Nouă foşti angajaţi ai Oficiului Judeţean de Studii Pedologice şi Agrochimice Suceava, care şi-au dat demisia după aproape un an de zile în care nu au văzut nici un leu din salarii, au obţinut câştig de cauză la Tribunalul Suceava, unde s-a judecat procesul pe care l-au deschis cu privire la recuperarea drepturilor băneşti. Cei nouă angajaţi, în frunte cu fostul contabil-şef, Dorel Guliciuc, au de primit în total în jur de 200.000 de lei. Şapte au de primit salariile din perioada martie 2013 - noiembrie 2013, în timp ce doi, care şi-au dat demisiile mai târziu, au de recuperat salariile din martie 2013 şi până în ianuarie, respectiv martie 2014 inclusiv.
Foştii angajaţi au chemat în instanţă în calitate de pârâţi Oficiul de Pedologie Suceava, Direcţia Agricolă Suceava şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ultimul fiind cel care ar trebui să vireze efectiv salariile restante.
Sume pe care le au de recuperat foştii salariaţi
Cea mai mare sumă o are de încasat Dorel Guliciuc. Este vorba de 43.501 lei, reprezentând salariul său brut, din perioada martie 2013 - noiembrie 2013, la care se adaugă 1.521 de lei, reprezentând tichetele de masă din perioada respectivă. Sume importante au de încasat şi Cătălina Rotaru, aproximativ 39.000 de lei, şi Adrian Curaleţ, în jur de 36.000 de lei, ultimii doi fiind cei care au rămas şi în primele luni ale lui 2014 la Oficiul de Pedologie Suceava. Dosarul de la Tribunalul Suceava s-a finalizat pe data de 16 septembrie, decizia fiind executorie de drept, dar cu posibilitate de apel.
Dorel Guliciuc: „Mai mult ca sigur, vom trece la procedurile de executare silită”
Contactat telefonic, Dorel Guliciuc s-a arătat mulţumit de decizia instanţei de judecată, subliniind că magistrații nu au făcut decât să pună în aplicare legea, în baza drepturilor salariale ce erau în vigoare în momentul în care instituţia a intrat în colaps.
„Pentru aceste salarii există contracte privind studii pedologice încheiate şi recepţionate, nu existau motive să nu ne primim banii. Aşteptăm decizia definitivă a instanţei de judecată iar apoi, mai mult ca sigur, vom trece la procedurile de executare silită. La Oficiul de Pedologie Suceava a mai rămas un singur om acum, a rămas practic un paznic, nu se poate spune că instituţia mai există”, a declarat Dorel Guliciuc.
Decizia finală în acest dosar o va lua Curtea de Apel Suceava. Procesul are stabilit termen pe data de 5 noiembrie, iar în condiţiile în care este vorba de faza de apel este de aşteptat ca dosarul să se finalizeze într-un timp relativ scurt.
Pe de altă parte, trebuie spus că şi Ministerul Agriculturii a deschis acţiune în instanţă faţă de o parte din foştii salariaţi, în baza unui raport al Curţii de Conturi, în care se menţionează că angajaţii au avut în anumite intervale de timp salarii foarte mari, fără un fundament legal. Este posibil ca acest litigiu însă să se rezolve prin amnistiere fiscală.
Colaps financiar şi acuze transmise dintr-o tabără în alta
Oficiul Judeţean de Studii Pedologice şi Agrochimice Suceava este din 2013 o instituţie în moarte clinică. Instituţia mai există practic doar pe hârtie, în sensul că se asigură doar gestiunea aparaturii de studii pedologice şi agrochimice aflate pe inventar. Oficiul a intrat în blocaj financiar cu datorii de peste 450.000 de lei, care reprezintă salarii neplătite şi fracturi neachitate la chirie, utilităţi etc. S-a ajuns în această situaţie după ce instituţia a rămas fără buget, Ministerul Agriculturii oprind brusc finanţarea.
Foştii angajaţi acuză că finanţarea instituţiei a fost brusc tăiată, pentru ca aceasta să fie desfiinţată, în timp ce reprezentanţii Direcţiei Agricole şi ai Ministerului Agriculturii au acuzat că salariaţii care au deschis acum procese pentru recuperarea salariilor au preferat să încaseze lefuri mari şi nu s-au preocupat în a găsi clienţi pentru studii pedologice şi a se autofinanţa.
Actualul director al Direcţiei Agricole Suceava, Vasile Irinel Costan, şi-a manifestat recent intenţia de a relansa Oficiul Judeţean de Studii Pedologice Suceava, într-o formulă mai restrânsă în primă fază.