Proiectul de modernizare a zece străzi din municipiul Suceava, dar şi de reabilitare a podului de peste râul Suceava şi a pasajului CFR, ambele din Iţcani, riscă să rămână doar pe hârtie, din cauza sarabandei contestaţiilor.
La scurt timp după semnarea contractului în valoare de aproape 7,5 milioane de euro cu TVA (25.857.000 de lei, fără TVA), cu firma Geprocon Iaşi, declarată câştigătoare a licitaţiei de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), municipalitatea suceveană s-a trezit în situaţia de a fi nevoită să rezilieze contractul şi să declare câştigătoare oferta unei alte firme, care, culmea, a fost declarată câştigătoare iniţial, înainte de declanşarea unui ameţitor carusel al contestaţiilor.
„După ce la licitaţia de modernizare stradală CNSC ne-a impus la modul imperativ ca în termen de zece zile să încheiem contract cu firma declarată câştigătoare de CNSC, iată că la câteva zile după vine o decizie a Curţii de Apel care anulează decizia CNSC”, a declarat ieri primarul Sucevei, Ion Lungu, care s-a arătat bulversat de faptul că instituţiile statului dau decizii contradictorii în cazul aceleiaşi licitaţii, creând situaţii extrem de delicate.
„În condiţiile în care CNSC nu este ultima instanţă care se pronunţă în cazul acestor licitaţii, cred că atunci mai mult încurcă lucrurile. Trebuiesc clarificate atribuţiile CNSC, am văzut şi o poziţie a prim-ministrului în acest sens, pentru că altfel ne învârtim în jurul cozii. Ei dau nişte decizii definitive şi executorii, pentru care autorităţile locale pot fi acuzate de abuz în serviciu dacă nu le duc la îndeplinire, iar pe de altă parte Curtea de Apel anulează ceea ce stabileşte CNSC şi ne trezim într-o situaţie foarte delicată”, a adăugat Ion Lungu.
Situaţia putea fi şi mai complicată dacă lucrările ar fi fost începute, mai ales că ordinul de începere a acestora a fost dat de o săptămână.
„Partea plină a paharului este că nu s-au început lucrările şi nu s-au decontat deloc bani pe acest contract. Dar situaţia este delicată. Noi am încheiat contractul, trebuie să-l reziliem şi să facem contract cu cealaltă firmă, Victor Construct. Probabil că şi cei de la Geprocon vor acţiona în instanţă această decizie... Suntem o ţară a contestaţiilor, în care regulile nu sunt clare, şi noi, ca autorităţi locale, suntem buimăciţi, nu mai ştim a cui decizie să o respectăm – cea a CNSC sau a Curţii de Apel?”, a concluzionat edilul sucevean, care trebuie să facă acum demersurile necesare pentru rezilierea contractului recent semnat.
Partea proastă este că, în această alambicată situaţie creată de „competiţia” contestaţiilor, lucrările de modernizare a străzilor Sucevei pe 8,8 km, inclusiv trotuarele aferente acestora, precum şi reabilitarea podului şi pasajului CFR de la Iţcani, nu mai au cum începe anul acesta, iar termenul de finalizare a lucrărilor expiră la jumătatea anului viitor.
(17 sep 2014, 14:05:32