Emoţiile începutului de an şcolar au fost împărtăşite anul acesta de primarul Sucevei, Ion Lungu, cu elevii, părinţii şi profesorii din 11 instituţii de învăţământ, situate în toate cartierele municipiului.
Şeful municipalităţii sucevene a ţinut să fie prezent, pentru al 11-lea an consecutiv, la festivitatea de deschidere de an a 11 dintre unităţile de învăţământ care, în ciuda crizei financiare, au beneficiat de importante fonduri de la bugetul local, pentru lucrări de reparaţii şi investiţii.
„Maratonul” său educaţional, care l-a purtat prin tot oraşul, într-un slalom contracronometru, a început la ora 08.00, la Şcoala Gimnazială Nr. 11 „Miron Costin” din Burdujeni, a continuat la Liceul cu Program Sportiv, şcolile Nr. 8, Nr. 9 şi Filadelfia, din cartierele George Enescu, Obcini şi Zamca, apoi la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Centru, la Şcoala Nr. 3 din zona Areni, la Colegiul Naţional de Informatică, din George Enescu, la Şcoala Nr. 7 din cartierul Iţcani, la Şcoala Nr. 6 din Burdujeni Sat şi în cele din urmă la Grădiniţa „Gulliver”, din cartierul George Enescu.
Deschidere de an la şcoala cu cei mai mulţi elevi
Pentru al 11-lea an consecutiv, primarul Sucevei a fost prezent în mijlocul a sute de părinţi, elevi şi profesori, la cea mai mare şcoală din municipiu, Şcoala Gimnazială Nr. 11 „Miron Costin”, în care, în anul şcolar 2014-2015, vor învăţa 1.321 de copii, din care 184 de şcolari în clasa pregătitoare.
La festivitate au fost prezenţi numeroşi oaspeţi de seamă, precum senatorul Ovidiu Donţu şi consilierii locali Tiberius Brădăţan, director în cadrul Spitalului Judeţean Suceava, şi Geniloni Sfeclă, membru al consiliului de administraţie al şcolii.
Directorul unităţii de învăţământ a urat bun venit celor care au păşit pentru prima dată pragul şcolii şi a enumerat câteva din performanţele extraordinare realizate anul trecut, când un elev al şcolii a ocupat locul I pe ţară la Olimpiada de geografie, dar a menţionat şi o parte din lucrările de investiţii şi reparaţii făcute cu bani de la bugetul local al Sucevei, pentru a oferi elevilor condiţii cât mai bune.
De altfel, primarul Ion Lungu a precizat că în ultimii zece ani municipalitatea a cheltuit peste 15 milioane de euro în lucrări de reparaţii şi investiţii la şcoli.
“Şi în acest an, chiar dacă sunt greutăţi financiare, s-au făcut lucrări bune aici, la şcoală, fiind reabilitată o parte a şarpantei, fiind modernizate holurile şi clasele de curs şi fiind dotate laboratoarele cu aparatură performantă. Sunt îndeplinite toate condiţiile pentru a se face performanţă”.
Campusul LPS, una din cele mai importante investiţii asumate de Primăria Suceava
Liceul cu Program Sportiv este principalul beneficiar al fondurilor europene şi locale pe care municipalitatea suceveană le va investi în finalizarea unor proiecte abandonate. Finanţarea de care va beneficia LPS este de 11.279.354 de lei, la care se mai adaugă o serie de cheltuieli neeligibile, care vor fi suportate de la bugetul local, toate având ca scop finalizarea campusului sportiv, abandonat de ani de zile, din lipsă de finanţare.
La festivitatea de deschidere au fost prezenţi şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Gheorghe Lazăr, precum şi consilierii locali Cornel Grosar şi Corneliu Vornicu, membri ai consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ.
Primarul Ion Lungu a precizat că obţinerea unei finanţări atât de importante a fost rezultatul unui efort comun, al factorilor decizionali locali, judeţeni şi naţionali.
„Împreună am făcut o echipă şi am reuşit să atragem finanţare din fonduri europene pentru finalizarea complexului sportiv al liceului. Noi ne-am asumat preluarea investiţiei de către municipalitate şi sperăm ca până la finele lunii septembrie să încheiem acordul de finanţare, astfel încât aceste lucrări foarte importante, care sunt într-un stadiu fizic de realizare destul de avansat, să fie finalizate”.
Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a ţinut să-l felicite pe directorul liceului, Ioan Radu, dar şi pe reprezentanţii administraţiei locale, pentru o asemenea realizare: “Poate că la un moment dat nimeni nu mai credea că acest campus şcolar va fi finalizat, dar odată cu preluarea investiţiei de către primărie sunt convins că anul viitor acest campus va putea să definească rolul sportului în educaţie şi în competiţii şi să fie o contribuţie importantă adusă sportului sucevean”.
„Maratonul” deschiderii de an şcolar, un gest de respect pentru sucevenii din toate cartierele
Una dintre cele mai numeroase prezenţe la deschiderea de an şcolar s-a înregistrat la
Şcoala Nr. 9 “Ion Creangă” din Obcini, unde curtea interioară s-a dovedit neîncăpătoare pentru mulţimea de elevi şi părinţi.
Acestora, şeful municipalităţii sucevene le-a transmis să nu neglijeze nici un moment învăţătura, care le va fi de mare folos în viaţă.
„În continuare cred că cine are carte are parte. Chiar de trăim vremuri grele, în viitor, nimeni nu va reuşi de nu are carte. Daţi-vă silinţa, luaţi şi învăţaţi, pentru că nu peste multă vreme vom intra în normalitate şi valorile vor fi respectate”.
Directoarea instituţiei, Dorina Murariu, a precizat că “toate clasele arată foarte bine, iar acest lucru se datorează bunei colaborări pe care o avem cu primăria”, Şcoala Nr. 9 beneficiind an de an de fonduri semnificative de la bugetul local.
Scuzându-se pentru că nu poate sta mai mult la festivitate, Lungu a precizat că are de participat la deschiderea de an şcolar la numeroase unităţi de învăţământ, motiv pentru care este într-o cursă contracronometru.
„Nu este un gest de grandomanie, ci unul de respect pentru toate cartierele municipiului Suceava şi pentru toate formele de învăţământ – preşcolar, gimnazial şi liceal”, a explicat Ion Lungu, în faţa mulţimii.
La Şcoala Filadelfia, din Zamca, edilul sucevean şi-a exprimat intenţia de a sprijini instituţia mai mult în anii ce urmează, sperând într-o modificare a legislaţiei ce nu permite alocarea de fonduri de la bugetul local pentru învăţământul privat, aşa cum este încadrată şcoala respectivă, chiar dacă aceasta nu face profit din activitatea sa, taxele de şcolarizare fiind modice.
A 155-a deschidere de an şcolar, la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”
Una din cele mai performante unităţi de învăţământ sucevene, Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, care are o îndelungată tradiţie în formarea de generaţii de succes, a marcat ieri cea de-a 155-a deschidere de an şcolar, după cum a punctat directorul acesteia, Dan Popescu: „Deschidem astăzi cel de-al 155-lea an de învăţământ preuniversitar, adăugând la devenirea istorică a Colegiului Naţional <Ştefan cel Mare> rezultate remarcabile obţinute în anul şcolar precedent. Desigur, au existat şi insatisfacţii, dar, cum spunea John C. Maxwell, <eşecul trebuie să ne fie profesor, nu gropar>”.
Printre performanţele înregistrate recent se numără medalia de aur obţinută de corala colegiului la Festivalul „Franz Schubert”, la Viena, medalia de bronz obţinută de elevul Araujo Gonçalo la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori, în India, prezenţa a 29 de elevi la olimpiadele naţionale ale Ministerului Educaţiei Naţionale etc.
Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, s-a declarat bucuros că poate fi prezent acolo, fără a încălca promisiunea făcută la început de mandat: „Am fost aici la deschiderea anului şcolar, în urmă cu doi ani, şi atunci am spus că nu am să revin decât după ce vom găsi soluţii să finalizăm sala de sport. Am găsit-o, anul acesta începem procedurile, anul viitor să dea Dumnezeu să deschidem anul şcolar în sala de sport!”
Bucuria elevilor, manifestată prin ropote de aplauze, a fost întărită de primarul Ion Lungu, care i-a asigurat de tot sprijinul primăriei şi al Consiliului Local, pentru finalizarea investiţiei de 6.224.994 de lei, rămasă încremenită la stadiul de fundaţie, de ani de zile.
Învăţământ performant, în toate cartierele Sucevei
Prezent la festivitatea de inaugurare a anului şcolar la Şcoala Gimnazială Nr. 3, alături de deputatul Ştefan Băişanu, Ion Lungu a apreciat că „aceasta este cea mai căutată şcoală din municipiul Suceava, atât pentru profesorii ei, cât şi pentru dotările de care dispune”.
Afirmaţia sa a fost confirmată de directoarea şcolii, Sidonia Apetrei: „Faptul că suntem cea mai căutată şcoală din municipiul Suceava este demonstrat de cei 1.083 de elevi cu care intrăm în noul an şcolar, cu 70 mai mulţi decât în anul şcolar anterior. Numărul de elevi ai şcolii a crescut constant, cu câte 60-70 de şcolari pe an, ceea ce arată încrederea părinţilor în şcoala noastră”.
La fel ca în anii precedenţi, Lungu a fost prezent, alături de prefectul Florin Sinescu şi consilierul local Tiberius Brădăţan, la festivitatea de deschidere a anului şcolar la unul dintre liceele care au evoluat tot mai mult, de la un an la altul, atât administrativ cât şi educaţional, Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret”.
„Vin cu plăcere la deschiderea de an şcolar la CN de Informatică. De când Virginel Iordache este directorul acestui colegiu, unitatea de învăţământ s-a schimbat la faţă. Omul sfinţeşte locul. Îmi place să colaborez cu dl. director, care este un bun gospodar, împreună cu care am pornit multe proiecte în beneficiul şcolii”, a declarat primarul Ion Lungu în faţa sutelor de elevi, mai numeroşi decât anii anteriori.
Prezenţa unui număr mai mare de elevi a fost confirmată de directorul instituţiei de învăţământ, Virginel Iordache: „Numărul elevilor Colegiului de Informatică a crescut an de an, acum cu aproximativ 200 de elevi faţă de anul precedent, ceea ce denotă că aici se face performanţă”.
La Şcoala Nr. 7 din Iţcani, unde s-au făcut numeroase investiţii în ultimii 12 ani, şeful municipalităţii sucevene le-a mărturisit sutelor de oameni prezenţi că e mândru de faptul că şcoala lor nu este cu nimic mai prejos faţă de cele din Occident, fiind create condiţii foarte bune pentru educarea noilor generaţii.
Îmbunătăţiri vizibile pot fi remarcate şi la Şcoala Nr. 6 din Burdujeni Sat, care a fost transformată într-una modernă, dotată atât cu centrală proprie, ce a înlocuit sobele din clase, cu toaletă modernă, în locul WC-ului din fundul curţii, cu săli de clasă refăcute şi chiar cu o mică sală de sport. De altfel, directorul Dumitru Rusu a mărturisit că acesta este primul an în care şcoala îndeplineşte toate condiţiile necesare unui învăţământ la nivel european, fiind autorizată şi de către Direcţia de Sănătate Publică.
Cea mai emoţionantă deschidere de an şcolar
Periplul edilului sucevean la festivităţile de inaugurare a anului şcolar s-a încheiat la Grădiniţa cu Program Prelungit „Gulliver”, unde Ion Lungu şi-a arătat experienţa de bunic, reuşind să-i liniştească pe câţiva copii care, fiind în prima lor zi la grădiniţă, plângeau din tot sufletul, cerându-se „la mama”.
După ce a vizitat toate grupele, stând de vorbă cu cei mici, intrând în jocul lor sau liniştindu-i, după caz, Lungu a mărturisit: „Asta a fost cea mai emoţionantă deschidere de an şcolar la care am participat anul acesta, pentru că am vizitat toate grupele de copii, mici, mijlocii şi mari. Condiţiile asigurate aici sunt foarte bune, am rămas plăcut surprins”.
El a apreciat că deşi primăria a avut grijă să asigure o finanţare corespunzătoare, fără un management bun grădiniţa nu ar fi arătat astfel.
„Împreună cu cadrele de aici s-au realizat lucruri extraordinare. Cred că este una dintre cele mai frumoase şi îngrijite grădiniţe din municipiul Suceava. În acest an am reuşit să dăm în folosinţă o parte din etajul II, realizat prin mansardarea clădirii, mai avem de modernizat încă jumătate şi vă asigur că anul viitor va fi funcţional întreg spaţiul. Aici este o muncă deosebită, trebuie să ai răbdare, să ai tact, am văzut foarte multe clase de copii din grupa mică ce plângeau în cor. E greu să fii primar, dar cred că este mai greu aici. Eu ce să vă urez... vorba lui ÎPS Pimen – multă răbdare! Când te dedici acestei profesii, răbdarea este prima condiţie”, a adăugat Lungu, care a comparat grădiniţa condusă de directoarea Marcela Matei ca fiind la acelaşi nivel cu cele din Franţa, Anglia sau Italia.
(16 sep 2014, 12:23:06
Inceperea noului an scolar reprezinta pentru politicieni un eveniment obligatoriu in agenda de propaganda electorala. Tinta vizata nu sunt copiii, ci mamicile, taticii si bunicii care ii insotesc, adica persoanele cu drept de vot care vor afla, cu acest prilej, cat de mult le pasa politicienilor de educatia, siguranta si confortul celor mici. Deschiderea noului an scolar a fost cu siguranta sub asediul tuturor politicienilor .