Autorizarea unui nou depozit temporar de sortare şi depozitare a deşeurilor, în spatele fostei ferme de creştere a animalelor din Stroieşti, a stârnit mari nemulţumiri unei părţi din locuitorii comunei, oamenii fiind deranjaţi că în localitate se aduc zilnic tone de gunoaie, dar mai ales că maşinile care cară gunoiul au traversat în ultimele săptămâni o întinsă zonă locuită.
În urma sesizărilor venite de la săteni, primarul comunei Stroieşti spune că a găsit o soluţie cu patronul societăţii care transportă gunoiul, iar pentru autovehiculele grele se amenajează un alt drum, agricol, pe care maşinile pot ajunge la depozitul de deşeuri fără a trece prin sat.
Sătenii se plâng de praf şi miros de gunoi
Oltiţa Mandache este unul dintre localnicii prin faţa casei căreia au trecut maşinile cu deşeuri.
„În loc de asfalt, de canalizare şi condiţii mai bune avem acum în sat maşini de gunoi care ne trec pe sub geamuri. Se ridică un praf cumplit, este miros şi suntem revoltaţi de faptul că în satul nostru s-a deschis o groapă de gunoi, un aşa-zis depozit ecologic, care cu siguranţă că nu peste mult timp va duce la poluarea zonei”, şi-a spus femeia nemulţumirea.
Un alt sătean, Ion Şulea, a cărui casă este una dintre cele mai apropiate de depozitul de deşeuri, s-a plâns că maşinile grele trec zilnic, de mai multe ori, pe uliţa din faţa casei, dar şi de faptul că deja se simte miros de la deşeuri.
„Au zis că e o groapă de gunoi provizorie, până se deschide cea ecologică de la Moara. Nu suntem mulţumiţi că în satul nostru se aruncă gunoiul adunat din alte părţi”, a declarat Ion Şulea.
Principala nemulţumire a oamenilor rămâne legată de faptul că drumul Sălişte din Stroieşti, al doilea ca importanţă din comună, a fost tranzitat de la finele lunii august de maşinile care aduc gunoi. Acestea vin dinspre Ilişeşti, pe DN 17, şi fac dreapta spre punctul unde a fost amenajat depozitul temporar de deşeuri.
Soluţia care ar rezolva problema
Primarul comunei Stroieşti, Mihai Senic, a declarat că nemulţumirea oamenilor este justificată, însă susţine că aceasta este în curs de rezolvare.
Depozitul temporar din spatele fostei ferme se află la graniţa dintre comunele Stroieşti şi Ilişeşti, a explicat acesta, iar maşinile care transportă deşeurile sunt ale firmei SC Ritmic SRL Ilişeşti. Firma are contract privind ridicarea deşeurilor menajare cu mai multe comune, inclusiv cu Stroieştiul.
Mihai Senic a declarat: „Am purtat numeroase discuţii cu administratorul firmei şi i-am explicat că nu se poate ca maşinile de gunoi să mai treacă prin zone locuite. Ei au un drum de acces, în afara satului, înainte de Stroieşti, însă nu îl pot folosi tot timpul pentru că maşinile de tonaj mare nu pot să intre pe acel drum foarte îngust. În aceste condiţii patronul firmei a început să amenajeze un alt drum, într-o zonă agricolă, pe cheltuiala sa, iar maşinile nu vor mai trece prin sat”.
Edilul susţine că problema este deja rezolvată, iar nici o maşină cu deşeuri menajere nu ar mai trebui să străbată zonele locuite din comună. Oamenii susţin însă că inclusiv ieri au văzut maşini grele care au trecut prin sat.
Depozitele temporare, soluţia de avarie în aşteptarea deschiderii depozitului ecologic de la Moara
În ceea ce priveşte legalitatea amenajării acestui depozit de sortare a deşeurilor, directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Suceava, Vasile Oşean, a declarat că firma SC Ritmic SRL Ilişeşti a trecut de procedura de autorizare, deci îşi desfăşoară activitatea legal.
„Acest depozit este unul provizoriu, care sperăm că va fi închis în scurt timp. Depozitul ecologic de la Moara este finalizat, urmează să se facă probe la staţia de sortare şi la cea de epurare şi sper să devină funcţional în cel mai scurt timp. În acel moment toate aceste depozite temporare vor fi închise”, a declarat directorul APM Suceava.
El a arătat că în judeţ sunt autorizate în momentul de faţă şase depozite temporare pentru depozitarea şi sortarea gunoaielor, la Câmpulung Moldovenesc, Ilişeşti, Gura Humorului, Fălticeni, Suceava şi Rădăuţi.