Tezaurul geto-dacic de la Cacica s-a îmbogăţit zilele acestea cu alte noi piese importante. După descoperirile extrem de importante din urmă cu aproximativ o lună de zile ale pasionatului de arheologie Paul Croitor, din Cacica, reprezentanţii Muzeului Bucovinei au decis să cartografieze mai atent zona respectivă. Cu ajutorul lui Paul Croitor au fost descoperite alte 140 de monede vechi din argint brut, datând de circa 2.300-2.400 de ani, perioada în care dacii liberi erau activi la est de Carpaţi.
Sprijinul nemărginit al bărbatului din Cacica a fost acela că şi-a folosit detectorul de metale pentru a-i ajuta pe cercetătorii Muzeului Bucovinei.
Monedele descoperite sunt din categoria drahmelor, cu dimensiuni ce variază între 15-22 mm diametru, şi reprezintă un personaj dacic şi un călăreţ. Până în prezent, au fost descoperite peste 440 de monede de acest fel, ceea ce face ca tezaurul de la Cacica să fie cel mai important din România.
„Este posibil ca fiind în apropiere de Salina Cacica, un loc cu importanţă strategică pentru acea vreme, dacii să fi venit pentru a achiziţiona sarea de zi cu zi. Până la această dată tezaurul este unicat, ceea ce arată că dacii liberi aveau cunoştinţe despre zăcămintele din zona Bucovinei”, a explicat Viorel Blănaru, reprezentantul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu al Judeţului Suceava.
Pe piaţa neagră, această adevărată comoară este evaluată la cel puţin 200.000 de euro, o avere colosală, dar foarte importantă mai ales din punct de vedere al istoriei naţiei noastre pe aceste meleaguri.
( 6 sep 2014, 19:53:32