Rebeca Mariana Matei, fetiţa în vârstă de 2 ani, din Şerbăuţi, care suferea de o malformaţie congenitală la inimă, a fost operată ieri cu succes la Spitalul Monza din Bucureşti.
Cristina Magheţiu, marketing manager al spitalului Monza, ne-a comunicat că „s-a efectuat intervenţie pe cord deschis în care s-a utilizat aparatul de circulaţie extracorporală (aparatul care înlocuieşte şi susţine funcţia plămânilor şi a cordului pe durata intervenţiei). Operaţia a fost efectuată pe 15 septembrie, decurgând fără probleme sau complicaţii, durata acesteia fiind de 4 ore şi 30 minute. Defectele (malformaţiile cardiace congenitale) au fost închise, inima fiind considerată vindecată, acum având aceeaşi capacitate de efort ca cea a unui copil sănătos. Urmează o perioadă de două zile în secţia de terapie intensivă, dacă evoluţia este bună, pacienta va fi transferată într-un salon pe secţia de chirurgie cardiovasculară pentru 4 zile. După externare, se recomandă control cardiologic la 1, 3, 6 şi 12 luni în primul an post intervenţie. În următorii ani se recomandă măcar un control pe an”.
Reprezentanta spitalului Monza din Capitală ne-a mai precizat că la intervenţie au participat mai mulţi medici de specialităţi diferite: dr. Mircea Cotul, medic primar chirurgie cardiovasculară pediatrică, şef de secţie chirurgie cardiovasculară pediatrică Spitalul Monza, dr. Antonela Mureşan, medic primar, anestezie şi terapie intensivă pediatrică, dr. Răzvan Ticulescu, medic specialist cardiolog, cel care a efectuat ecografia transesofagiană înainte şi după intervenţia chirurgicală.
Dr. Haidamac: „Operaţia a decurs bine, cei de acolo sunt cu adevărat profesionişti”
Ziua de ieri a trecut greu pentru toţi cei care au fost implicaţi, într-un fel sau altul, în această campanie umanitară.
Cel care a iniţiat şi organizat campania de salvare a Rebecăi, dr. Florin Haidamac, a şi vizitat-o pe Rebeca în perioada cât a fost internată în Bucureşti şi acum aşteaptă revenirea la Şerbăuţi a micuţei sale paciente, pentru a se ocupa de ea în continuare. După intervenţie, dr. Haidamac ne-a declarat că „50 spre 75 la sută” s-a liniştit, dar va fi „complet calm” când Rebeca va veni înapoi acasă. „Operaţia a decurs bine, cei de acolo sunt cu adevărat profesionişti. Am vorbit cu doctorul care a operat-o, totul este în regulă. Aştept scrisoarea medicală, recomandările pentru perioada următoare. 50 spre 75 la sută m-am liniştit, dar nu pot să spun că sunt complet calm. Acum este la Terapie Intensivă, mă vor suna de la clinică după ce îşi revine complet din anestezie”, ne-a spus doctorul ieri după-amiază.
Un alt membru al echipei de voluntari care s-a implicat în campania pentru Rebeca, instructorul de dans Florin Neciu, ne-a declarat că s-a trezit dimineaţă la 4.30 cu gândul la Rebeca. „Am aşteptat cu nerăbdare toată ziua să primesc de la domnul doctor vestea cea bună, de la Bucureşti. Slavă Domnului că a mers totul bine şi Rebeca va avea o viaţă normală”, a spus Florin Neciu, după ce a aflat că intervenţia chirurgicală s-a încheiat cu succes.
Deoarece Rebeca provine dintr-o familie fără posibilităţi financiare, pentru plata intervenţiilor chirurgicale s-au strâns 9.500 de euro printr-o campanie demarată de medicul ei de familie, dr. Florin Haidamac. Acestei acţiuni i s-a alăturat voluntar şi instructorul de Zumba Florin Neciu, care în cadrul unui spectacol caritabil organizat pe esplanada Casei Culturii, „Suceava dansează pentru Rebeca”, a reuşit să mai adune de la sucevenii prezenţi încă 3.175 de lei şi 150 de euro pentru alte cheltuielile aferente intervenţiei (transport, cazare, haine pentru copil, costuri postoperatorii etc.). La această sumă s-au mai adăugat încă 260 de lei, din vânzarea cărţilor scrise de doctorul Haidamac, pe care acesta le-a avut la un stand, pe durata desfăşurării spectacolului.
Un copil necăjit a primit o nouă şansă la viaţă, prin generozitatea semenilor săi
Nu este singurul caz din Şerbăuţi în care medicul sucevean s-a implicat mai mult decât îl obligă profesia, dar Rebeca este copilul care „i-a rupt sufletul” pentru că „are atâta tristeţe pe chip” şi până la 2 ani nu ştia încă să zâmbească.
Fără intervenţie, fetiţa ar fi murit, aşa cum s-a întâmplat cu sora ei, cu aceeaşi malformaţie şi care n-a supravieţuit prea mult după naştere. Rebeca a avut şansă. Cu energie, dr. Haidamac a reuşit să convingă zeci de români din ţară (cei mai mulţi din Bucureşti) şi din străinătate să doneze banii necesari pentru intervenţia chirurgicală care îi va permite copilului necăjit din Şerbăuţi să aibă o viaţă normală şi să zâmbească. Pentru toţi cei care au avut legătură cu această campanie, Rebeca a devenit simbolul solidarităţii.
„Această fetiţă, Rebeca, a devenit un simbol pentru mine. Şi pentru voi. Un simbol al solidarităţii. Un simbol al luptei împotriva nepăsării”, a declarat dr. Haidamac.
Varianta minim invazivă, care a fost opţiunea iniţială la Centrele de Excelenţă ARES, nu a putut fi aplicată în cazul Rebecăi, iar din acest motiv fetiţa a fost supusă unei intervenţii clasice pe cord, care a fost efectuată la Spitalul Monza.