Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 sep 2014 - Anul XIX, nr. 206 (5715)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Investiții

Cătălin Coman: „Toate școlile din Fălticeni îndeplinesc condițiile pentru un învățământ de calitate”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

15 instituții de învățământ fălticenene, dintre care trei unităţi liceale, patru şcoli gimnaziale şi opt grădiniţe, îşi vor întâmpina elevii şi preşcolarii, 8.000 la număr, în cele mai bune condiţii.

De la debutul anului 2014, Primăria Fălticeni a investit mai bine de 2.245.000 de lei (un sfert din bugetul alocat investiţiilor) pentru ca unităţile şcolare să nu fie prinse pe picior greşit la începutul anului şcolar.

Edilul din Fălticeni, Cătălin Coman, a subliniat că investiţiile din şcoli sunt foarte importante nu doar pentru populaţia şcolară, ci pentru întreaga comunitate, şi a dat asigurări că aceste obiective se vor afla şi pe viitor pe agenda sa de priorități.

„Ne dorim ca elevii din Fălticeni să învețe în condiții de maxim confort. Nu renunţ la ideea de a investi în şcoli, deşi am fost acuzat că sunt profesor, că sunt subiectiv şi aloc sume consistente la capitolul învăţământ. Voi investi în continuare în infrastructura şcolară pentru că e absolut nevoie. Marea mea satisfacţie este că toate unităţile din Fălticeni arată bine, au autorizaţie sanitară de funcţionare şi îndeplinesc toate condiţiile pentru un învăţământ de calitate”, a evidenţiat Cătălin Coman.

Sume importante din bugetul primăriei au fost direcţionate către fiecare unitate din municipiu, fie pentru construcţii, reabilitare, reparaţii capitale, fie pentru modernizare, lucrări ce se impun pentru crearea unor standarde de confort ridicate pentru elevi şi profesori.

Totodată, prioritare au fost şi reabilitarea sau înlocuirea instalaţiilor electrice şi termice pentru ca şcolarii să poată învăţa în condiţii optime.

 

Investiţie de 500.000 de lei, la Colegiul „Mihai Băcescu”

În 2014, cea mai consistentă investiţie pentru învăţământul fălticenean a fost făcută la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”. Nu mai puţin de 500.000 de lei au fost direcţionaţi către reabilitatea instalaţiei termice a colegiului, dat fiind faptul că cei 1.500 de elevii ai unităţii riscau să rămână fără căldură pe perioada sezonului rece.

„Înainte era o singură centrală termică ce deservea toate corpurile de clădire ce aparţin colegiului, o instalaţie veche de peste 30 de ani. Se înregistrau pierderi foarte mari, erau multe defecţiuni pe parcursul iernii, costurile de reparaţii erau mari, iar de cele mai multe ori instalaţia nu făcea faţă improvizaţiilor. În luna ianuarie a acestui an, elevii au stat două zile acasă din pricina defectării centralei. Un alt dezavantaj important era acela că nu puteam încălzi corpurile separat. De exemplu, dacă era nevoie de căldură doar în internat sau cantină, trebuiau încălzite toate corpurile. Acum, odată cu montarea noilor centrale termice, clădirile sunt independente termic”, a punctat Cătălin Coman. Acesta a mai povestit că, după ce anul trecut a schimbat tâmplăria în corpul B al colegiului, la anul intenţionează să reabiliteze termic exteriorul clădiri. Alte investiţii avute în vizor de edil sunt legate de reabilitarea interioarelor internatului colegiului şi schimbarea instalaţiei electrice.

 

Spaţii de joacă civilizate la grădiniţele „Voinicelul” şi „Pinocchio”

Pentru că spaţiile de joacă sunt importante în dezvoltarea armonioasă a celor mici, pentru relaţionare şi joc, Primăria din Fălticeni a amenajat două astfel de spaţii, sigure, moderne, omologate, la Grădiniţa cu Program Prelungit „Pinocchio”, respectiv la Grădiniţa cu Program Normal „Voinicelul”.

Cât priveşte Grădiniţa „Pinocchio”, spaţiul este mare, generos, iar cei 131 de preşcolari au libertate de mişcare, dar şi liber la joacă în tobogane, balansoare sau groapa de nisip, costul parcului ajungând la 70.000 de lei.

Adriana Samson, directoarea grădiniţei, a mărturisit că „pentru noi este important faptul că cei mici au loc de joacă adecvat şi sigur. Înainte aveam nişte aparate foarte periculoase pentru ei,scrâncioburi vechi, metalice, care nu prezentau siguranţă. Părinţii şi-au dorit foarte mult acest spaţiu de joacă, în fiecare an ne-au cerut acest lucru, iar acum primăria a venit în sprijinul nostru”. 

Un spaţiu asemănător a fost amenajat şi la GPN „Voincelul”, unitate unde învaţă peste 80 de preşcolari.

Reprezentanţii grădiniţei au apreciat investiţia, povestind că înainte micuţii se jucau în balansoare din plastic, cumpărate de părinţi, pe care le angajaţii le scoteau afară când vremea permitea acest lucru.

Cătalin Coman a evidenţiat că programa preşcolară prevede şi promovează activităţile în aer liber, astfel că lipsa locurilor de joacă din cele două grădiniţe era o problemă spinoasă. De menţionat că locurile de joacă vor fi monitorizate video.

 

Sală de mese şi de festivităţi, la Grădiniţa „Dumbrava minunată”

O altă investiţie importantă şi extrem de necesară, din acest an, a vizat Grădiniţa „Dumbrava minunată”.

Corpul de clădire al grădiniţei a fost extins cu o suprafaţă generoasă ce va găzdui o sală de mese, la parter, şi o sală de festivități, la etaj.

„Investiţia este începută în 2013 şi are o valoare de 300.000 de lei. Cei mici nu aveau o sală de servire a mesei, nici sală de festivităţi. Erau nevoiţi să ia masa în holul unde se schimbau de hăiniţe dimineaţa şi la plecare, într-un spaţiu mic, în două serii, ceea ce era neigienic şi incomod. Din 15 septembrie vor avea o sală de mese conformă, dotată, modernă, cu respectarea fluxurilor alimentare şi o bucătărie modernă pentru care am cumpărat o plită de 13.000 de lei”, a punctat Cătălin Coman.

Acesta a mai precizat că primăria va asigura şi achiziţionarea mobilierului pentru cele două săli, pentru darea lor în folosinţă odată cu începerea anului şcolar. 

 

800.000 de lei, în ultimii doi ani, pentru Colegiul „Nicu Gane”

Şi Colegiul Naţional „Nicu Gane”, unul dintre cele mai prestigioase colegii din judeţ, a beneficiat de investiţii importante în acest an.

Adjunctul colegiului, prof. Laurenţiu Tomescu, a menţionat că liceul are în administrare opt corpuri de clădire, câteva de o vechime considerabilă, unele beneficiind de o primă intervenţie de reabilitare majoră abia în acest an.

„Corpul C, de exemplu, este o clădire foarte veche. În prezent, se lucrează la termoizolarea exterioară a acestuia, la acoperiş, burlane, asta după ce anul trecut a fost schimbată tâmplăria. A fost o investiţie de două miliarde de lei vechi”, a specificat adjunctul.

De asemenea, la corpul D al colegiului, construcţie din 1880, se lucrează la reabilitarea grupurilor sanitare, înlocuirea tâmplăriei şi la înlocuirea instalaţiei electrice, cea veche având peste 100 de ani. Lucrările la Corpul D ajung la 40.000 de lei.

Tot la „Nicu Gane”, cei peste 1.200 de elevi vor beneficia de un complex sportiv în aer liber, ultramodern, cu instalaţii de nocturnă, cu suprafaţă de joc sintetică, investiţie ce a fost dată în folosinţă în urmă cu o lună de zile şi care s-a ridicat la 170.000 de lei. Pe lângă asta, în luna martie a acestui an a fost inaugurată şi sala de sport a instituţiei, al cărei cost total s-a ridicat la 200.000 de lei.

„Lucrările au început anul trecut, în vacanţa de vară. S-au refăcut vestiarele şi spalierele, suprafaţa de joc, acoperişul, sistemul de iluminare, sistemul de încălzire, s-au instalat panouri de baschet noi, bănci, tabelă electronică. Ne mândrim cu această sală”, a declarat Laurenţiu Tomescu, acesta mai adăugând că, în ultimii doi ani, colegiul fălticenean a beneficiat de investiţii de 800.000 de lei.

 

Lucrări importante la prima şcoală din Fălticeni

Prima unitate de învăţământ care a funcţionat în Fălticeni este Şcoala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza”, corpul istoric, de pe strada Sucevei, datând de la 1881.

Deşi este o clădire de patrimoniu, aceasta a beneficiat de o primă serie de lucrări de reabilitare abia anul trecut, când a fost schimbată tâmplăria exterioară, au fost reabilitate grupurile sanitare şi interiorul sălilor de clasă.

În 2014, Primăria din Fălticeni a alocat 80.000 de lei pentru înlocuirea acoperişului, lucrările fiind făcute sub îndrumarea unui reprezentant al Direcţiei de Cultură.

Totodată, la Şcoala Gimnazială „Ion Ciurea”, elevii nu vor mai fi nevoiţi să facă orele de sport în sălile de clasă, în condiţii improprii, din 15 septembrie aceştia beneficiind de o nouă sală de sport în valoare de 424.000 de lei. Alţi 65.000 de lei au fost alocaţi pentru reparaţii interioare la corpul principal al unităţii.

 

Investiţii la Colegiul „Vasile Lovinescu”

Un punct important pe agenda Primăriei din Fălticeni a fost reprezentat de o serie de lucrări la Colegiul „Vasile Lovinescu” (fostul Colegiu Agricol), unul din cele mai mari licee din ţară din punct de vedere al populaţiei şcolare (1.900 de elevi).

Dacă în anii trecuţi fostul atelier al şcolii, locul unde elevii ar fi trebuit să îşi desfășoare orele de practică, era mai degrabă în paragină, în prezent, elevii şi profesorii pot desfășura cursurile de instruire practică în spaţii decente, atelierul beneficiind de reparaţii capitale.

„Fostul atelier era total degradat, iar orele de practică se făceau în condiţii improprii, în sălile de clasă, pe tablă, o anomalie, de altfel. E nefiresc ca un liceu tehnologic să nu aibă unde desfăşura orele de practică, pentru a putea <produce> meseriaşi. Printr-un efort al primăriei, am adus lucrurile la o stare de normalitate”, a precizat Cătălin Coman.

La rândul său, directorul instituţiei, prof. Gabriel Mihai, a menţionat că laboratorului tehnologic a fost construit de la zero, iar laboratoarele de lăcătuşerie şi mecanică auto au fost renovate.

Totodată, în 2014, primăria a alocat 130.000 de lei pentru instalaţia termică a corpului principal al colegiului, o investiţie necesară ţinând cont că vechea centrală avea o vechime de peste 20 de ani.

„Instalaţia nu mai făcea faţă. Am mai făcut reparaţii, am mai peticit, însă dacă nu se intervenea acum riscam să rămânem fără agent termic în sezonul rece”, a mai adăugat Gabriel Mihai.

 

Pază asigurată în fiecare şcoală din municipiu

Pentru a asigura un climat de siguranţă în şcolile din municipiu, primăria a asigurat, prin personal de specialitate, paza în fiecare unitate de învățământ din Fălticeni. Măsura a fost instituită din 2012, de când numărul incidentelor din şcoli şi din zonele limitrofe acestora au dispărut, în condiţiile în care înainte se înregistrau câte 3 - 4 evenimente neplăcute în fiecare unitate, în fiecare an.

„Vorbim de personal care stă permanent în unitate. La licee sunt şi câte doi sau trei paznici, pentru a deservi tuturor corpurilor de clădire. Faptului că accesul în şcoli şi grădiniţe a fost restricţionat persoanelor străine este important pentru părinţi, care-şi ştiu copiii în siguranţă”, a arătat Cătălin Coman.

Tot pentru siguranţa elevilor, Primăria din Fălticeni a achiziţionat recent cinci staţii pentru microbuze şcolare, acestea urmând să fie montate până la 15 septembrie, după ce vor fi dotate cu mobilier şi coşuri de gunoi. „Cei mici stăteau în stradă, în ploaie, nu erau deloc protejaţi. Staţiile sunt exclusiv pentru elevi şi preşcolari”, a mai adăugat edilul.

 

Locuinţe de serviciu pentru medici şi profesori

Pentru viitor, autorităţile locale din Fălticeni mai au în vedere transformarea unui vechi atelier şcolar, aflat în paragină în prezent, într-un bloc modern, cu locuinţe de serviciu pentru medici şi profesori.

Clădirea se află în apropierea Colegiului „Nicu Gane” şi nu a beneficiat de intervenţii de aproape 30 de ani.

„Este o clădire cu o structură de rezistenţă bună, iar planul primăriei este de a o transforma în bloc cu locuinţe de serviciu pentru profesori şi medici. Vrem să-i dăm o nouă destinaţie, iar acest lucru vrem să-l facem fie cu fonduri guvernamentale, fie europene”, a menţionat Coman.

 

Elevii eminenţi, premiaţi de primărie

Pentru al doilea an consecutiv, Primăria din Fălticeni i-a recompensat pe cei mai merituoşi elevi ai oraşului.

120 de şcolari cu rezultate deosebite la olimpiadele judeţene şi naţionale au fost răsplătiţi cu premii constând în bani, valoarea totală a acestora ajungând la 30.000 de lei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cătălin Coman: „Toate școlile din Fălticeni îndeplinesc condițiile pentru un învățământ de calitate”.
 Vizualizări articol: 1767 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.5 din 2 voturi
Cătălin Coman: „Toate școlile din Fălticeni îndeplinesc condițiile pentru un învățământ de calitate”2.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei