Patru tineri din județ și-au pus la lucru imaginația și creativitatea pentru a construi un vehicul cu care vor lupta pentru marele premiu la primul eveniment RedBull Soapbox Race din România, ce va avea loc pe 14 septembrie în București. Ionuț și Silviu Lucuțar, din Vama, Gabi Rusu, din Sadova, și Alex Hrițcu, din Câmpulung Moldovenesc, s-au înscris în urmă cu două luni la acest eveniment cu proiectul unui mobil denumit „Bebe Fulgerul” și au reușit să se califice în cursa finală, unde au fost selectate 70 de echipe din 500 de proiectanți „duși cu pluta”, așa cum îi caracterizează organizatorii. Cei patru bucovineni mândri, așa cum se autointitulează concurenții din județul Suceava, au muncit timp de două săptămâni la proiectul „Bebe Fulgerul”, un vehicul pe patru roți cu sistem de direcție și frânare, ce are forma unui bebeluș cu o lungime de 2,3 metri și o greutate de 40 de kilograme. În marea finală de pe 14 septembrie, „Bebe Fulgerul” va fi condus de căpitanul echipei Ionuț Lucuțar, mașinăria fiind lansată în cursă de ceilalți trei coechipieri. Toți patru vor avea costumații haioase, de bebeluși, iar pe lângă acestea au pus la cale o coregrafie specială și mai multe surprize pentru public și juriu.
„Sperăm să rupem gura târgului cu <Bebe Fulgerul>, o mașinărie în care am investit timp, bani și în primulrând foarte mult suflet. Cu toții ştim că bărbații și-au păstrat mereu latura infantilă, iar acum avem ocazia potrivită pentru a ne aduce aminte de copilărie și de a ne distra la maxim. Am construit modelul nostru cu mare plăcere, am râs copios la teste și la ideile fiecăruia dintre noi. Deși nu avem meserii conectate cu așa ceva și nu suntem nici mecanici, nici piloți, am reușit să facem un bolid funcțional, cu frână, direcție și multă personalitate”, a declarat căpitanul echipei sucevene, Ionuț Lucuțar. Acesta a mai adăugat că este broker imobiliar, iar colegii lucrează în vânzări și relații cu clienții, însă la acest proiect toți patru au fost mecanici, ingineri, dulgheri, tinichigii și pictori.
A tăiat cel mai mare ursuleț de pluș al fiicei sale pentru șosetele „bebelușului”
În procesul de construcție al „Bebe Fulgerului”, cei patru suceveni au folosit tot ce au avut la dispoziție prin casă, dar și materiale cumpărate, costul total al mașinăriei și al costumelor ajungând la circa 1.500 de lei. Astfel, pentru a încălța cu șosete acest „bebeluș” pe patru roți, Ionuț Lucuțar a tăiat cel mai mare ursuleț de pluş al fiicei sale și a avut parte de scandal, dar așa cum spunea și el, până la urmă scopul scuză mijloacele.
„Ideea de a face un bebeluș caricaturizat ne-a venit din dragostea pentru copii și, chiar dacă prototipul nostru are în momentul de față chipul unui bețiv constipat, până pe 14 septembrie îl vom transforma într-un monument de inocență și drăgălășenie. Ne bucurăm că suntem implicați în acest proiect nebun și sper să ne întoarcem cu locul I. În calitate de căpitan al echipei îi invit pe toți bucovinenii care locuiesc sau sunt în trecere prin București să ne vadă în acțiune și să ne susțină pe 14 septembrie, de la ora 13.00, iar pe cei din fața televizorului îi invit să se distreze copios”, a adăugat Ionuț Lucuțar. Acesta va concura, alături de colegii săi, Silviu Lucuțar, Gabi Rusu și Alex Hrițcu, în patru costume de bebeluș, cu body, scutece, botoșei, bonete și multe altele.
Echipajele vor fi jurizate după trei criterii: viteză, creativitate și impresie artistică
Cursa Red Bull Soapbox Race a avut loc prima dată în Belgia, în anul 2000, și a continuat în zeci de țări din lume, în 2014 ajungând în premieră în România. După cum o caracterizează și organizatorii, lumea Red Bull Soapbox Race este una plină de vitezomani și pasionați de mașini și lucruri cu roți, în general, care-și pun imaginația la treabă, rescriind toate regulile raliurilor urbane. După unii, Red Bull Soapbox Race este un bal mascat al curselor auto, iar după alții un Halloween pe roți, iar după organizatori este un Grand Prix unde șoferii amatori se urcă la volanul unor vehicule artizanale, care funcționează pe bază de curaj, gravitație și un pic de Red Bull. Acest eveniment unic de racing nemotorizat e o provocare și pentru șoferii experimentați, și pentru amatorii care sunt în stare să deseneze și să construiască niște grozăvenii cu roți și să concureze contratimp într-o cursă la vale.
Evenimentul este în primul și ultimul rând o cursă, dar nu va câștiga cea mai rapidă mașină care va trece linia de sosire cu tot cu pilot. Astfel, echipele vor fi jurizate după trei criterii: viteză, creativitate și impresie artistică.
Premiul I la Red Bull Soapbox Race va fi o veritabilă tabără de racing pentru patru persoane în Austria, pe circuitul internațional Red Bull Ring, premiul doi constă într-o excursie pentru patru persoane la Red Bull X-Fighters Madrid, show-ul de freestyle motocross organizat, ca de fiecare dată, într-o renumită arenă de coridă, iar la premiul trei, echipa câștigătoare și prietenii (în total zece persoane) va avea parte de o zi de distracție la un circuit de karting din România.