Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a demarat acţiuni de informare şi instruire cu medicii veterinari din judeţ, pentru monitorizarea cu maximă responsabilitate a cazurilor care ar putea ridica suspiciuni de apariţie Bluetongue, boala limbii albastre, un virus care a creat deja mari probleme în judeţul Buzău. Sanitar-veterinarii din sudul ţării au identificat 60 de focare active cu animale bolnave, în special la bovine. Judeţul Suceava este fruntaş la nivel naţional în ceea ce priveşte efectivele de bovine, fiind înregistrate oficial 150.000 de capete crescute în gospodării particulare şi ferme, ceea ce face foarte importantă monitorizarea extrem de atentă a situaţiei din judeţ.
Doctorul Vasile Semeniuc, purtătorul de cuvânt al DSVSA Suceava, a declarat că în Suceava nu există deocamdată nici un fel de probleme cu această boală, însă este foarte important ca medicii veterinari din sate să fie vigilenţi. De asemenea, crescătorii de animale sunt rugaţi să contacteze medicii veterinari dacă observă că animalele dau semne de îmbolnăvire.
Semnele clinice care indică apariţia bolii limbii albastre
Boala limbii albastre este cauzată de un virus care este transmis numai de o specie de insecte hematofage (ţânţari). Boala afectează rumegătoarele şi nu se transmite la om. De asemenea, laptele sau carnea provenite de la animalul bolnav nu constituie un pericol pentru sănătatea umană. Virusul este fatal animalelor, morbiditatea putând ajunge uneori la 100% din efectivul de animale afectat.
Principalele semne de boală sunt: hipertermia (temperatură) şi salivaţia excesivă care treptat se transformă în secreţii purulente. Ulterior apar umflături la nivelul botului, pe faţă, urechi, hemoragii mici la nivelul mucoaselor, iar în faze mai avansate animalul are respiraţia foarte dificlă, din cauza umflării limbii. În cazul în care fermierii observă la animale semne clinice din cele mai sus amintite, aceştia sunt avertizaţi să ia legătura urgent cu medicul veterinar.
„Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice pentru distrugerea ţânţarilor care transmit boala”, a explicat doctorul Vasile Semeniuc.