsa) este nejustificat de blândă în raport cu gravitatea infracţiunii sau periculozitatea infractorului. În acest caz, dosarul este trimis procurorului în vederea continuării urmăririi penale.