După două săptămâni de aşteptare, apa caldă a revenit la robinetele celor peste 20.000 de familii racordate la sistemul centralizat de termoficare al Sucevei.
Unii au avut parte de apă fierbinte chiar de sâmbătă seara, alţii de duminică dimineaţa, iar alţii tocmai luni dimineaţa, din cauza unor probleme apărute la reţeaua de transport şi distribuţie a agentului termic, în zona Obcini.
Mai exact, o conductă „îmbătrânită” a cedat atunci când apa fierbinte a fost pompată în reţelele de termoficare, cu presiune. Avaria a fost constatată de sâmbătă seara, în zona Şcolii Gimnaziale Nr. 9 „Ion Creangă”, din cauza acesteia fiind imposibilă furnizarea apei calde către două treimi din populaţia acestui mare cartier al Sucevei.
„Reţelele din acea zonă au o vechime destul de mare, ar fi trebuit să fie înlocuite încă de acum trei ani, de când le tot punem în capul listei de priorităţi la reabilitarea reţelelor de termoficare, dar, din păcate, nu s-au alocat fonduri pentru astfel de lucrări”, a spus directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu, care a precizat că obligaţia de a înlocui reţelele de utilităţi uzate este a proprietarului, în cazul de faţă Primăria Suceava.
Avaria a fost remediată duminică seara, astfel încât de luni dimineaţă, apa caldă a ajuns la toţi sucevenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, fiind respectat termenul anunţat iniţial de cei de la Termica pentru revizia de vară.
Lungu: „Trebuie luate decizii grabnice în ceea ce privește transportul şi distribuţia energiei termice”
Şeful municipalităţii sucevene, primarul Ion Lungu, a apreciat eforturile depuse de cei de la Termica pentru a se încadra în termenul anunţat de reluare a furnizării apei calde, în ciuda avariilor produse la repornirea sistemului. Pe lângă avaria din Obcini, care a afectat Punctele Termice Obcini 2, 3 şi 4, o altă avarie de proporţii s-a petrecut anterior în zona estacadei de peste râul Suceava, una din conductele suspendate cedând în momentul în care apa a fost introdusă în reţea, cu presiune.
„Îi felicit pe cei de la Termica că au reuşit să remedieze avariile apărute la termen, precum şi pe cei de la Bioenergy că au înţeles să furnizeze agent termic în continuare, deşi este o situaţie delicată în ceea ce priveşte sumele care le au de încasat pentru energia termică furnizată”, a spus Ion Lungu, care a tras un semnal de alarmă în privinţa necesităţii de a se face investiţii în reabilitarea sistemului de termoficare.
„Problemele apărute la reţeaua de termoficare la reluarea furnizării apei calde arată încă o dată faptul că trebuie luate decizii grabnice în ceea ce priveşte transportul şi distribuţia. Este clar că de câţiva ani de zile încoace nu s-a mai investit deloc în transportul şi distribuţia energiei termice, nici primăria nu mai are bani, asta este realitatea. Să nu uităm că în acest an s-au dat aproape 15 milioane de lei la Termica,
iar finanţări de la Guvern nu au mai venit. Trebuie să găsim soluţii împreună cu noul operator, să facem o strategie în ceea ce priveşte reabilitarea reţelelor de transport şi distribuţie”, a adăugat edilul sucevean.
Pierderile de pe reţele, extrem de importante în stabilirea tarifului de transport şi distribuţie a energiei termice
În opinia sa, licitaţia de desemnare a unui nou operator de termoficare, la care singura ofertă eligibilă s-a dovedit a fi cea a Thermonet, ar putea fi punctul de pornire pentru continuarea lucrărilor de modernizare a reţelelor de termoficare din oraş.
„Sper să avem un rezultat cât mai curând din partea comisiei de licitaţie, să mergem cu el în Consiliul Local. Este loc de negociere în privinţa numărului de salariaţi care să fie preluaţi de la Termica, cât şi în privinţa preţului. Un aspect foarte important în această privinţă este dacă acel tarif include sau nu pierderile de pe reţea, pentru că cei de la Termica, pe lângă preţul de transport şi distribuţie a energiei termice, ne cer să acoperim şi pierderile de pe reţele, separat. Ne-au dat şi în judecată pentru recuperarea acelor sume rezultate din pierderile de pe reţele. În măsura în care tariful noului operator acoperă şi pierderile de pe reţele, consider că este un preţ echitabil”, a precizat Ion Lungu.
Preţul mediu solicitat de Thermonet pentru transportul şi distribuţia energiei termice este de 195 de lei cu TVA inclus/gigacalorie, adică mai puţin decât preţul solicitat de Termica pentru prestarea aceluiaşi serviciu, în baza unui calcul aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), dar oferta depusă prevede o strategie de reducere considerabilă a costurilor de transport şi distribuţie, de la un an la altul, astfel încât preţul final al gigacaloriei să fie unul cât mai suportabil pentru populaţie.