Contaminarea reţelei de apă potabilă din Gura Humorului cu bacterii din apele uzate de la subsolurile unor blocuri, eveniment petrecut la finele săptămânii trecute, a fost confirmată de către analizele de laborator ale Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dar sănătatea populaţiei nu a fost afectată în vreun fel, ca urmare a măsurilor luate la timp de ACET.
Problema a apărut ca urmare a neatenţiei angajaţilor unei firme de construcţii, care au „atins” cu un utilaj principala conductă de alimentare a oraşului, avariind-o.
Numai că, în perioada când conductele au fost golite, apa care bălteşte la subsolurile unor blocuri din zona străzilor Zimbrului şi Cetăţii s-a infiltrat în reţeaua internă a blocurilor, astfel încât, atunci când s-a reluat furnizarea apei potabile, aceasta curgea galbenă şi cu impurităţi.
Contaminare cu bacterii coliforme şi Escherichia colli, de la subsolul blocurilor
Imediat ce au fost sesizaţi, cei de la ACET, împreună cu reprezentanţii DSP, au luat probe din apa cu probleme, demarând şi procedurile de siguranţă, de golire a apei existente şi de dezinfectare a conductelor.
Analiza apei din reţeaua publică de alimentare din oraşul Gura Humorului a arătat o contaminare masivă cu bacterii coliforme şi Escherichia colli la probele recoltate la robinete din locuinţele unor cetăţeni care locuiesc pe str. Zimbrului şi str. Cetăţii. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Adrian Popescu, ne-a declarat, ieri, că analizele au arătat că „apa este total necorespunzătoare din punct de vedere microbiologic” şi că cel mai probabil contaminarea s-a realizat în subsolul blocurilor, respectiv pe porţiunea de conductă care aparţine locatarilor. Deocamdată nu sunt elemente care să indice că furnizorul de apă, SC ACET SA, ar fi vinovat. ”Se continuă dezinfecţia şi monitorizăm în continuare situaţia acolo”, a declarat reprezentantul DSP.
În paralel cu acţiunile de dezinfectare a apei, s-au luat şi măsuri de prevenire a populaţiei asupra potenţialului pericol, humorenii fiind informaţi prin mass-media şi prin intermediul asociaţiilor de proprietari să nu consume apa de la robinet decât după ce o lasă să curgă o perioadă, până ce se asigură că este limpede.
Avertismentele referitoare la o posibilă contaminare a apei lansate de autorităţi săptămâna trecută au fost luate în serios de humoreni, astfel că la Urgenţele Spitalului Orăşenesc Gura Humorului a ajuns cu simptome digestive (diaree) doar o singură persoană, dar şi aceasta acuzând drept posibilă cauză şi consumul unui aliment suspect. Managerul spitalului, Cornel Vieru, ne-a declarat, ieri, că a verificat cu maximă atenţie registrul de prezentări la camera de gardă şi nu există decât acest caz. „Este vorba despre o doamnă care stă pe strada Ştefan cel Mare, diametral opus de străzile pe care DSP a confirmat că au fost probleme cu apa. Doamna s-a prezentat cu diaree şi le-a declarat medicilor că a mâncat un croissant şi ar putea fi de la asta. S-au făcut analize, aşteptăm rezultatele. Nu avem nici o prezentare care să ridice suspiciuni legate de apă”, ne-a declarat managerul spitalului, Cornel Vieru.
De altfel, directorul tehnic al ACET, Mircea Onofreiciuc, a precizat că atât timp cât populaţia a respectat măsurile de siguranţă transmise, nu există nici un pericol de contaminare a consumatorilor: „Apa este clorinată, iar elementele bacteorologice sunt distruse de clorul rezidual. Sistemul de alimentare cu apă funcţionează bine şi calitatea apei este foarte bună”.
Primăria Gura Humorului vrea să intervină din nou la subsolurile blocurilor, pentru remedierea problemei
Primarul de Gura Humorului, Marius Ursaciuc, ne-a declarat, ieri, că dacă ancheta va stabili inundarea subsolurilor drept cauză a contaminării apei, primăria „îşi va asuma sarcina de a interveni din nou, ilegal, în subsolurile care sunt proprietate privată”. „Vom avea disponibilitatea, a <n>-a oară să facem reparaţii şi să vidanjăm”, a afirmat Ursaciuc. Primarul a precizat că astăzi are o întâlnire cu şefii asociaţiilor de proprietari şi va discuta cu ei această problemă, „care ţine de civilizaţie”. Marius Ursaciuc a arătat că poate înţelege că locatarii- proprietari nu au bani să curețe pe cheltuiala lor subsolurile, dar consideră că este normal ca măcar după ce le face primăria igienizarea, pe bani publici, să-şi dea silinţa să întreţină şi să respecte câteva norme uzuale în ceea ce priveşte utilizarea toaletelor din locuinţe.