Liceenii Ştefan Dascălu şi Octavian Coca, de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, au fost medaliaţi în cadrul celei de-a X-a ediţii a Expo Sciences Europe (ESE) 2014, una dintre cele mai mari expoziţii de inventică şi cercetare adresată tinerilor, din Europa.
Cei doi elevi au fost recompensați cu medalia de onoare pentru cel mai bun proiect prezentat în cadrul evenimentului, premiul fiind oferit de către organizaţia MILSET (organizaţie ştiinţifică internaţională, principalul organizator al evenimentului). Medalia de onoare a fost singura distincţie oferită la Expo Sciences Europe 2014.
Cei doi tineri au fost însoţiţi de prof. Mihai Erhan, de la Colegiul „Petru Rareş”, acesta fiind liderul delegaţiei sucevene. Pentru participarea la ESE 2014 echipa suceveană a fost sprijinită financiar de Fundaţia Carl von Linde.
Potrivit paginii electronice a Expo Sciences Europe (ESE) 2014, manifestarea vizează promovarea proiectelor ştiinţifice, fiind un bun prilej de întâlnire a elevilor, profesorilor şi pasionaților preocupați de cercetare, știință, inovație, tehnologie.
Proiectul pentru care au fost medaliaţi
Evenimentul s-a desfăşurat în perioada 7-12 septembrie, la Universitatea din Zilina, Slovacia, şi a reunit peste 30 de echipaje şi 25 de ţări de pe bătrânul continent.
Cei doi tineri s-au arătat bucuroşi de faptul că au fost laureaţi în cadrul unui eveniment unde în mod normal nu se oferă premii, iar, ca urmare a bunei impresii făcute la ESE 2014, cei doi au fost invitaţi la o amplă expoziţie internaţională în Belgia, care va avea loc în 2015.
În Slovacia, tinerii au prezentat un proiect ce își propune să trateze, prin joacă, afecțiuni precum ADHD.
„Tratamentul deficitului de atenţie prin intermediul dispozitivelor controlate cu unde cerebrale” este un proiect început cu mai bine de un an în urmă, interval de timp în care acesta a fost constant îmbunătățit, trecând printr-o serie de etape de dezvoltare.
Ştefan Dascălu declara pentru Monitorul de Suceava, înainte de ESE 2014, că „prin antrenament, orice persoană care folosește dispozitive pe care le controlează folosindu-se de starea de atenție poate să-și îmbunătățească abilitatea de a se concentra. Ne-am gândit să mergem pe problema deficitului de atenţie, problemă care e din ce în ce mai frecventă din diverse cauze şi care în România nu e tratată în modul în care ar trebui. Avem câţiva oameni care sunt interesaţi de proiectul nostru mai ales din prisma faptului că i-am dat aplicabilitate”.
Proiectul include un circuit cu maşinuțe a căror viteză de deplasare este modificată proporţional cu gradul de concentrare la un moment dat a utilizatorului şi un ventilator a cărui viteză de rotaţie este, la fel, direct proporţională cu gradul de concentrare. Folosind aceste dispozitive, utilizatorul îşi poate antrena, prin joc, capacitatea de a-şi induce o stare de atenţie.
Proiectul a fost prezentat şi la Intel ISEF din Los Angeles
Reamintim că tot cu acest proiect (pe când acesta era într-o altă etapă), Ştefan şi Octavian au participat, alături de alţi doi elevi din judeţ, la cea mai amplă competiție de știință și inginerie din lume, dedicată liceenilor. Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) a avut loc la Los Angeles, Statele Unite ale Americii, în perioada 10-16 mai.
Ştefan Dascălu şi Octavian Coca sunt elevi în clasa a clasa a XII-a la specializarea matematică – informatică, engleză, respectiv mate info, intensiv informatică.
Ştefan vrea să facă mai departe cercetare în domeniul biologiei, la o universitate din Anglia, iar Octavian vrea să urmeze cursurile Universităţii „Babeş Bolyai” Cluj Napoca, facultatea de informatică .