Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 sep 2014 - Anul XIX, nr. 227 (5736)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Taxele de şcolarizare la Universitatea „Ştefan cel Mare”, mai mici decât la grădiniţele private

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Educaţia academică la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava are printre cele mai mici costuri din ţară, taxele de şcolarizare pentru un an de studiu pentru învățământul cu taxă la licență fiind cuprinse între 2.000 şi 4.000 de lei. În pofida subfinanțării învățământului și a cercetării, în ciuda persistenței efectelor crizei economice, conducerea USV a decis menținerea taxelor de școlarizare la nivelul anului anterior, inclusiv la masterat şi doctorat. Taxele de școlarizare la masterat rămân între 2.500 și 2.900 de lei/an, iar la doctorat taxele sunt între 3.000 și 3.500 de lei/an.

Prorectorul universităţii Mihai Dimian a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă organizată cu ocazia deschiderii anului universitar, că „taxele în învăţământul superior sunt sub nivelul celor de la grădiniţă”, ceea ce arată o diferenţă clară de mentalitate faţă de lumea occidentală. În Suceava, de exemplu, taxele la grădiniţele private sunt cuprinse între 600 şi 1.100 de lei lunar.

În aceeaşi conferinţă de presă, rectorul Valentin Popa a arătat că acest an universitar debutează la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava „sub semnul recunoașterii performanțelor didactice şi ştiinţifice”. „Agenția Română pentru Asigurarea Calităţii în Învățământul Superior (ARACIS) a acordat, la finalul anului trecut, instituției noastre calificativul <Grad de încredere ridicat>, cea mai înaltă recunoaștere pe care o poate avea o universitate în sistemul național de învățământ. USV obţine consecutiv acest statut, valabil timp de cinci ani, după ce, în anul 2008, i-a fost acordat același calificativ în urma evaluării instituționale efectuate de comisiile ARACIS”, a declarat prof. Popa.

 

La cursul de deschidere de la USV a participat şi ministrul Justiţiei

Numărul studenţilor înmatriculaţi în anul I depăşeşte 2.200 de studenți, la studii de licență cu frecvență și la distanță, la cele 43 de programe de studii. Lor li se adaugă 107 de etnici români din Republica Moldova și Ucraina. 

Sub coordonarea a 38 de profesori universitari, USV organizează studii doctorale pentru 14 domenii, în acest an fiind admişi 60 de doctoranzi. Potrivit rectorului Popa, în noul an academic, 107 studenți vor beneficia de stagii de studiu și plasament prin programele de cooperare de tip Erasmus.

În ceea ce priveşte cazarea, pentru anul universitar 2014-2015 conducerea USV a decis menținerea acelorași taxe ca și în anul universitar trecut. Căminele studențești oferă condiții de viață și de studiu decente, dar, din păcate, numărul locurilor de cazare este la aproximativ jumătate faţă de solicitări, respectiv doar 1.105 locuri. Față de anul trecut, anul acesta sunt în plus 42 de locuri de cazare în corpul N. Cel mai mic tarif pentru căminele USV este de 90 de lei, iar tariful maxim ajunge la 360 de lei pentru cazarea pe o lună.

La festivitatea de deschidere a anului universitar a participat şi ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, care le-a transmis studenţilor că România investeşte în educaţia tinerilor săi, că bugetul Educaţiei este de zece ori mai mare faţă de cel al Justiţiei, pe principiul că este mai rentabil să investeşti în educaţie decât în instanţe şi penitenciare.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Taxele de şcolarizare la Universitatea „Ştefan cel Mare”, mai mici decât la grădiniţele private.
 Vizualizări articol: 3335 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Taxele de şcolarizare la Universitatea „Ştefan cel Mare”, mai mici decât la grădiniţele private2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Realitate trimis de
(30 sep 2014, 11:24:06
Cand se va realiza o statistica cu reusita absolventilor oricarei facultati din cadrul acestei universitati care si-au gasit un loc de munca in domeniul lor de specialitate, abia atunci sa ridice domnul prorector in slavi si sa fie mandru de nivelul scazut al taxelor de scolarizare prestate de universitate.Pana atunci aceste taxe vor fi bani aruncati pe fereastra.
2.   STATUL NE VREA PROSTI trimis de
(30 sep 2014, 16:36:53
In zilele noastre nu se mai pune baza pe intelect sau pe un bagaj bine pus la punct de cunostinte in n domenii.Acum tanti Mita sau tanti Leana isi trimit odraslele la facultate sa fie cu eticheta ,dar bietii pacalici habar nu au ce inseamna sa lecutreze o carte.Am ajuns sa ne fie jena sa rostim fraza :"am terminat o faclutate"!!Tot idiotul termina faclutati pe bani,licente pe bani,mastere pe bani si asta se vede cand se fac erori uriase in unele institutii unde ajung acesti inculti angajati toti pe bani.Nimeni nu se autosesizeaza si vom ajunge sa traim ca in gongo sau ca in zair!!!!Aceste facultati ar trebui inchise si copii buni,apti,inteligenti si foarte bine pregatiti sa si sustina acest drept de a absolvi o facultate la stat.Pe vrema lui ceausescu se intra foarte greu la o facultate.Rusinos si revoltator!!!!!
2.1  RE: STATUL NE VREA PROSTI trimis de
(30 sep 2014, 21:48:22
Problema se pune asa... daca esti in stare sa-ti gasesti un serviciu care este platit pe luna la nivelul investitiei "lunare" pe cunoastere si acumulare intelectuala din "faculta". Daca nu , de ce imi trebuie o biata hartie, o diploma pentru a-mi justifica timpul tineretii mele pierdut aiurea.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei