Cele mai recente analize ale Direcţiei Judeţene de Statistică Suceava arată că în prima parte a anului 2014 gradul de acoperire al importurilor cu exporturi s-a modificat negativ, excedentul comercial din prima parte a anului trecut fiind înlocuit de deficit comercial.
Analiza statistică arată că în primele cinci luni ale acestui an din judeţ s-au realizat exporturi în valoare de 168 de milioane de euro, în timp ce importurile au fost de 176 de milioane de euro. A rezultat aşadar un deficit comercial de 8 milioane de euro. Acest bilanţ negativ se traduce într-un grad de acoperire al importurilor cu exporturi de 95,5%. Prin comparaţie, anul trecut, tot în perioada ianuarie-mai, în judeţ au fost înregistrate exporturi tot de 168 de milioane de euro, însă importurile au fost de doar 163 de milioane de euro. A rezultat aşadar un excedent comercial de aproape 5 milioane de euro, ceea ce s-a tradus într-un grad de acoperire pozitiv, de 103%.
Datele adunate de Direcţia de Statistică Suceava fac referire şi la domeniile unde se înregistrează cele mai bune rezultate, respectiv cele mai proaste. Astfel, în primele cinci luni ale acestui an cel mai mare excedent comercial, de 73,4 milioane de euro, s-a înregistrat la secţiunea produse din lemn, urmată de secţiunea mărfuri şi produse diverse (4,3 milioane de euro), produse alimentare, băuturi şi tutun (3,2 mil. euro), încălţăminte, pălării, umbrele şi articole similare (1,1 mil. euro).
În ceea ce priveşte deficitul comercial, cel mai mare este cel de la secţiunea maşini şi aparate, echipamente electrice, aparate de înregistrat sau de reprodus sunetul şi imaginile (29,2 milioane de euro), urmată de secţiunea produse chimice (22,8 milioane de euro), metale comune şi articole din acestea (8,3 milioane de euro), materiale plastice, cauciuc şi articole din acestea (8,2 milioane de euro), mijloace şi materiale de transport (6,5 milioane de euro), animale vii şi produse animale (3,8 milioane de euro).
Un detaliu important este că faţă de media de la nivel naţional, judeţul Suceava are un deficit comercial mai scăzut. Conform analizei statistice, în luna mai a acestui an, de când provin cele mai recente date, la nivel de ţară gradul de acoperire al importurilor cu exporturi a fost de doar 89,1%.