Amplasarea unei machete care imită o autospecială cu radar, pe DN 17, în centrul comunei Poiana Stampei, prima iniţiativă de acest gen din judeţ, s-a dovedit un adevărat succes, la un an de la investiţie zona de 3 kilometri în linie dreaptă din centrul comunei, unde au avut loc în trecut multe tragedii, fiind ocolită de accidente grave. Nimeni nu poate garanta că accidentele nu au mai avut loc doar datorită acestei sperietori pentru şoferi, însă pe de altă parte poliţiştii rutieri şi reprezentanţii primăriei locale au constatat, fără dubiu, că şoferii aflaţi în tranzit, care nu ştiu că autospeciala este doar o machetă, reduc imediat viteza de rulare.
Primarul din Poiana Stampei: „Riscam să transformăm marginea drumului într-un cimitir”
Primarul comunei Poiana Stampei, Viluţ Mezdrea, a explicat că investiţia în machetă a fost de aproximativ 4.000 de lei, fiind realizată în vara anului trecut.
„Am luat această decizie după ce am avut un accident cumplit în care a fost omorâtă o fetiţă în vârstă de 14 ani. E o zonă de aproximativ 3 kilometri în centrul comunei, în linie dreaptă, unde se circulă cu viteze foarte mari. Pe această porţiune avem opt cruci care amintesc de accidente mortale. Riscam să transformăm marginea drumului într-un cimitir”, a declarat edilul. El a subliniat că, în urma consultărilor cu Poliţia Rutieră, i s-a explicat în ce condiţii poate expune o astfel de machetă, a obţinut aprobările necesare de la Secţia de Drumuri Naţionale, iar apoi a dat comandă pentru machetă la o firmă din Suceava.
„Important este că de când am pus această machetă care imită perfect o autospecială nu am mai avut accidente grave”, a mai spus primarul.
Argumentele care au dus la montarea acestei machete
Subcomisarul Niculiţă Amorel, şeful Compartimentului Rutier Vatra Dornei, a fost cel care a propus primarului montarea unei astfel de machete.
„Am realizat anul trecut o analiză şi am constatat că pe acea porţiune în linie dreaptă, din centrul comunei, am avut accidente cu şase persoane decedate într-un timp relativ scurt. Am făcut această propunere după ce am văzut astfel de machete în ţară şi am observat tendinţa clară de frânare a conducătorilor auto”, a explicat ofiţerul.
El a spus că în zona în aliniament a DN 17 din Poiana Stampei se circulă frecvent cu 100 de kilometri la oră sau chiar peste, deşi este în localitate. Din analiza făcută înainte de montarea machetei a mai rezultat că majoritatea tragediilor au fost provocate de şoferi aflaţi în tranzit. Adică exact cei care trec rar pe acest drum, iar mulţi nu ştiu că maşina cu radar pe care o văd din depărtare este doar o machetă. Astfel, aceştia reduc imediat viteza, astfel că se face un pas în plus pentru evitarea unor nedorite accidente rutiere. Astfel de machete se găsesc în număr destul de mare în ţară, iar eficienţa lor a fost în general dovedită, în sensul că s-a reuşit o reducere a numărului de accidente.
Poliţia Rutieră Suceava are 14 radare adevărate
Serviciul de Poliţie Rutieră Suceava dispune în momentul de faţă de 14 autospeciale cu radar (zece Loganuri MCV şi patru Loganuri mai vechi) care au de acoperit 3.083 de kilometri de drum public, din care 631 de kilometri de drumuri naţionale şi 1.136 de kilometri de drumuri judeţene. În aceste condiţii este imposibil ca într-o zonă periculoasă, cum este cea de la Poiana Stampei, să fie prezent zilnic un radar adevărat.