Firma de termopane din Suceava care a fost reclamată la poliţie pentru 70 de înşelăciuni, plângerile fiind depuse de suceveni care au încheiat contracte pentru montarea de tâmplărie PVC, au plătit sume în avans, iar apoi s-au trezit amânaţi de la o lună la alta, are toate şansele să scape de răspundere penală. În urma anchetei demarate de poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Suceava s-a constatat că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de înşelăciune. Mai exact, administratorii firmei au încheiat contracte legale, fiscalizate, iar problema nerespectării clauzelor nu ţine de latura penală, ci de latura civilă. Asta înseamnă că fiecare persoană care se consideră păgubită trebuie să deschidă un proces pe cale civilă, în care să solicite recuperarea sumelor achitate către firma Termo Prima Plast SRL Suceava.
Poliţia propune soluţie de NUP, iar procurorul va avea ultimul cuvânt
Poliţiştii au transmis dosarul către procurorul de caz, cu propunere de neîncepere a urmăririi penale (NUP), cu argumentele amintite mai sus, iar acesta are două variante: fie va confirma soluţia şi va închide dosarul, fie îl va retrimite la poliţie, pentru completarea cercetărilor. Având în vedere că firma este foarte bine acoperită de documente, infracţiunea de înşelăciune nu va putea fi probată, au precizat surse judiciare. Asta nu înseamnă însă că oamenii nu au dreptate, însă singura cale legală este cea a deschiderii unui proces civil, în care să solicite recuperarea banilor şi despăgubiri. Marea problemă este că firma este deja sub sechestru asigurător, iar lista celor care au de recuperat bani este lungă. Din cauză că procesele sunt lungi, iar finalitatea sub semnul îndoielii, foarte probabil puţini vor fi cei care vor alege să meargă mai departe.
Bani daţi în avans şi lucrări neefectuate
Termo Prima Plast SRL a fost administrată iniţial de Radu Ivaş, care a fost condamnat la începutul acestui an pentru evaziune fiscală. Afacerea a fost preluată de soţia sa, iar reclamaţiile au continuat să se adune, atât la Poliţie, cât şi la Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Suceava.
Oamenii au plătit sume în avans, de ordinul miilor de lei, pentru montarea de termopane, au primit chitanţe şi au semnat contracte. Cei mai mulţi însă au rămas cu banii daţi şi cu lucrările neefectuate. Au fost şi cazuri în care oamenilor li s-au ridicat vechile geamuri, pentru aducerea celor noi. Ultima parte a lucrării nu a mai fost însă făcută.
Alte nouă reclamaţii depuse recent
Marea majoritate a oamenilor care au depus reclamaţii au contracte cu firma Termo Prima Plast SRL Suceava şi chitanţe pe banii pe care i-au dat. În contracte însă, termenele de livrare asumate de firmă sunt foarte mari, de 200-240 de zile. Asigurările verbale primite de oameni, cum că lucrarea va fi efectuată imediat, nu au nici o valoare din punct de vedere juridic. Multe dintre contractele păgubiţilor, din anii anteriori, au ieşit însă din termenul de 200-240 de zile.
Aşadar, în mod clar, în aceste situaţii s-a ajuns în primul rând şi din cauza naivităţii păgubiţilor.
În afara celor 70 de plângeri adunate la dosarul aproape finalizat, pe masa poliţiştilor de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Suceava s-au mai adunat alte nouă reclamaţii depuse recent, care fac obiectul unui alt dosar penal.
La începutul lunii august Monitorul de Suceava a semnalat, în urma primirii a numeroase sesizări, că firma continuă să aibă punct de lucru deschis în cartierul George Enescu, în ciuda faptului că zeci de oameni îşi cereau banii înapoi la uşa societăţii. Ulterior, punctul de lucru a fost închis.
( 9 sep 2014, 17:07:34