Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 sep 2014 - Anul XIX, nr. 223 (5732)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Repartizare

Prima zi de cazare a studenților în campusul Universităţii sucevene, fără îmbulzeală şi nervi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Prima zi de cazare a studenţilor în campusul Universităţii sucevene a fost fără incidente, fără îmbulzeală şi nervi. Ieri, încă de la primele ore ale dimineţii, în holurile celor patru cămine studenţeşti ale Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava se adunaseră câteva zeci de studenţi.

Dacă în alţi ani era multă zarvă în apropierea căminelor studenţeşti, se formau cozi interminabile şi se aştepta la rând ore în şir, anul acesta studenţii au fost mulţumiţi de felul cum s-a făcut repartizarea în cămine. Studenţii din anii III şi IV au fost primii programaţi să-şi ia în primire camerele. Mulţi dintre studenţi ne-au declarat ieri că au sosit în campus încă de la primele ore ale dimineţii. Cu toate că procedurile de cazare au rămas aceleaşi ca în anii trecuţi, aglomeraţia din campus, cu care erau obişnuiţi an de an, a dispărut.

 

„În anii trecuţi a fost mai aglomerat la cazare şi am avut mai mult de aşteptat”

Alexandru Lupu, student în anul IV la Facultatea de Silvicultură, ne-a spus că a ales să stea şi în acest an în cămin, pentru că s-a simţit confortabil în primii trei ani de facultate. „Condiţiile de cazare sunt foarte bune. Preţurile sunt acceptabile, de aceea am ales să rămân la cămin”, ne-a spus studentul din Botoşani, care, pentru a evita aglomeraţia, a ajuns printre primii la cămin.

Un alt student matinal, Cristian Anichitei, din Vatra Dornei, ne-a spus că s-a trezit la ora 4:30, ca să fie sigur că ajunge printre primii la campus. Cristian este student în anul III la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor şi ne-a spus că este mulţumit de condiţiile din cămin. „Condiţiile foarte bune, comparativ cu cele oferite de cămine similare din Cluj, Iaşi. Ştiu în mare parte ce este pe acolo. De aceea, am ales să stau într-un cămin al Universităţii sucevene”.

L-am întâlnit ieri şi pe Ovidiu Iurieţ, din localitatea Bucecea, judeţul Botoşani, student la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor. El ne-a spus că s-a trezit la ora 5:00 ca să ajungă printre primii la cămin. „Aşa am procedat şi în ceilalţi ani. Am venit cât mai dimineaţă, pentru a rezolva mai repede problema şi pentru a evita cozile. În anii trecuţi a fost mai aglomerat la cazare şi am avut mai mult de aşteptat”, ne-a spus tânărul, care a completat că este mulţumit şi de preţurile accesibile. „Viaţa de student la Suceava este foarte frumoasă. Campusul este frumos, căminele aranjate, oraşul mare şi frumos. Anul acesta lucrurile merg mult mai uşor”, ne-a mai spus Ovidiu Iurieţ.

Administratorul Căminului studenţesc II, Florin Ilişoi, ne-a spus că locurile în cămin sunt repartizate pe facultăţi. „Căminul II are o capacitate de 337 de locuri. Preţurile sunt diferenţiate şi variază între 140 şi 330 de lei pe lună”, a explicat Florin Ilişoi. Dacă ieri, cazarea a început cu studenţii din anii III şi IV, astăzi va continua cu studenţii din anii II şi I, iar vineri, 26 septembrie, sunt repartizaţi familiştii, masteranzii, dar şi studenţii întârziaţi motivat.

 

Tarife de cazare diferenţiate

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava are în administrare patru cămine studenţeşti, cu un număr total de 1.016 locuri, dintre care 835 revin studenţilor.

Diferenţa de 181 revine sportivilor de performanţă, doctoranzilor, membrilor formaţiilor artistice, studenţilor familişti şi studenţilor din Republica Moldova.

Din totalul numărului de locuri existente în căminele studenţeşti, 10% (84) este alocat studenţilor cu taxă. Cele mai multe locuri (160) au fost repartizate studenţilor de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică.

Urmează Facultatea de Inginerie Electrică (151 de locuri repartizate), Istorie şi Geografie (104), Inginerie Alimentară (100), Litere (99), Inginerie Mecanică (78), Silvicultură (56), Educaţie Fizică şi Sport (54) şi Ştiinţe ale Educaţiei (33).

În anul universitar 2014 – 2015 studenţii vor plăti taxe de cazare cuprinse între 90 şi 360 de lei lunar, în funcţie de cămin şi de facilităţile pe care acesta le oferă, tarifele incluzând plata utilităţilor, a cablului TV şi internetului.

Studenţii bugetaţi vor lăsa lunar la casieria instituţiei sume ceva mai mici, în vreme ce studenţii care nu au prins un loc subvenţionat de la bugetul de stat vor scoate din buzunar preţuri ceva mai piperate. Studenţii cu părinţi cadre didactice beneficiază de o reducere consistentă la taxa pentru cazare, numai dacă fac dovada că părintele este cadru didactic. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prima zi de cazare a studenților în campusul Universităţii sucevene, fără îmbulzeală şi nervi.
 Vizualizări articol: 1187 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Prima zi de cazare a studenților în campusul Universităţii sucevene, fără îmbulzeală şi nervi5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei