Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a transmis ieri un semnal de alarmă sucevenilor racordați la sistemul centralizat, că riscă să nu beneficieze de apă caldă sau chiar și de căldură, în iarna care se apropie, dacă nu vor face eforturi să achite din datoriile imense acumulate către Termica.
„Mai sunt de încasat de la populaţie aproape patru milioane de euro, în funcţie de asta vom putea pune bazele asigurării căldurii în iarna 2014 – 2015.
Indiferent cine va fi operatorul de transport şi distribuţie a energiei termice, fără să se plătească din partea populaţiei, nu va fi furnizată apa caldă şi nici chiar căldura la iarnă”, a spus Lungu, care a solicitat sprijinul conducerii asociațiilor de proprietari, pentru a recupera cât mai mult din datoriile restante.
Conducerea Primăriei Suceava și cea a Termica au făcut o scurtă analiză a încasărilor din această vară, în care restanțele populației s-au redus extrem de puțin, deși facturile din această perioadă au fost foarte mici.
„În total, faţă de soldul de la începutul lunii iunie, restanţa s-a redus doar cu aproape un milion de lei. Aproape trei milioane de lei, cât a plătit primăria către Termica, pentru subvenții, atât a plătit şi populaţia întreaga vară”, a spus Lungu, care s-a arătat nedumerit de ce populația nu a făcut acum un efort să mai achite din facturile restante, având în vedere că pe timpul verii cheltuielile sunt mai mici.
„În luna august s-au încasat de la populaţie 952.000 de lei, faţă de 1.360.000 de lei în august 2013 sau 1.660.000 de lei în august 2012. Nu ştiu dacă scăderea încasărilor are drept cauză scăderea capacităţii de plată a consumatorilor sau o gândire eronată privind soarta termoficării. Cei care beneficiază de aceste servicii trebuie să înţeleagă că trebuie să achite datoriile către Termica, pentru ca la rândul ei să plătească energia termică consumată către Bioenergy, să se desfăşoare în continuare activitatea de producţie”, a adăugat și directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu.
Șeful municipalității sucevene a spus că, din păcate, nicăieri în ţară problema încălzirii nu este rezolvată în totalitate, probleme fiind în toate orașele, inclusiv București.
„Noi am rezolvat-o pe jumătate, avem o centrală modernă, care produce energia termică la un preţ foarte mic, de 116 lei pe gigacalorie. Vom atrage și fonduri europene pentru modernizarea sistemului de transport și distribuție, dar acum avem o problemă cauzată de neplata consumului de către populație. Dacă în urmă cu un an curtea de la Bioenergy era plină cu masă lemnoasă, acum şi puţinul lemn din curte este condiţionat la utilizare de plata sa. Va fi căldură şi în această iarnă, dar populaţia trebuie să înţeleagă că trebuie să plătească. Nu mai poate interveni nimeni pentru a fi reluată furnizarea la datornici”, a precizat Ion Lungu.
Datoriile populației către Termica sunt de aproximativ patru milioane de euro, aproape tot la acestă sumă ridicându-se și datoriile Termicii către producătorul de energie termică, Bioenergy.
(11 sep 2014, 06:34:52