UPDATE: Curtea de Apel Bucureşti a decis marţi noapte prelungirea cu 30 de zile a mandatelor de arestare pentru procurorul Dumitru Dîmbu, judecătorul Bogdan Bărbuţă şi omul de afaceri Costel Babiuc. De asemenea, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins solicitarea procurorului Dîmbu de schimbare a măsurii de arest preventiv cu cea de arest la domiciliu.
Procurorul Dumitru Dîmbu, judecătorul Bogdan Bărbuţă şi omul de afaceri Costel Babiuc au aflat azi-noapte târziu dacă vor sta în arest preventiv pentru a patra lună consecutiv. Şi asta pentru că propunerea de prelungire a mandatelor de arestare formulată de procurorii structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie a fost analizată vreme de mai multe ore de magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti, însă, până la închiderea ediţiei aceştia nu se pronunţaseră asupra acestei solicitări. Oricum, decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă şi poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Cei doi magistraţi şi afaceristul Babiuc au fost încătuşaţi pe 23 iunie a.c., la o zi după ce procurori și ofițeri anticorupție de la București au descins la Suceava și au făcut 14 percheziții, dintre care una la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava (în biroul lui Dîmbu) şi una la Judecătoria Rădăuți (la biroul lui Bărbuță). De asemenea, anchetatorii au descins și la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava – Serviciul Arme, dar și la Primăria Rădăuți.
Cele 69 de hotărâri judecătoreşti cu bucluc
Scenariul conturat de procurorii DNA cuprinde o serie întreagă de acuzaţii, „personajele principale” fiind judecătorul Bărbuţă şi omul de afaceri Constantin Babiuc, patronul firmei Nikodemus.
Primul i-ar fi făcut cadou afaceristului, în 2005, prin 69 de hotărâri judecătorești ilegale, aproape 42 de hectare de teren în zona Rădăuţi, pe care Babiuc le-a vândut apoi cu aproape 1.000.000 de euro unei companii austriece.
În 2006, după aceeași rețetă, Bărbuţă îl împroprietărește pe Babiuc (printr-un intermediar) cu o clădire în Piața Unirii din Rădăuți, spaţiul respectiv fiind acum mărul discordiei cu omul de afaceri Arcadie Plămadă.
Un sejur de lux la Mamaia, preţul tergiversării unui dosar
De fapt, Arcadie Plămadă, a câştigat în instanţă, în 2008, la Curtea Supremă, dreptul de proprietate asupra aceluiași imobil pe care îl primise cadou, în 2006, patronul de la Nikodemus de la judecătorul Bărbuţă.
Pentru a-i închide gura lui Plămadă, ale cărui acţiuni riscau să scoată la iveală ilegalităţile lui Bărbuţă şi ale lui Babiuc, acesta din urmă, arată procurorii anticorupţie, a pus la cale un şantaj, folosindu-se de primarul municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean, de concubina judecătorului Bărbuţă, judecătoarea Daniela Prandea, (aflată sub măsura controlului judiciar) şi, nu în cele din urmă, de complicitatea procurorului-şef Dumitru Dîmbu.
Practic, Olărean a introdus în instanţă o acţiune prin care cerea radierea din Cartea Funciară a dreptului de proprietate aparţinând lui Arcadie Plămadă asupra imobilului în cauză, iar judecătoarea Prandea ar fi tergiversat dosarul în instanţă, din martie 2011 până în iunie 2014, urmând să primească pentru serviciile ei un sejur de lux la Mamaia. Primarul municipiului Rădăuţi ar fi angajat pentru acest proces un avocat, Marinela Prodan, cu un onorariu de 65.000 de euro, iar dacă Plămadă ar fi pierdut procesul ar fi trebuit să achite din propriul buzunar mare parte din acest onorariu, lucru considerat de anchetatorii de la Bucureşti încă un element de presiune asupra afaceristului.
Primarul Aurel Olărean, arestat şi el acum câteva zile
Angajarea acestui avocat avea să-i fie fatală şi primarului Aurel Olărean, care în cursul lunii august a încercat să şteargă ilegalităţile comise în acordarea contractului cu Marinela Prodan.
Practic, Olărean l-a şantajat pe consilierul local Traian Andronachi, cerându-i să voteze favorabil o hotărâre de Consiliu Local privind modificarea contractului încheiat cu avocata Marinela Prodan. Pentru a-l determina pe Andronachi să facă acest lucru, edilul din Rădăuţi i-a spus că în caz contrar îi va destitui soţia din funcţia de bibliotecar-şef.
Ceea ce nu ştia primarul Olărean era faptul că a fost înregistrat, iar în baza acestor noi probe, procurorii DNA l-au reţinut pe şeful municipalităţii rădăuţene, iar vineri pe numele său Curtea de Apel Bucureşti a emis un mandat de arestare pentru 30 de zile pentru infracţiunea de şantaj.
92.000 de euro, împrumutul girat de procurorul Dîmbu
În investigațiile demarate de DNA în acest dosar s-ar fi ajuns şi la Dumitru Dîmbu, amic cu afaceristul Constantin Babiuc, procurorul ajutându-l pe acesta din urmă, susţin reprezentanţii Parchetului Anticorupţie, să exercite presiuni asupra lui Arcadie Plămadă. Pentru sprijinul oferit, Babiuc i-ar fi dat 92.000 de euro unui amic de-al procurorului Dîmbu, la sugestia acestuia din urmă.
Mai mult, arată anchetatorii, Dîmbu ar fi intervenit la Poliţie şi Parchet, pentru a rezolva favorabil mai multe dosare penale întocmite pe numele unor cunoștințe de-ale sale.
În urma monitorizării, procurorii DNA au aflat şi că judecătorul Bărbuță primea tot felul de șpăgi constând în bani sau produse alimentare (carne, ouă, lactate) de la diferite persoane care aveau procese pe rolul Judecătoriei Rădăuți, pentru a primi soluții favorabile în dosare.
Dumitru Dîmbu a vrut arest la domiciliu, judecătorii dau verdictul azi
Tot ieri, dar la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a judecat contestaţia depusă de Dumitru Dîmbu faţă de soluţia Curţii de Apel Bucureşti care a respins solicitarea lui Dumitru Dîmbu de schimbare a măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu. Magistraţii instanţei supreme au stat în sala de judecată până aseară târziu, iar verdictul în ceea ce priveşte solicitarea procurorului Dâmbu se va da astăzi.
O cerere similară a formulat şi judecătorul Bogdan Bărbuţă, iar în cazul său magistraţii au decis că el trebuie să stea în continuare după gratii.
(17 sep 2014, 18:34:32