Poliţiştii Compartimentului de Prevenire al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava au continuat, ieri, un proiect care urmăreşte reducerea numărului accidentelor cu implicarea căruţaşilor, şi care presupune donarea de plăcuţe reflectorizante conducătorilor de atelaje hipo. Ieri, poliţiştii au desfăşurat o acţiune de montare a 50 de plăcuţe reflectorizante în localitatea Şcheia, cunoscut fiind faptul că pe raza acestei comune circulă foarte multe atelaje cu tracţiune animală, multe nesemnalizate corespunzător.
În cadrul acestui proiect, IPJ Suceava este partener cu Romanian Children Humanitarian Foundation, reprezentată de Brian Douglas, finanţarea fiind asigurată de organizaţia internaţională Spana. Urmare a demarării proiectului au fost realizate peste 4.500 de plăcuţe reflectorizante, care au fost împărţite în cadrul a 20 de acţiuni de montare a acestora pe atelajele hipo.
Cu o zi înainte de împărţirea plăcuţelor reflectorizante, poliţiştii au dat şi amenzi
Cu o zi înainte de acţiunea preventivă, pe 17 septembrie, poliţiştii rutieri au organizat şi un control care a urmărit, printre altele, sancţionarea conducătorilor de atelaje hipo care încalcă legislaţia rutieră în vigoare. Căruţaşii au încasat 70 de amenzi în valoare de aproape 20.000 de lei.
Amenzile au fost aplicate pentru lipsa numerelor de înregistrare, accesul interzis pe drumuri naţional-europene ori pentru căruţaşi care nu aveau asupra lor cartea de identitate.
Amenzi şi pentru nereguli comise de biciclişti şi mopedişti
În cadrul controlului de pe 17 septembrie poliţiştii rutieri au aplicat amenzi şi pentru mopedişti şi biciclişti. Cele mai multe sancţiuni aplicate conducătorilor de mopede au fost pentru lipsa căştii de protecţie, lipsa documentelor de identitate, iar cei care nu au permis de conducere s-au ales şi cu dosare penale.
Pentru biciclişti, cele mai multe sancţiuni au fost aplicate pentru lipsa dotărilor minime ale bicicletei, nerespectarea obligaţiei de a circula într-un singur rând şi nerespectarea obligaţiei de a ţine cel puţin o mână pe ghidon.
Acţiunile de control de acest gen vor continua, conducătorii de căruţe, mopediştii şi bicicliştii fiind implicaţi în multe accidente rutiere la nivel de judeţ.
Statistica accidentelor grave în care au fost implicaţi căruţaşi
Conform unei analize a poliţiei, în perioada 1 ianuarie 2005 – 15 septembrie 2014, în judeţul Suceava au avut loc 56 de accidente rutiere în care au fost implicaţi conducători de vehicule cu tracţiune animală. În urma acestor accidente şase oameni au murit, 15 au fost răniţi grav, iar alţi 46 au suferit leziuni uşoare.
(19 sep 2014, 12:37:16
Daca eu as circula cu o remorcuta sau scuter neinmatriculat pe sosele mi se face dosar penal , dar ei primesc reflectorizante. in plus 90% din ei circula in stare de ebrietate fara nici cea mai mica lumina la atelaj... sunteti nebuni voi ..nu ei