Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 6 sep 2014 - Anul XIX, nr. 207 (5716)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Tezaur îmbogăţit

Au mai fost descoperite alte 140 de monede geto-dacice

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tezaurul geto-dacic de la Cacica s-a îmbogăţit zilele acestea cu alte noi piese importante. După descoperirile extrem de importante din urmă cu aproximativ o lună de zile ale pasionatului de arheologie Paul Croitor, din Cacica, reprezentanţii Muzeului Bucovinei au decis să cartografieze mai atent zona respectivă. Cu ajutorul lui Paul Croitor au fost descoperite alte 140 de monede vechi din argint brut, datând de circa 2.300-2.400 de ani, perioada în care dacii liberi erau activi la est de Carpaţi.

Sprijinul nemărginit al bărbatului din Cacica a fost acela că şi-a folosit detectorul de metale pentru a-i ajuta pe cercetătorii Muzeului Bucovinei.

Monedele descoperite sunt din categoria drahmelor, cu dimensiuni ce variază între 15-22 mm diametru, şi reprezintă un personaj dacic şi un călăreţ. Până în prezent, au fost descoperite peste 440 de monede de acest fel, ceea ce face ca tezaurul de la Cacica să fie cel mai important din România.

„Este posibil ca fiind în apropiere de Salina Cacica, un loc cu importanţă strategică pentru acea vreme, dacii să fi venit pentru a achiziţiona sarea de zi cu zi. Până la această dată tezaurul este unicat, ceea ce arată că dacii liberi aveau cunoştinţe despre zăcămintele din zona Bucovinei”, a explicat Viorel Blănaru, reprezentantul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu al Judeţului Suceava.

Pe piaţa neagră, această adevărată comoară este evaluată la cel puţin 200.000 de euro, o avere colosală, dar foarte importantă mai ales din punct de vedere al istoriei naţiei noastre pe aceste meleaguri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Au mai fost descoperite alte 140 de monede geto-dacice.
 Vizualizări articol: 4990 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 10 voturi
Au mai fost descoperite alte 140 de monede geto-dacice4.2510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   OPRITI-L !!!!! trimis de
( 6 sep 2014, 19:53:32
Va rog luati masuri urgente de a-l opri pe Paul, daca gaseste ăsta ceva placute inscriptionate in latina de acu 2300 si ceva ani in urma, atunci sa vezi belea. Si așa este contestata istoria ce am invatat-o noi la scoala, daca se aduc si dovezi de la Cacica, atunci toti istoricii (aproape toti) se vor pune pe invatat. Pacat ca cei din scoala ardeleana au murit ca ei trebuiau sa uite ce au invatat si apoi sa invete din nou.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei