7.000 de elevi suceveni din clasele I şi a II-a vor fi întâmpinaţi în noul an şcolar fără nici un manual pe bancă.
Manualele după care aceştia ar urma să studieze vor ajunge, cel mai devreme, în luna octombrie, după ce au apărut contestaţii în urma licitaţiei pentru atribuirea comenzii de manuale, organizate de Ministerul Educaţiei. Nici manualele în format digital promise de Ministerul Educaţiei nu vor putea fi accesate din 15 septembrie.
Inspectorul şcolar pentru învăţământul primar de la Inspectoratul Şcolar Suceava, Laurenţie Şpac, a explicat: „Este o situaţie neplăcută care sperăm că-şi va găsi rezolvare cât mai curând. Sperăm că până pe 4 octombrie să se finalizeze problemele ce ţin de licitaţie, iar în jurul datei de 20 octombrie să ajungă manualele pe bănci”.
Laurenţie Şpac a mai arătat că, până când manualele vor ajunge în şcoli, profesorii vor trebui să se descurce la clasă folosindu-se de manuale auxiliare sau să propună texte şi exerciţii pe baza programei şcolare.
„Orice cadru didactic trebuie să fie capabil să selecteze exerciţii şi texte după programa şcolară. Chiar dacă vorbim de o nouă programă, profesorii o cunosc, au studiat-o, au dezbătut-o şi vor putea lucra după ea”, a mai completat inspectorul de specialitate. Licitaţiile organizate pentru aceste manuale au fost contestate, contestaţiile au fost soluţionate în această săptămână şi ministerul poate începe procedura de reevaluare a ofertelor.
Ce spune Ministerul Educaţiei
În cursul zilei de joi, Ministerul Educaţiei a transmis un comunicat de presă prin care informează că se continuă procedurile de achiziţie a noilor manuale pentru clasele I şi a II-a.
„Ministerul Educaţiei Naţionale anunţă că procedurile de licitaţie pentru achiziţionarea de manuale noi - pe hârtie şi digitale -, destinate claselor I şi a II-a, continuă”, se arată în comunicat.
Ministerul asigură elevii, părinţii şi dascălii că manualele vor ajunge în şcoli imediat ce procedura de licitaţie se va finaliza şi că instituţia face toate demersurile pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, respectând, însă, termenele legale.
Ministerul Educaţiei precizează că scopul principal al instituţiei este „acela de a asigura materiale didactice de calitate, moderne, adaptate noilor programe şi noilor cerinţe ale lumii în care copiii noştri trăiesc. Este pentru prima oară, în ultimii 10-14 ani, când Ministerul Educaţiei face acest pas important în sistemul de învăţământ”, spun oficialii din cadrul ministerului de resort.