Soluția multor probleme cu care se confruntă acum sucevenii din cauza buncărelor de gunoi dintre blocuri, realizarea de containere îngropate – un sistem modern de colectare a gunoiului menajer, implementat deja în mai multe orașe din România, va fi una din prioritățile muncipalității sucevene pentru anul viitor.
În ultima ședință de Consiliu Local, democrat-liberalul Lucian Harșovschi a ridicat din nou problema amenajării de containere îngropate, după ce propunerea făcută de firma Rosal, la începutul acestui an, a rămas fără nici un răspuns.
„Din primăvară s-a tot discutat de problema gunoiului menajer și despre posibilitatea de a face buncăre îngropate. Să vedem ce costuri implică, din ce fonduri s-ar putea face. Am avut o mulțime de oameni în audiență care s-au plâns de faptul că tomberoanele din oraș nu sunt suficiente, gunoiul cade pe jos, plus că nimeni nu dorește buncărele în apropierea locuinței. Soluția ar fi să facem tomberoane îngropate, în zonele <sensibile>din oraș”, a spus Harșovschi.
Solicitarea sa, deși face referire la o problemă reală a municipiului, vine destul de târziu, când, chiar de ar exista fondurile necesare, nu mai este timp să fie pusă în practică, mai ales că este necesar un proiect care să trateze problema la nivelul întregului oraș.
„Oricâtne-am dori, anul acesta nu avem bani pentru asta. Vom face o analiză, să vedem costurile, eventual să pregătim această investiție pentru anul viitor, de vom avea resursele financiare necesare, ori de nu, să pregătim un parteneriat. Acum nu avem nici un operator de salubrizare clar desemnat, nu știm cine se va ocupa de deszăpezire la iarnă, dar vreți să punem căruța în fața cailor”, i-a răspuns primarul Ion Lungu.
În primăvara acestui an, firma de salubrizare Rosal a propus realizarea unui proiect de modernizare a 60 de amplasamente de colectare a gunoiului menajer din oraș, prin înlocuirea actualelor tomberoane cu euro-containere subterane, acţionate de un sistem hidraulic.
Rosal se oferea să acopere integral costurile de realizare a acestor depozite subterane de gunoi, estimate la 750.000 de euro, cu condiţia să li se acorde timpul necesar pentru amortizarea investiției, solicitarea lor fiind de prelungire a contractului cu 13,5 ani.
Propunerea lor a rămas fără nici un răspuns după ce alte firme de salubrizare, interesate să preia această activitate, au protestat public, acuzând că o astfel de măsură ar fi neconcurențială și ar instaura un monopol pe o lungă perioadă de timp.
Numai că problemele cauzate de gunoaiele revărsate printre blocuri, de mirosurile pestilențiale care vin dinspre aceste ghene de gunoi, mai ales pe timp de vară, de cei care scormonesc în gunoaie și aruncă totul pe jos, precum și de haitele de câini vagabonzi care se aciuează în zonă, hrănindu-se cu resturile de mâncare aruncate, au rămas, dând bătăi de cap sucevenilor, zi de zi.