Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a reziliat contractul cu Societatea de Construcţii şi Transport (SCT) SA Bucureşti, cea care realiza lucrările la şoseaua de centură a Sucevei. Anunţul a fost făcut ieri de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, care a precizat că decizia a fost luată deoarece constructorul nu şi-a respectat nici un termen pe care l-a anunţat pentru finalizarea lucrărilor la ruta ocolitoare a Sucevei. Nechifor a spus că numai în cursul acestui an, constructorul a anunţat finalizarea parţială sau totală a investiţiei pe 15 iulie, apoi în august, ultimul termen fiind pe 15 septembrie 2014.
„Nu au respectat nimic din ceea ce am stabilit cu ei. Repet, ultimul termen pentru a face ceva a fost pe 15 septembrie. A trecut şi acest termen şi nu cred că mai putem să mergem aşa, la nesfârşit, pentru că e bătaie de joc”, a spus şeful administraţiei judeţene.
Cătălin Nechifor a declarat că ceea ce l-a deranjat cel mai mult la actualul constructor al șoselei de centură a Sucevei a fost dezinteresul acestuia pentru acest proiect.
„Ceea ce m-a deranjat foarte mult a fost dezinteresul total al acestei firme faţă de banii publici, faţă de un contract şi o lucrare importantă. Un dezinteres cum rar vezi, şi ai câteodată aşa o amărăciune când vezi că cineva te desconsideră, dar în acelaşi timp vezi alte companii care termină lucrări cu un avans de un an de zile înainte. Şi nu mai puteam aştepta, din punctul meu de vedere, pentru că nu aveam nici o garanţie că se va mai întâmpla ceva. Asta cu atât mai mult cu cât de fiecare dată când am discutat cu reprezentanţii acestei companii, tot timpul nu şi-au ţinut cuvântul”, a afirmat Nechifor.
El a adăugat că toate aceste probleme le-a discutat cu directorul CNADNR, căruia i-a transmis care este situaţia cu această investiţie, şi din informaţiile pe care le are în momentul de faţă contractul cu SCT Bucureşti a fost reziliat. Cătălin Nechifor a amintit că încă de anul trecut a propus conducerii CNADNR atât rezilierea contractului cu firma care construieşte şoseaua de centură, cât şi a contractului pentru modernizarea DN 18 de la Iacobeni şi până la limita cu judeţul Maramureş. „Am zis că, din punctul meu de vedere, chiar dacă pare mai complicat, în condiţiile în care ai un partener care nu îşi face deloc datoria e mai simplu să reziliezi şi să vezi ce soluţii găseşti mai departe”, a explicat Cătălin Nechifor.
Lucrările ar putea fi continuate de CNADNR din fondurile provenite din garanţia de bună execuţie depusă de constructor
Preşedintele CJ Suceava a explicat că în cazul contractului pentru modernizarea DN 18 s-a luat decizia de reziliere, iar în momentul de faţă lucrările de plombare a gropilor au fost începute de CNADNR, din fondurile provenite din garanţia de bună execuţie depusă de compania care ar fi trebuit să realizeze investiţia.
Cătălin Nechifor consideră că şi în cazul şoselei de centură a Sucevei, lucrările ar putea fi continuate de CNADNR, cu banii din garanţia de bună execuţie depusă la contract. „Dacă în România ai un contract cu o autoritate sau cu altcineva şi nu îl respecţi, atunci plăteşti. La DN 18 s-a executat granaţia, şi fără să fim noi parte în acest contract, recomand să se întâmple acelaşi lucru şi la centura Sucevei”, a mai spus Nechifor.
Lucrările la șoseaua de centură a Sucevei au început în anul 2009, licitația fiind câştigată de compania cu capital francezSC CF Grup Colas din Iaşi. Francezii de la Grup Colas s-au retras din această firmă în anul 2012, iar firma SC CF Iaşi a fost preluată de Societatea de Construcţii şi Transport Bucureşti. Lucrările de construcţie la ruta ocolitoare a Sucevei sunt terminate în proporţie de 85%. Valoarea totală a investiţiei se ridică la suma de 46,5 milioane de euro.
(17 sep 2014, 14:26:43