O manifestare devenită deja una de tradiţie va începe mâine la Suceava şi se va încheia sâmbătă la Soloneţu Nou. Este vorba de Zilele Culturii Polone, care programează anul acesta mai multe acţiuni.
A 16-a ediţie a Zilelor Culturii Polone va debuta pe data de 4 septembrie cu vernisajul expoziţiei „Viaţa de zi cu zi a polonezilor în refugiul românesc (1939-1947)” la Muzeul de Ştiinţele Naturii. Expoziţia a fost pregătită de Institutul Cultural Român din Varşovia şi Fundaţia Osrodek Karta şi este alcătuită din 20 de planşe cu fotografii şi comentarii, cu mărturii ale militarilor şi civililor care acum 75 de ani au trecut graniţa din Polonia în România pentru a se proteja de războiul care tocmai începuse.
Tot joi, 4 septembrie, va începe simpozionul internaţional intitulat „Polonia şi România. Împreună-alături-aproape” şi care se va derula până vineri.
„La simpozionul din acest an vor participa personalităţi marcante ale culturii şi istoriei din Bucureşti, Chişinău, Katowice, Lublin, Gdansk, Varşovia sau Suceava. La finalul simpozionului va fi lansată cea mai nouă carte dedicată tematicii polono-române”, a arătat deputatul Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România.
Ziua de 6 septembrie este dedicată manifestării intitulate „Sărbătoarea Roadelor” (Dozynki). Aceasta se va derula la Soloneţu Nou şi va începe la ora 11.00 cu Sfânta Liturghie solemnă cu sfinţirea pâinilor şi cununilor, precum şi cu depunerea de daruri în biserica din localitate. Ulterior vor fi vizitate standurile cu roadele caracteristice nu doar comunităţii poloneze din România, ci şi altor naţionalităţi, cum ar fi români, ucraineni sau germani, dar şi ale unor regiuni din Polonia invitate la această manifestare, respectiv Malopolska, Podkarpacie şi Zakopane.
„Sărbătoarea Roadelor” se va încheia cu un picnic şi un program folcloric.
La manifestările din acest an şi-au anunţat prezenţa oameni politici din Polonia, reprezentanţi ai Ambasadei Poloniei la Bucureşti, dar şi o delegaţie din Zakopane.