O delegaţie formată din 12 fermieri suceveni şi doi specialişti agricoli, ing. Vasile Irinel Costan, de la Direcţia Agricolă, şi ing. Haralambie Duţu, de la Camera Agricolă, a plecat, ieri seară, într-o vizită de trei zile la un parc agricol în Franţa. Organizatorul principal este Consiliul Judeţean Suceava, în parteneriat cu instituții care fac parte din Consiliul Consultativ pentru Agricultură al judeţului. Scopul acestei deplasări, după cum au declarat, ieri, în conferinţă de presă, preşedintele CJ, Cătălin Nechifor, şi directorul Direcţiei Agricole, Vasile Irinel Costan, este acela ca fermierii suceveni să vadă la faţa locului cum funcţionează un parc agricol modern pentru ca ulterior sistemul să poată fi aplicat şi la Suceava.
Parcul pe care îl vor lua sucevenii ca model este în apropierea Parisului, are o cifră de afaceri de 900 de milioane de euro, 3.000 de firme asociate şi este profilat pe producţia de seminţe şi produse bio, după cum a precizat ing. Costan. Perioada vizitei a fost stabilită de francezi, a precizat Cătălin Nechifor.
Partenerii francezi şi-au manifestat interesul pentru soia şi cerealele de la Suceava
„Am dorit neapărat acest schimb de experienţă pentru ca fermierii noştri să vadă cum funcţionează un astfel de lanţ integrat. Noi încercăm să creştem valoarea produselor agricole din judeţ, iar pentru asta trebuie să depăşim unele bariere. Avem această capacitate şi ţintim sus”, a declarat Nechifor.
Printre oportunităţile pe care le-ar avea Suceava pentru crearea unui parc agricol, şeful deliberativului judeţean a amintit potenţialul agricol, numărul mare de bovine şi ovine crescute în ferme şi gospodării individuale, banca de gene, unică în sud-estul Europei, Staţiunea de cercetări agricole, produsele bio etc.
Preşedintele CJ a mai spus că are în vedere şi crearea unor legături comerciale în sectorul agricol cu Franţa, cu atât mai mult cu cât există deja o propunere în acest sens din partea partenerilor francezi, pentru soia şi cereale. Dacă producătorii din Suceava ar putea exporta direct către firme din Franţa, fără a mai trece prin intermediari, în mod evident profitul acestora ar creşte. Desigur, a subliniat Nechifor, trebuie respectate anumite condiţii de calitate şi seriozitate din partea producătorilor suceveni. Potrivit organizatorilor, pentru această deplasare nu s-au cheltuit bani publici, fiecare participant îşi achită cheltuielile de cazare şi masă. Transportul cu autocarul este asigurat prin sponsorizare.