Prof. univ. dr. ing. Gheorghe Gutt, de la Facultatea de Inginerie Alimentară a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV), a fost distins cu ordinul internaţional de merit în grad de cavaler al Federaţiei Internaţionale a Inventatorilor, o recunoaştere pentru contribuţia deosebită adusă progresului inventicii şi ştiinţei.
Premiul i-a fost înmânat de preşedintele organizaţiei, Andras Vedres, în cadrul unei manifestări găzduite de Universitatea „Babeş Bolyai” Cluj-Napoca, din data de 17 septembrie.
Ordinul internaţional de merit în grad de cavaler este oferit inventatorilor merituoşi din toată lumea, recunoscuţi pe plan internaţional, iar din anul 2009 Federaţia Internaţională a Inventatorilor nu a mai acordat acest premiu nici unui român.
În cadrul evenimentului de la Cluj, doi inventatori au primit această recunoaştere, astfel că numărul românilor care au fost decoraţi cu acest merit a ajuns la şapte.
Potrivit lui Gheorghe Gutt, „aceasta este o distincţie râvnită de orice inventator. Criteriile de acordare ţin de numărul de invenţii ale inventatorului şi de rezultatele sale, mai exact medalii, din cadrul saloanelor internaţionale de inventică. Pot spune că este cea mai înaltă distincţie de recunoaştere a meritelor în acest domeniu pe care am primit-o”.
Acesta a mai arătat că Federaţia Internaţională a Inventatorilor (IFIA – International Federation of Inventors'Associations) este o organizaţie mondială care reuneşte 89 de ţări. Aceasta este înfiinţată în 1968, este non-profit şi se subvenţionează din cotizaţii şi donaţii.
„Foarte multe ţări subvenţionează IFIA din fonduri guvernamentale, ceea ce nu este cazul României. Asociaţia Inventatorilor Români, membră IFIA, nu primeşte nici un ban de la statul român”, a mai arătat Gheorghe Gutt.
Universitarul sucevean are peste 100 de brevete de invenţie şi a pus bazele celui mai modern laborator de analiză a apei din judeţul Suceava.