Sindicaliştii din învăţământul sucevean susţin că Ministerul Educaţiei face din nou presiuni pentru neacordarea sporului de ecran (sporul pentru condiţii de muncă periculoase sau vătămătoare).
Cu toate că în urmă cu trei luni, câţiva membri de sindicat de la „Pro-Educaţia” Suceava şi Sindicatul Salaraţilor din Învăţământul Preuniversitar au obţinut în instanţă hotărâri judecătoreşti definitive şi executorii pentru reintroducerea acestui spor în statele de plată, până în prezent, oamenii şcolii nu au primit nici un ban.
Traian Pădureţ, liderul Sindicatului „Pro – Educaţia” Suceava, a explicat că unele unităţi şcolare din judeţ au recurs deja la unele „artificii” pentru neacordarea acestui spor. În aceste cazuri, Consiliile de Administraţie ale instituţiilor de învăţământ au decis neacordarea acestor drepturi băneşti, în condiţiile în care CA-urile şcolilor pot hotărî doar cuantumul acestui spor (maxim 15% din salariul de bază).
„Sporul poate fi acordat, cu respectarea legislaţiei în vigoare, acolo unde există buletine de determinare prin expertizarea locurilor de muncă. Pe <surse> se aude că se fac presiuni pentru ca Direcţia de Sănătate Publică Suceava să nu mai expertizeze aceste locuri de muncă şi, implicit, să nu mai emită buletine de expertizare. Dacă acest zvon va fi pus în practică, cele două organizaţii sindicale vor acţiona în instanţă instituţiile care se vor face vinovate de nepunerea în aplicare a dispozitivului complet din sentinţe şi pentru abuz în serviciu”, a mai arătat Pădureţ.
Sindicaliştii vor merge până în pânzele albe pentru recuperarea sporului
Amintim că din luna iunie a anului trecut, veniturile unor angajaţi din învăţământul sucevean s-au diminuat din cauza sistării sporului pentru condiţii vătămătoare, în urma presiunilor făcute de Ministerul Educaţiei la Inspectoratul Şcolar Suceava. Afectaţi de această măsură au fost în mod special contabilii şi secretarii şcolilor, profesorii de informatică, dar şi alţi angajaţi din educaţie care aveau buletin de expertizare. Angajaţii din învăţământ au beneficiat de acest spor până la data de 31 mai 2013. „Pro-Educaţia” Suceava şi Sindicatul Salaraţilor din Învăţământ Suceava SIP Suceava şi-au exprimat dezacordul faţă de decizia luată şi au întreprins acţiuni în instanţă, în urma cărora le-a fost dat câstig de cauză membrilor de sindicat.
Cei păgubiţi trebuiau să-şi primească retroactiv sporul de ecran, pârâţii fiind obligaţi la plata diferenţelor de drepturi băneşti cuvenite începând cu 1 iunie 2013.
„Implicarea Ministerului Educaţiei şi a inspectoratelor şcolare este o forţare a legislaţiei în vigoare. <Pro-Educaţia>Suceava şi Sindicatul Salaraţilor din Învăţământul Preuniversitar Suceava asigură membrii de sindicat că vor face toate demersurile pentru respectarea legislaţiei în vigoare referitoare la acordarea sporului respectiv şi în continuare”, a mai transmis Pădureţ.
( 4 sep 2014, 20:32:40