Zeci de poliţişti locali suceveni s-au prezentat ieri la Centrul de Transfuzii Sanguine Suceava, pentru a dona sânge preţios, care ar putea duce la salvarea a numeroase vieţi.
Aceştia s-au mobilizat în urma unei campanii umanitare iniţiate de Bucovina TV - „Sângele tău poate salva o viaţă”, care se desfăşoară în perioada 25 august – 25 septembrie.
Prezenţi de la prima oră de program la uşile Centrului de Transfuzii, poliţiştii locali au fost primii donatori ai zilei de ieri, împreună, aceştia contribuind cu o cantitate semnificativă de sânge (450 de ml de fiecare), care va ajuta la salvarea a zeci de vieţi.
„În afară de faptul că suntem poliţişti locali, mai presus de orice suntem oameni. Fiecare pungă de sânge poate salva o viaţă. Noi am încercat să mobilizăm un număr cât mai mare de membri, dar din motive mai mult sau mai puţin obiective, nu toţi au putut să răspundă acestei solicitări. Astăzi ne aşteptăm la aproximativ 30 de membri ai Sindicatului şi Asociaţiei <Ştefan cel Mare> din cadrul Poliţiei Locale, dar alţii vor mai veni în zilele următoare, în funcţie de cum le permite programul şi starea de sănătate”, a declarat Liviu Manoliu, preşedintele Asociaţiei Poliţiştilor Locali din Municipiul Suceava, donator frecvent încă din 1996.
„Am venit pentru a ajuta oamenii care au nevoie de sânge. Oricare din noi s-ar putea trezi într-o zi în situaţia de a avea nevoie de sânge”, a spus primul donator al zilei de ieri, Mihai Rîşca, agent superior în cadrul Poliţiei Locale Suceava.
Poliţiştilor locali li s-au alăturat în acest demers şi alţi angajaţi ai Primăriei Suceava, iar alţii, care nu au avut cum dona propriul sânge, din motive medicale, au contribuit prin mobilizarea cunoştinţelor lor, să vină să doneze sânge.
„Sperăm ca prin gestul nostru să ajutăm alţi oameni, pentru că sângele poate salva o viaţă”, a explicat Lucian Cuseac, liderul Sindicatului Judeţean „Ştefan cel Mare” Suceava.
Efectele campaniei demarate de Bucovina TV au fost vizibile imediat, chiar din prima săptămână peste 200 de donatori răspunzând invitaţiei de a salva vieţi cu sângele lor, în vreme ce în primele trei zile din a doua săptămână, numărul donatorilor a ajuns aproape la 100.
Până pe 25 septembrie au anunţat că vor dona sânge şi poliţiştii afiliaţi Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie ( SNAP) Suceava, pompierii, jandarmii, dar şi o serie de bugetari care doresc să-şi păstreze anonimatul.
De altfel, toţi sucevenii cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani care se ştiu sănătoşi, toţi cei care consideră că viaţa semenilor lor este importantă sunt aşteptaţi să doneze sânge. Sânge care poate salva o viaţă, sau chiar mai multe, pentru că dintr-o pungă de sânge sunt anumite elemente care pot duce la salvarea a trei vieţi omeneşti.
Beneficii pentru donatorii de sânge
Donarea de sânge este benefică pentru sănătatea donatorului întrucât sângele este împrospătat, imunitatea organismului creşte iar riscul de paralizie şi accident vascular se reduc cu 30%.În urma donării de sânge, rezistenţa organismului la şocuri creşte.
Donatorii de sânge au dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare şi alte beneficii, precum: 7 tichete de masă; zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării; decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face donarea de sânge; reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.
În plus, pot beneficia de rezultatele analizelor efectuate pe sângele recoltat, pe care se fac teste de depistare a RH-ului; grupei sanguine; Hepatita B, C; HIV(SIDA), HTLV (leucemie); VDRL (sifilis); ALT (probe hepatice).