Mandatele a peste 250 de directori plini şi directori adjuncţi din cadrul şcolilor sucevene au expirat duminică, conducerea Inspectoratului Şcolar Suceava fiind cea în măsură să prelungească detașărileîn interesul învăţământului ale managerilor.
Schimbări în structura conducerii şcolilor au fost operate în toate judeţele ţării, subiectul „remanierilor” din învăţământ fierbând în această perioadă.
Scenariul e cu totul diferit la Suceava, unde înlocuirile pe posturile de la vârful unităţilor şcolare din judeţ par să fie informaţii clasate „top secret”.
Inspectorii din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava dau din umeri, în vreme ce şeful instituţiei, insp. Gheorghe Lazăr, refuză comunicarea cu presa.
Singura informaţie a venit din partea adjunctei instituţiei, insp. Gabriela Scutaru, aceasta specificând că „schimbările au fost puţine”, cei mai mulţi dintre directori fiind reconfirmaţi în funcţie.
Certe sunt doar câteva nume de unităţi şcolare care vor începe anul şcolar cu oameni noi la cârmă, dat fiind faptul că cei care au fost pe fotoliul de conducere în anul şcolar 2013-2014 s-au pensionat.
La nivelul județului își desfășoară activitatea peste 250 de directori şi directori adjuncţi. Ultimul concurs pentru ocuparea funcţiei de director sau director adjunct a fost organizat în luna noiembrie a anului 2008. În prezent, la nivelul judeţului nu există nici un director (sau director adjunct) numit în funcţie în urma susţinerii unui concurs, toţi managerii şcolari fiind numiţi prin detaşare în interesul învăţământului. Mandatele ultimilor directori care au susţinut concurs au expirat până la finele anului trecut.
Directori noi
În cazul câtorva unităţi, directorii sau directorii adjuncţi sunt la vârsta pensionării şi nu au mai solicitat prelungirea activităţii, motiv pentru care au fost înlocuiţi de la 1 septembrie.
Din toamnă, vor avea directori noi, pe motiv de pensionare a celor care au fost directori până în prezent, următoarele şcoli – Şcoala Gimnazială Nr. 3 Marginea, Şcoala Gimnazială Corocăieşti, Şcoala Gimnazială Stulpicani, Grădiniţa cu Program Prelungit “Căsuţa Piticilor” Gura Humorului. Totodată, alţi doi directori adjuncţi vor fi înlocuiţi, de la Şcoala Gimnazială Bosanci şi de la Şcoala Gimnazială “Alexandru Ioan Cuza” Fălticeni, aceştia pensionându-se tot de la începutul lui septembrie.
De cealaltă parte, alţi trei directori plini revin, din toamnă, la cârma şcolilor, după ce au ajuns la finalul concediului de maternitate. Este vorba despre managerii următoarelor unităţi – Colegiul Naţional “Nicu Gane” Fălticeni, Şcoala Gimnazială Pleşeşti Vultureşti şi Şcoala Gimnazială Nr. 1 Vicovu de Sus.
Ministerul Educaţiei a anunţat, la Suceava, organizarea de concursuri pentru directori
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat săptămâna trecută, la Suceava, că, începând din anul şcolar 2015-2016, toate posturile de conducere din învăţământ vor fi ocupate exclusiv în urma susţinerii unui concurs.
Acesta a menţionat că „din ianuarie, într-o primă fază, vor începe concursurile de inspectori”.
După acestea, ministrul de resort are în vedere organizarea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de directori de licee (peste 1.000 de persoane, la nivel naţional), urmând ca într-o ultimă fază să fie organizate concursurile pentru directorii celorlalte unităţi.
„Obiectivul nostru este ca la 1 septembrie 2015 toate funcţiile de conducere să fie ocupate prin concurs. Nu e o procedură deloc simplă. Sunt 6.800 de unităţi cu personalitate juridică, avem cluburi şcolare sportive, inspectorate judeţene. În total vorbim de peste 10.000 de funcţii de conducere în sistemul de educaţie”, a mai evidenţiat Remus Pricopie.