Directori, dar şi funcţionari bancari de la mai multe instituţii au fost acuzaţi nu doar că au închis ochii, ci şi că au încurajat şi au fost părtaşi la acordarea a zeci de credite fără îndeplinirea condiţiilor legale. Acuzaţiile vin din partea afaceristului Samoil Beniamin Antemie şi au fost făcute ieri în faţa completului de judecată de la Tribunalul Suceava, acolo unde se judecă procesul în care afaceristul din zona Rădăuţi, dar şi alte persoane sunt suspecte de fraude bancare în valoare de peste 800.000 de euro.
Sam Antemie a precizat că funcţionarii bancari ştiau că persoanele pe numele cărora se acordau credite nu aveau calitatea de salariat şi cu toate acestea instigau la falsuri pentru a-şi atinge target-ul impus de şefi în ceea ce priveşte numărul creditelor contractate.
Bărbatul susţine că aceste manevre frauduloase erau cunoscute şi de diferiţi directori de bancă, aceştia preferând să-şi impulsioneze subordonaţii pentru a acorda credite în baza unor acte false. Mai mult, unii funcţionari bancari îi explicau lui Sam Antemie şi salariile care trebuie trecute în adeverinţe pentru ca suma din credit să fie cât mai mare.
Sam Antemie a recunoscut cu nonşalanţă că a eliberat acte false şi că o parte din banii obţinuţi în acest fel îi reveneau lui, restul intrând în buzunarele titularilor de credit.
„Declaraţiile inculpatului au adus lămuriri absolut necesare pentru stabilirea exactă a situaţiei de fapt. Vom propune spre administrare probe în scopul demonstrării afirmaţiilor inculpatului”, a declarat Laurian Ostaficiuc, avocatul care-l apără pe Sam Antemie.
Fraudele bancare au fost comise în perioada 2005-2008
Sam Antemie este judecat alături de alte persoane, printre care şi Radu Sfichi, pentru că a contractat credite de la mai multe bănci din judeţul Suceava, în perioada 2005-2008, prejudiciul creat ridicându-se la peste 800.000 de euro.
Schema a fost gândită de Sam Antemie şi Radu Sfichi, care „mulgeau” bani de la bănci prin intermediul unor alte persoane, angajate fictiv la societăţile celor doi inculpaţi, bani pe care ulterior îi foloseau în scop propriu.
Toţi banii au intrat în conturile firmelor SC Inter Kolb SRL Rădăuţi, aparţinând lui Beniamin Samoil Antemie, şi SC Sfiva SRL Gălăneşti, patronată de Radu Sfichi.
Băncile care au dat credite neperformante sunt BCR Rădăuţi şi BCR Siret, CEC Suceava şi CEC Rădăuţi, dar şi Alpha Bank Rădăuţi.
Rudele lui Sam Antemie au luat credite de sute de mii de lei
În rechizitoriul de 230 de pagini înaintat instanţei de judecată se arată că Sam Antemie şi-a cooptat în afacerea cu credite false propria soţie, Valerica Antemie. Pe numele acesteia au fost obţinute două credite bancare, unul de 32.700 de lei, de la BCR - sucursala Siret, şi celălalt de 13.000 de lei, de la CEC Bank Rădăuţi.
Soţia figura în documentele înaintate către cele două bănci drept director al societăţii administrate de soţul ei, Samoil Beniamin Antemie, SC Inter Kolb Trans.
Un parcurs fulminant în firma lui Samoil Beniamin Antemie l-a avut sora acestuia, Stela Antemie, care a reuşit să avanseze de la muncitor la dispecer auto, pentru ca mai apoi să ajungă managerul societăţii SC Inter Kolb Trans SRL.
Femeia, care în realitate nu a lucrat niciodată la respectiva societate, a luat de la bănci trei credite cu acte falsificate de către fratele ei.
Acelaşi scenariu s-a repetat şi în cazul cumnatului şi socrului lui Samoil Beniamin Antemie, care la rândul lor au contribuit şi ei la escrocheria pusă la cale de către acesta din urmă.
În total, numai cu ajutorul rudelor sale, Sam Antemie a încasat ilegal de la bănci sute de mii de lei.