Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 sep 2014 - Anul XIX, nr. 227 (5736)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Un sicriu de 3.000 de lei şi transportul la locul de veci, asigurate de Spitalul de Urgenţă Suceava pentru donatorii de organe

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a intrat efectiv, la sfârşitul săptămânii trecute,  în programul naţional de transplant de organe, ceea ce permite  sucevenilor ajunşi la capătul vieţii să-i ajute pe alţii să trăiască mai departe. Programul de transplant al spitalului are un buget de 60.000 de lei, bani care trebuie cheltuiţi până la sfârşitul acestui an. Echipa de prelevare organe în vederea transplantului de la Suceava este formată din dr. Dorin Stănescu, dr. Lavinia Ştreangă şi dr. Ruslan Gorgeag, dar alături de ei lucrează şi chirurgi, anatomopatologi, neurologi, urologi şi medici din alte specialităţi care au grijă ca această complicată procedură să se deruleze conform celor mai înalte standarde medicale.

Doctorul Dorin Stănescu, cel care coordonează echipa de la Spitalul de Urgenţă din Suceava, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că deocamdată decizia de donare este la latitudinea rudelor pacientului aflat în moarte cerebrală, potenţial donator. Există şi posibilitatea întocmirii unui act notarial, prin care o persoană îşi poate exprima intenţia de a-şi dona organele, în cazul în care ajunge în stare critică, iar pe baza acestui act persoana respectivă să fie înscrisă în baza de date a spitalului, ca potenţial donator. Bineînţeles că cel în cauză se poate răzgândi oricând şi se poate retrage de pe listă.

Dr. Stănescu îşi doreşte însă ca România să adopte cât mai curând una din modalităţile occidentale de donare, adică înscrierea acestei opţiuni în cardul de sănătate al asiguratului sau completarea unui formular tipizat, special conceput pentru cei care intenţionează să-şi doneze organele după moarte.

 

Un om îşi poate dona ficatul şi la 90 de ani

Donarea de organe este o acţiune voluntară, umanitară pentru care statul nu plăteşte nimic donatorului sau familiei sale pentru organele prelevate, în schimb spitalele sunt abilitate să acorde câteva înlesniri. Astfel, directorul medical, dr. Tiberius Brădăţan, a precizat că pentru donator spitalul este cel care suportă cheltuielile legate de serviciul funerar, respectiv costul sicriului şi al transportului. Dr. Lavinia Ştreangă a arătat că spitalul sucevean îşi permite să ofere donatorului un sicriu care costă maximum 2.500 – 3.000 de lei şi îi asigură transportul la localitatea de domiciliu şi la locul de veci. Plata este făcută direct la furnizorul serviciului, nu prin intermediul familiei.

„Nu-ţi lua organele în Rai. Dumnezeu nu are nevoie de ele”, este mesajul dr. Ştreangă pentru suceveni. Conform medicului, orice persoană poate să fie donator, cu excepţia celor care suferă de cancer, SIDA sau au infecţii grave. De asemenea, nu există limită de vârstă decât pentru inimă, la femei până la 40 de ani, la bărbaţi - 45 de ani. „Ficatul se poate dona până la 90 de ani”, a precizat medicul. Organele care pot fi donate sunt, în ordine, rinichii, ficatul, inima, plămânii, pancreasul, intestinul subţire şi corneea.

 

Hemoragiile cerebrale furnizează de două ori mai multe cazuri de donatori potenţiali de organe decât traumatismele consecutive accidentelor

Cele mai multe cazuri de moarte cerebrală, peste 70%, în care oamenii ajung în situaţia de donatori potenţiali de organe sunt provocate de hemoragiile cerebrale şi nicidecum traumatismele cranio-cerebrale consecutive accidentelor. De altfel, chiar femeia ale cărei organe au fost donate de familie săptămâna trecută la Suceava a ajuns în această situaţie tot în urma unui accident cerebral.

Ultima barieră „oficială” în calea transplantului de organe, acceptul Bisericii Ortodoxe, a fost depăşită, astfel încât medicii suceveni se aşteaptă ca oamenii să fie mai puţin reticenţi faţă de această problemă. „Biserica Ortodoxă şi-a dat acordul pentru transplant şi ne dorim ca după exemplul dat, săptămâna trecută, de acea familie de oameni simpli, să mai fie şi alţii care să procedeze la fel, să salveze vieţi. Şi, de ce nu, putem să ne gândim că astfel putem trăi în alte corpuri”, a afirmat dr. Stănescu.

Medicii din echipa de transplant au mai precizat că rinichii şi ficatul recoltaţi de la femeia de 54 de ani, din judeţul Suceava, săptămâna trecută, au fost transplantaţi cu succes la un pacient din Iaşi şi la unul din Bucureşti. Echipa de prelevare de organe care a venit de la Bucureşti a fost condusă de medicul Radu Zamfir, unul dintre supravieţuitorii accidentului aviatic din Munţii Apuseni, din iarna acestui an.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un sicriu de 3.000 de lei şi transportul la locul de veci, asigurate de Spitalul de Urgenţă Suceava pentru donatorii de organe.
 Vizualizări articol: 2989 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Un sicriu de 3.000 de lei şi transportul la locul de veci, asigurate de Spitalul de Urgenţă Suceava pentru donatorii de organe5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei