Educaţia academică la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava are printre cele mai mici costuri din ţară, taxele de şcolarizare pentru un an de studiu pentru învățământul cu taxă la licență fiind cuprinse între 2.000 şi 4.000 de lei. În pofida subfinanțării învățământului și a cercetării, în ciuda persistenței efectelor crizei economice, conducerea USV a decis menținerea taxelor de școlarizare la nivelul anului anterior, inclusiv la masterat şi doctorat. Taxele de școlarizare la masterat rămân între 2.500 și 2.900 de lei/an, iar la doctorat taxele sunt între 3.000 și 3.500 de lei/an.
Prorectorul universităţii Mihai Dimian a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă organizată cu ocazia deschiderii anului universitar, că „taxele în învăţământul superior sunt sub nivelul celor de la grădiniţă”, ceea ce arată o diferenţă clară de mentalitate faţă de lumea occidentală. În Suceava, de exemplu, taxele la grădiniţele private sunt cuprinse între 600 şi 1.100 de lei lunar.
În aceeaşi conferinţă de presă, rectorul Valentin Popa a arătat că acest an universitar debutează la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava „sub semnul recunoașterii performanțelor didactice şi ştiinţifice”. „Agenția Română pentru Asigurarea Calităţii în Învățământul Superior (ARACIS) a acordat, la finalul anului trecut, instituției noastre calificativul <Grad de încredere ridicat>, cea mai înaltă recunoaștere pe care o poate avea o universitate în sistemul național de învățământ. USV obţine consecutiv acest statut, valabil timp de cinci ani, după ce, în anul 2008, i-a fost acordat același calificativ în urma evaluării instituționale efectuate de comisiile ARACIS”, a declarat prof. Popa.
La cursul de deschidere de la USV a participat şi ministrul Justiţiei
Numărul studenţilor înmatriculaţi în anul I depăşeşte 2.200 de studenți, la studii de licență cu frecvență și la distanță, la cele 43 de programe de studii. Lor li se adaugă 107 de etnici români din Republica Moldova și Ucraina.
Sub coordonarea a 38 de profesori universitari, USV organizează studii doctorale pentru 14 domenii, în acest an fiind admişi 60 de doctoranzi. Potrivit rectorului Popa, în noul an academic, 107 studenți vor beneficia de stagii de studiu și plasament prin programele de cooperare de tip Erasmus.
În ceea ce priveşte cazarea, pentru anul universitar 2014-2015 conducerea USV a decis menținerea acelorași taxe ca și în anul universitar trecut. Căminele studențești oferă condiții de viață și de studiu decente, dar, din păcate, numărul locurilor de cazare este la aproximativ jumătate faţă de solicitări, respectiv doar 1.105 locuri. Față de anul trecut, anul acesta sunt în plus 42 de locuri de cazare în corpul N. Cel mai mic tarif pentru căminele USV este de 90 de lei, iar tariful maxim ajunge la 360 de lei pentru cazarea pe o lună.
La festivitatea de deschidere a anului universitar a participat şi ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, care le-a transmis studenţilor că România investeşte în educaţia tinerilor săi, că bugetul Educaţiei este de zece ori mai mare faţă de cel al Justiţiei, pe principiul că este mai rentabil să investeşti în educaţie decât în instanţe şi penitenciare.
(30 sep 2014, 11:24:06