Munceii Rarăului vor găzdui, la sfârşitul săptămânii viitoare, un eveniment dedicat localnicilor de pe Valea Bistriţei şi Valea Moldovei, prilejuit de încheierea lucrărilor de modernizare a drumului turistic de pe Rarău până la Chiril. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a anunţat, ieri, în conferinţă de presă, că lucrările vor fi finalizate în data de 12 septembrie a.c.. Potrivit președintelui, modernizarea a presupus asfaltare, construirea de refugii la urcare şi coborâre, marcare şi montarea de indicatoare rutiere. Vor fi instalate, de asemenea, bariere de gabarit pentru că drumul este unul destinat localnicilor şi turiştilor şi este conceput doar pentru circulaţia autoturismelor. „Nu vrem să riscăm ca şoseaua să fie distrusă de transporturile agabaritice de lemn”, a spus Nechifor, care a mai menţionat că are în vedere şi instalarea unor camere de supraveghere video pe acest traseu.
Un drapel al României va flutura, de sâmbătă, lângă troiţa din Munceii Rarăului
Serbarea câmpenească organizată de Consiliul Judeţean Suceava şi autorităţile locale cu acest prilej este intitulată „Comorile Muntelui”, „un concept care pune în valoare tradiţiile meşteşugăreşti şi artiştii populari”, a declarat preşedintele CJ. Astfel, vor fi prezenţi fierari care vor face demonstraţii de prelucrare a metalului după tehnici străvechi, ciobani cu stâne tradiţionale, dar şi artişti populari care vor prezenta un spectacol folcloric. Pentru segmentul tânăr de vizitatori - elevii din zona Rarău, organizatorii pregătesc concursuri de orientare şi de descoperire a comorilor, câştigătorii urmând a fi recompensaţi cu premii.
Pentru eveniment, la Munceii Rarăului a fost construită o scenă care va rămâne acolo permanent şi va putea fi folosită de oricine va dori să organizeze un eveniment în zonă. De asemenea, lângă troiţa de pe Munceii Rarăului va fi ridicat un drapel al României. Locaţia manifestării a fost aleasă deoarece, a declarat Nechifor, „este cea mai frumoasă zonă de observare din tot Masivul Rarău”.
Această impunătoare culme muntoasă, care se mai numeşte şi Munceii înşiraţi, se află spre nord-vest de platoul propriu-zis al Rarăului şi este alcătuită dintr-o succesiune de munţi care încep de la vârful Gura Plaiului (1.308 m), ale căror înălţimi cresc de la 1.250 m în nord, la 1.577 m în sud. De aici se vede nu doar Rarăul, cu Pietrele Doamnei, ci şi Giumalăul.