Într-o conferinţă de presă organizată ieri, la sediul Policlinicii Bethesda Suceava, managerul Policlinicii şi Spitalului privat Bethesda, dr. Ştefan Puşcaşu, a declarat că se confruntă, ca mulţi alţi manageri de spitale private şi de stat din România, cu lipsa medicilor specialişti.
„Avem un cabinet de oftalmologie echipat la standarde occidentale şi nu am găsit un medic specialist cu care să colaborăm. De un an şi jumătate căutăm oftalmolog în Suceava, dar şi în împrejurimi, şi nu am găsit. V-am dat doar un exemplu. Deficitul de personal în domeniul medical este o mare problemă şi propun o dezbatere publică în acest sens”, a declarat dr. Ştefan Puşcaşu.
El a precizat că doar un cadru legislativ prin care medicii rezidenţi să fie obligaţi să lucreze, după terminarea rezidenţiatului, cel puţin cinci ani în ţară ar putea să dea garanţia unei continuităţi în activităţile medicale.
„Dacă peste cinci ani un medic iese la pensie, nu am garanţia că voi avea înlocuitor. Eu aş propune ca rezidenţii să fie fixaţi pe post şi măcar cinci ani, după rezidenţiat, să lucreze în ţară. În acest fel şi statul şi-ar recupera investiţia. Pe de altă parte, aş dori să existe o modalitate prin care şi noi, cei din sistemul privat, să finanţăm singuri rezidenţii, având condiţia ca după rezidenţiat să rămână şi să asigure continuitatea serviciilor medicale la noi. Am auzit că sunt mulţi studenţi care dau la medicină doar cu gândul că după terminare îşi vor găsi un loc de muncă în străinătate. Nu mi se pare corect, în condiţiile în care statul investeşte bani în educaţia lor. De aceea, consider că Ministerul Sănătăţii ar trebui să dezbată acest subiect şi să dea un act legislativ în acest sens. Este nevoie de o strategie pe termen mediu şi lung. Mi-aş dori să se treacă de la discuţiile politice, la cele aplicate, la legi”, a completat dr. Ştefan Puşcaşu.
(17 sep 2014, 20:42:10
De ce nu incercati sa racolati un medic exceptional din R. Moldova? Am si eu nevoie de unoftamolog bun si in Suceava sunt doar niste snapance!